Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Yüzde 2 hedefine ulaşmak kolay olmayacak. ABD merkez bankası FED, enflasyonu aşağı çekmek için çaba gösteriyor. Ancak gelinen noktada somut bir sonuç elde edilmiş değil. Bu sebeple FED, daha şahin bir tutum sergilemek zorunda kalıyor.
Makro veriler, enflasyonla mücadele ederken yakından takip ediliyor. Veriler ekonominin canlılığı hakkında bilgi veriyor. Piyasalar ve merkez bankaları buna göre pozisyon alıyor. Veriler ekonominin yavaşladığını, enflasyon riskinin azaldığını işaret ettiğinde atmosfer olumlu oluyor. Tersi olduğunda ise hem piyasalar hem merkezler geriliyor.
Son haftalarda en çok tecrübe ettiğimiz durum, ABD verilerinin yavaşlamayı işaret etmediği ve FED’in daha şahinleştiği. Hal böyle olunca piyasalar baskı altında kalıyor. Bu ayın başından bu yana olan özetle bu. ABD verileri güçlü geliyor, FED daha sert mesajlar veriyor. Son olarak ABD kişisel tüketim harcamaları beklentilerden oldukça yüksek geldi. Bu veri FED tarafından da önem görüyor. Cuma günü veri açıklandıktan sonra risk iştahı biraz daha baskılandı.
Ekonomiyi konuşuyoruz ancak diğer yandan jeopolitikte de kritik gelişmeler oluyor. Rusya’nın saldırısı 368. gününe girdi. Batı daha fazla sürece dahil oluyor. Diğer tarafta ise ilk başlarda rengini çok belli etmeyen Çin, Rusya’ya yaklaşıyor. Safların biraz da keskinleştiğini söyleyebiliriz.
Yeni haftada makro veri ve merkez bankası açıklamaları yoğun. Veriler hem piyasalar hem merkezler için belirleyici olabilir. Güçlü veriler piyasa iştahının baskı altındaki seyrini uzatabilir. Merkez bankalarından gelecek açıklamaların ise şahin olması sürpriz olmaz diye düşünüyoruz. O yüzden bu hafta piyasaları olumlu tarafta veriler taşıyabilir.
Cuma günü ABD PCE yüksek geldi, FED üyeleri şahin konuştu. Risk iştahı azaldı. Tahvil faizleri tarihi seviyelere yükseldi. Örneğin ABD 2 yıllık 4,8% ile son 15 yılın, Alman 2 yıllık 3% üzerine çıkarak son 14 yılın zirvesine erişti. ABD borsaları yüzde 1-1,5 aralığında düştü. Avrupa endeksleri de benzer kayıplar yaşadı. Kıymetli madenler sınırlı değer kaybetti.
Piyasalar yeni haftaya çok moralli başlamıyor. Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı. Asya’da ise satıcılı. Çin ve Japonya hafif, Hong Kong yüzde 0,7 civarı negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,94%, Dolar Endeksi 105,3, ons altın 1.809 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 0,5% civarı düştü. TL Tahvillerde yatay kaldı. Eurobond fiyatları negatif seyretti. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor.
Bugün dış ticaret dengesi, ekonomik güven, yarın 4. çeyrek büyüme, Cuma ise Şubat ayı enflasyon verisi açıklanacak.


Usd/TL: Dolar Endeksi bu ayın başından bu yana yükseliş kaydediyor. Endeks ayın başında 101 seviyesinde iken bu sabah 105,2 civarında bulunuyor. Ekonominin canlı olduğunu gösteren ABD makro verileri ve buna kayıtsız kalamayan FED arka planı oluşturuyor.
FED enflasyonla mücadele içinde ve başarıya ulaşmak için daha sıkı bir duruş sergilemek durumunda kalıyor. Bundan sonraki tavrı makro verilere bağlı olmaya devam edecek. Kendi beyanları bu şekilde.
Yeni hafta makro veri ve merkez bankasından gelecek açıklama trafikleri yoğun. Verilerin güçlü-zayıf gelmesi piyasaları ve Usd’yi etkileme potansiyeli taşıyor.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Depremden etkilenen insanlarımız için uygun yaşam koşulları oluşturulmaya çalışılıyor. Diğer yandan depremin ekonomiye yansımaları için de önlemler alınıyor.
Bu Cuma Şubat ayı enflasyonu açıklanacak. Bloomberg’deki beklentiye göre aylık 3,5% artış bekleniyor. Yıllık oran böylece 55,7% seviyesine inmiş olacak.
Kur bu sabah 18,88 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,85 ve 18,83; yukarıda 18,90 ve 18,94 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Daha da şahin mesajlar veren FED ve güçlü makro veriler globalde tahvil faizlerini yukarı taşıyor. Piyasalar makro verilere göre hareket ediyor. Son zamanlarda ABD verileri beklenenin aksine canlı aktivite sinyali veriyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,94% seviyesine erişmiş durumda. Benzer yükselişler diğer gelişmiş ülke tahvillerinde de söz konusu.
Lokalde geçtiğimiz hafta Şubat ayı ihaleleri tamamlandı. Yeni haftanın konusu şubat ayı enflasyonu. Cuma günü açıklanacak veri önemli. Piyasa yıllık bazda hafif düşüş bekliyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 4 baz puan yükselişle %10,69 ve yatay %10,49 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,000 seviyesini ana destek olarak takip etmeye devam ediyoruz... Cuma günü hafif satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,54'lük kayıpla 5,058 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, Temmuz 2022'de 2,400 bölgesinden başlayan ana yükseliş trendinin Şubat başında aşağı yönde kırıldığını ve bu kırılımı takip eden süreçte de bu trendin yeniden üzerine çıkmaya çalışan 3 denemenin de başarısız kaldığını söyleyebiliriz.
Dolayısıyla teknik açıdan piyasada dikkate değer bir toparlanmadan bahsedebilmek için, hem bu eski yükselen trendin artık direnç bölgesi olan, hem de TL zirve 5,700 bölgesinden beri geçerli olan alçalan trendin bulunduğu 5,350/5,400 aralığının yeniden üzerine çıkılması gerektiğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme halinde, son dönemde teknik yapıda oluşan bozulmanın ekarte edileceğini ve piyasanın tekrar 5,700 hedefiyle yükselişine devam edebileceğini söyleyebiliriz.
Aşağı yönde baktığımızda ise,5,000 bölgesini hem kritik bir teknik seviye hem de önemli bir psikolojik eşik olarak takip ediyoruz. Bu paralelde de, 5,000 bölgesi altında kalıcı hareketler oluşması halinde, piyasadaki mevcut kırılgan yapının kademeli bir şekilde 4,850 ve 4,750 desteklerine doğru devam etme riskinin bulunduğunu söyleyebiliriz.

Eur/Usd: Enflasyonla mücadelede henüz somut bira kazanım söz konusu değil. Üstelik bir de makro veriler ekonominin yavaşladığını göstermiyor. Tersine canlı bir aktivite olduğunu işaret ediyor. Özellikle istihdam piyasası sıkı kalmayı sürdürüyor. Örneğin son olarak Cuma günü açıklanan ABD kişisel tüketim harcamaları belirgin artış kaydetti.
Hal böyle olunca FED doğal olarak duruşunu daha sıkı bir noktaya taşımak zorunda kalıyor. Bankanın yetkililerinden duyduklarımız daha şahin sözler oluyor.
Sözlerin piyasaya yansıması ise risk iştahının baskılanması şeklinde oluyor. Para piyasalarında ise Usd gücüne güç katıyor. Dolar Endeksi bu ayın başında 101 iken bu sabah 105,3 civarında işlem görüyor.
FED’i bu noktaya getiren makro veriler. Veriler kıymetli olmaya devam ediyor. Yeni haftada da trafik yoğun. Güçlü veriler risk iştahı anlamında haftanın tatsız yaşanmasına yol açabilir. Merkez bankası yetkililerinin konuşmalarında şahin sözler duymak sürpriz olmayacak kanaatindeyiz.
Bu sabah 1,055 seviyesindeki paritede 1,051 ve 1,047 seviyeleri gün içi destek; 1,058 ve 1,063 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: BOE, enflasyonla mücadeleyi sürdüren merkez bankalarından biri. Yalnız banka karar alıcıları arasında fikir birliği pek yok. Mann, faiz artırmakta çok yavaş davranıyoruz derken, Tenreyro aşırı sıkılaştırma yaptık diyor. Hafta boyunca BOE’den açıklamalar yapılacak. Çarşamba başkan Bailey konuşacak.
Paritenin diğer yakasında ise FED yetkililerinin arasında görece güvercinler var ama mesajları daha ahenkli. Banka enflasyonla mücadelede daha sıkı bir noktaya evriliyor.
Evrilmeyi tetikleyen ise makro veriler. Güçlü veriler geldiğinde hem piyasa hem FED geriliyor. Yeni haftada veri trafiği yoğun. O yüzden veriler gözde olmaya devam edebilir. Yatırımcıları ise verilere göre fiyatlama yapabilir.
Bu sabah 1,195 seviyesinde bulunan paritede 1,192 ve 1,188 seviyeleri gün içi destek; 1,199 ve 1,204 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Güçlü Usd, yukarı çıkan tahvil faizleri. Bu resim altın ve gümüş için olumlu değil. Makro veriler beklentilerden iyi geldiklerinde merkez bankaları daha şahin olmak durumunda kalıyorlar. En başta FED için bunu söyleyebiliriz. Piyasalar ve FED işlerin kolaylaşmadığını düşünüyor. Piyasada risk iştahı baskılanıyor. FED tarafında ise şahinlik dozu artıyor.
Yeni haftada gerek veri trafiği gerek merkezlerden gelecek açıklamalar fazla. O yüzden verilere bakarak piyasa iştahının belirleneceğini düşünüyoruz.
Kıymetli madenlere talebin artması için açıklanacak verilerin ekonomik yavaşlama sinyali vermelerine ihtiyaç var.
Bu sabah 1.809 Usd seviyesindeki ons altında 1.800 ve 1.791 Usd seviyeleri gün içi destek 1.815 ve 1.824 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond: ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,94% seviyelerine erişti. Kasım ayındaki seviyelerine geri döndü. Piyasanın risk iştahı baskı altında kalmaya devam ediyor. Zira FED’in daha da şahinleşebileceğine dair haber akışı söz konusu. Hem makro veri tarafı hem FED yetkilileri tahvil yatırımcısını satışa yönlendiriyor. Cuma günü ABD kişisel tüketim harcamaları beklentilerin belirgin üzerinde geldi. Gelişmiş ülke tahvil faizleri ABD tahvilleri öncülüğünde yükseliş yaşıyor. Yukarı yönün tersi için haber akışının enflasyon endişelerini azaltması, yavaşlama sinyali üretmesi gerekiyor. Aksi halde mevcut fiyatlama sürebilir.
Lokal tarafta depremin açtığı yaralar kapatılmaya çalışılıyor. Depremin mali külfeti bir miktar baskı yaratıyor. 5 yıllık CDS günü 575 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar Cuma günü satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 30-34 cent; orta vadelilerde 80-85 cent; uzunlarda 85-89 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,67%, 8,70% ve 9,38% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.