Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)


ABD tarafında bilanço döneminin sonlarına yaklaşıyoruz. Bilanço sezonunun yarattığı hareketlilik yerini ekonomik verilerin ön plana çıktığı döneme bırakabilir. Bu haftanın en önemli verisinin ABD’nin kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (PCE) olacağını düşünüyoruz.
Politika yapıcıların, enflasyonun yüzde 2 seviyesine (hedefine) doğru sürekli bir ilerleme içinde olup olmadığını değerlendirmesinde makro verilerin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. FED üyelerinden son gelen açıklamalarda bir netlik olmadığını görüyoruz. Zira verilere bağlı rehberlik ettikleri için patika çizmekten imtina ediyorlar. Üyelerin ihtiyatlı bir duruş sergilemekten yana olduklarını görüyoruz.
Para politikasının ön planda olacağı döneme girilirken FED ile piyasa arasında oluşan faiz indirimi beklentilerinin de çoğunlukla dengelendiğini düşünüyoruz. Sene başında piyasa 7 faiz indirimi beklerken (yaklaşık 150 baz puan), mevcut durumda beklentilerin vadeli faiz kontratlarında 85 baz puana gerilediği görülüyor (3-4 faiz indirimi).
Bugün için ABD - Dayanıklı Tüketim Mal Siparişleri (beklenti: %-4.5 önceki: %0.0), ABD - Richmond Fed İmalat Endeksi (önceki: %-15), ABD - Tüketici Güven Endeksi öncü (beklenti: 114.8 önceki: 114.8) önemli veriler olarak karşımıza çıkıyor.
Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonda düşüş sürecinin devam etmesini beklediklerini söyledi. AMB'nin son toplantısında temel politika faiz oranlarının değiştirilmediğini, mevcut faiz oranlarının yeterince uzun sürdürülmesi halinde enflasyonun yüzde 2 orta vadeli hedefe döneceğini belirtti.
Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası’nın 18-19 Mart ve 25-26 Nisan toplantıları politika değişikliği beklentisi ile daha önemli bir hale geldi. BOJ Başkanı Ueda son yaptığı açıklamada, trend enflasyonun yükselme eğiliminde olduğunu ve buna uygun para politikası kararı alacaklarını belirtmişti. Usd/Jpy için 150-152 seviyeleri kritik direnç ve yetkililerin müdahaleye sıcak olabileceği seviyeler olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri -0,1/0,2% aralığında satıcılı. Asya piyasalarında karışık seyir hakim. Hong Kong 0,9% eksi, Çin 0,4% civarı artı, Japonya, 0,2% satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,27, Dolar Endeksi 103,8, ons altın 2.032 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan G7 toplantısında katılmak için bugün Brezilya’ya hareket edecekler. Toplantının güncel ekonomik politikayı aktarmak için bir fırsat sunduğunu düşünüyoruz.
Rusya başkanı Putin’in ertelenen Türkiye ziyaretinin Rusya’da yapılacak seçim (15-17 Mart) sonrası yapılacağı belirtiliyor.





Usd/TL:
Bilanço dönemi ve yapay zeka teması piyasanın faiz indirim beklentilerinin ötelenmesine ve törpülenmesine odaklanmak yerine dikkatinin diğer tarafa yoğunlaşmasına neden oldu.
Son gelen ABD makro verileri, DXY’nin (Dolar Endeksi) değerlenmesine ve majör para birimlerinin baskı altında kalmasına yol açıyor. Piyasa ve FED faiz indirim beklentileri normalleşmeye yakın.
Beklentilerde değişimin devam etmesi makro verilere bağlı olacak. Bu haftanın en önemli verisi Perşembe günü açıklanacak PCE enflasyon verisi olarak karşımıza çıkıyor.
Lokal tarafta, ajanda bu hafta nispeten sakin, 4Ç büyüme, cari denge, imalat PMI verileri dikkat çekiyor.
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 31,12 civarında işlem görüyor. Aşağıda 30,50 ve 30,00; yukarıda 31,50 ve 32,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Son PPK toplantısında TCMB politika faizinde değişikliğe gidilmeyerek zirve seviye tayin edildi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun devam edileceği mesajı verildi.
Mayıs ayı sonrasında enflasyonda zirve seviyenin görüleceğini düşünüyoruz. Seçim takviminden sonra mali disiplin ve sıkılaşma adımlarının etkisiyle enflasyonda düşüş süreci hızlanabilir. Yurt dışından enflasyon ithal etmememizde bu sürece destek olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 34 baz puan artarak %43,99 ve 10 baz puan artarak 26,81% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Geri çekilmelerin ilk önemli desteği 9,250 seviyesinde... 7,200 seviyesinden başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki seyrini 9. haftaya taşımaya çalışan piyasada, gün içerisinde 9,400 üzerindeki hareketlerin yükselişte zorlandığını gözlemliyoruz. Haftanın ilk işlem gününü -% 0.43 oranında değer kaybıyla 9,334 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 9,250 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Bu destek bölgesini korumayı başaracak hareketlerin sürdüreceği yükselişin ise ilk etapta 9,400 zirve seviyesi olmak üzere sırasıyla 9,500, 9,750 ve 10,000 dirençlerini hedeflemeyi sürdürebileceğini düşünüyoruz. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 9,250 desteği üzerindeki seyri yükseliş yönünde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu destek bölgesini aşağı geçecek olası hareketlerin ise piyasada ara bir realizasyon eğilimi yaratabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise 9,000 seviyesinden geçen kısa vadeli trend desteğini hedefleyebileceğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
Beklenenden güçlü gelen makro veriler, istihdam piyasasının gücünü koruması, FED ve üyelerin itidalli duruşu ve enflasyonda görülen katılık. Faiz indirim beklentilerinin törpülenmesine ve ötelenmesine neden oldu.
Fiyatlarda oluşan dengelenme ile parite 1,065-1,07 seviyelerine kadar çekilen parite 1,08 üstü fiyatlara geçti. Alman tahvillerine ilgilinin artması ve dolar endeksinde yaşanan geri çekilmede de harekete destek oluyor.
Bu hafta Perşembe günü açıklanacak olan ABD PCE fiyatlamalarda önemli olabilir. Beklentilerden düşük gelebilecek veri paritede yönün netleşmesini sağlayabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. Tepki olarak izlediğimiz yükseliş tahmin ettiğimizden daha güçlü oluyor. Teknik olarak 104,7 üstü kalıcılık sağlanırsa 105,5 bir sonraki hedef olabilir.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,086 ve 1,090 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Bu hafta ABD ajandası parite üzerinde baskın olabilir. Gelecek makro verilerin, ekonomide soğuma ve istihdam da azalış göstermesi halinde dolar endeksinin güç kaybına neden olabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmaya çalışıyor. Mevcut dinamik 104,7 üzerinde 105,5 seviyesi denemelerini beraberinde getirmek isteyebilir.
Bu sabah 1,267 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,257 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,275 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Kıymetli madenler ekonomik ajandanın etkisi altında kalmaya devam ediyor.
Merkez Bankalarının uyguladıkları-uygulayacakları para politikası değerli metalde fiyat hareketlerinin temel unsuru. ABD ekonomisinin beklenenden iyi durumda olması ve yeterli soğumanın sağlanamaması FED’in tedbirli olmasına neden oluyor. Beklenen faiz indirim döngüsünde, FED’in kararlı duruşu piyasanın FED’e yaklaşmasına neden oldu. Güncel durumda arada oluşan beklenti farkı normalleşti .
FED'in yakından takip ettiği, Perşembe günü açıklanacak çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi) verisi fiyat hareketleri açısından önemli olabilir. Güçlü gelen bir PCE Haziran ayında faiz indirimlerinin başlayacağı yönelik mevcut beklentilerini ve risk iştahını zayıflatabilir. .
Son dönemde geçerli olan (2.000-2.070 Usd) bant hareketi devam ediyor. Kısa vade de 2.045 Usd üstü hareket yukarı isteği artırabilir.
ABD 10 yıllık tahvil faizinin ve Dolar Endeksi 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinin üzerine kalıcık sağlama çabasında. DXY 104,7 üstü kapanışlarda yukarı istek artabilir.
Bu sabah 2.032 Usd seviyesindeki ons altında 2.015 ve 2.000 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.035 ve 2.050 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
Bilanço döneminde sona gelinmesi, gözlerin %4,30 seviyelerine yükselen ABD tahviline dönmesini sağlayabilir. Bu hafta PCE ve ISM imalat verileri hareket yaratabilir. ABD 10Y tahvil 4,27% civarında güne başlıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş yüzde 4,40 seviyesini geçmediği sürece tepki olarak kalmasını bekliyoruz.
Lokal tarafta, bu hafta ajanda yoğun değil. Yeni ekonomi politikası olumlu algı yaratmaya devam ediyor. Yurt dışına korele hareket devam edebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanacak gerileme lokal piyasaya olumlu yansıyabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 286 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 1-2 cent; uzunlarda 1-9 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,97%, 7,46% ve 8,09% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş