Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED, makro veriler, finansallar
FED üyelerinin son zamanlardaki açıklamalarında ton şahin tarafa kayıyor. Örneğin 'bu yıl faiz indirimi olmayabilir', hatta 'bu yıl faiz artışı olabilir' şeklindeki ifadeler piyasalara havanın değiştiğinin sinyali olarak veriliyor.
ABD ekonomisi canlı. Enflasyon bu yıl açıklanan 3 veride de yukarıyı işaret etti. Bu noktada enflasyonla mücadele yolu engebeli diyenlerle enflasyon yukarı çıkmaya başladı diyenler cepheleşiyor. Esasında enflasyondaki kıpırdanma geçici ile ekonomi canlı, talep canlı enflasyon yeniden ısınıyor seçenekleri öne çıkıyor. Piyasa FED'in olası faiz indirimine yönelik tahminini biraz daha azaltarak fiyatlama yapıyor (bu yıl 2 tane). Ancak tahminler törpülenme yolunda ilerliyor o yüzden sayı düşmeye devam edebilir.
Aynı resmi FED'in nasıl yorumladığını şu ana kadar yapılan açıklamalardan takip ediyoruz. FED'in ekseni şahin tarafa geçiyor. Çarşamba günü bunu ilk ağızdan ilan edilmesine şahitlik edebiliriz. Soru ise şu FED'in ne kadar şahin olacağı. 2022 başında enflasyonda yükselişe geçişini geçici olarak tanımlayıp çok sonra hata yaptım diyen FED bu kez işi sıkı tutmak isteyebilir. Enflasyonla mücadele yolunun engebeli olduğunun arkasında duran ve bu sebeple güvercin olan bir Powell göreceğimizi düşünmüyoruz. Daha tedbirli olmak isteyen bir Powell bize daha olası geliyor.
Çarşamba ve Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verileri istihdamın durumunu ortaya koyacak. Sonuçların beklenti üstü gelmesi piyasaları biraz daha zorlayabilir. Risk iştahının zayıflaması, şahin FED söyleminin artması mümkün. Veriler beklenti altı kalırsa yatırım iklimi olumluya dönebilir.
Birinci çeyrek bilançoları risk iştahını etkileyen diğer parametre. Microsoft ve Alphabet bilançoları moral verdi. Kar ve gelir rakamları iyi idi. Bu hafta açıklanacak yeni finansallar da fiyatlamayı etkileyebilir.
Japon Yeni'ne bir parantez açalım. FED şahinliğinin artması konuşuluyor. Paritenin karşı tarafında ise bunu dengeleyecek para politikası bulunmuyor. Usd-Jpy paritesi yükselişini sürdürebilir. Kur yukarı gittikçe kura müdahale ihtimali de artıyor. Olası bir müdahale oynaklığı artırabilir ama kalıcı iyileşme sağlamayabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,4% aralığında artı. Asya piyasalarında da pozitif seyir hakim. Hong Kong 0,8% civarı, Çin 0,7% civarı, Japonya 0,8% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,67, Dolar Endeksi 106, ons altın 2.328 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, normalleşme sürecinde mali politikanın da devreye girmesi bekleniyor. Böylece para politikası daha etkili olabilir. Ana resimde ise ortaya konulan çabanın somut sonuç üretmesi daha kolaylaşabilir.
Cuma günü Nisan ayı enflasyon verisi açıklanacak. Aylık bazda 3,35% artış olması bekleniyor. Böylece yıllık artış 70,2% seviyesine çıkmış olacak. Enflasyon Mayıs ayında zirve yapabilir.
Hazine yarın 3 aylık borçlanma programını açıklayacak. Geçen ayki programda Mayıs için 140 milyar TL itfa karşılığı 213 milyar TL borçlanma öngörülmüştü.

                                                                                                            


Usd/TL:
Çarşamba akşamı FED para politikası toplantısı sonuçlarını açıklayacak. Bankanın, son aylarda enflasyonda görülen kıpırdanmayı ve canlı ekonomik aktiviteyi nasıl yorumladığı ortaya çıkacak. Beklenen FED'in şahinlik dozunu koruması hatta bir miktar artırabileceği.
Makro veri tarafı da yoğun. İstihdam verileri ABD ekonomisi hakkında sinyal verecek. Çarşamba özel sektör istihdam verisi, Cuma aylık işgücüne katılım sayısı ve işsizlik oranı gibi verileri karşılayacağız.
FED'in şahinlik dozunu biraz artırması sürpriz olmayabilir. Diğer yandan verilerin sonuçları haftanın seyrini tayin edebilir.
Dolar Endeksi 106 seviyesinin biraz altında haftaya başlıyor. Yukarı risk hala söz konusu.
İç tarafta, Çarşamba günü tatil. Cuma günü TÜFE verisi açıklanacak. Aylık bazda 3,35% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 70,2% seviyesine çıkmış olacak.
Para politikasında şahinlik devam ederken gözler mali politikalarda. Orada da sıkılaşmayı işaret eden açıklamalar geliyor.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine yarın 3 aylık borçlanma takvimini açıklayacak. Geçen ay açıklanan programda Mayıs ayında 140 milyar TL itfaya karşılık 213 milyar TL borçlanma yapılması planlanmıştı. Yarın açıklanacak güncel programı göreceğiz.
Cuma günü Nisan ayı enflasyonu açıklanacak. Aylık bazda 3,35% artış bekleniyor (Bloomberg). Böylece yıllık artış 70,2% seviyesine çıkmış olacak. Enflasyon patikasında ilerlemeye devam ediyor. Mayıs ayında zirve yapması bekleniyor.
Tahvil faizleri ılımlı yukarı seyir izliyor. Enflasyon zirvesi oluşması ve enflasyon beklentilerinin zayıflaması tahvil talebini artıran etkenler olabilir. Tahvillerde şu an olmasa da alıcılı seyrin uzak olmadığını, yaklaştığını düşünüyoruz.
Globalde, FED kararı bekleniyor. Bir yandan da ABD istihdam verileri takip edilecek. FED'in şahinlik dozu ve verilerin gücü tahvil faizlerinin seviyesini belirleyebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,67 seviyesinde bulunuyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 19 baz puan azalarak %44,70 ve 5 baz puan azalarak 28,12% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste kısa vadeli yükseliş potansiyeli devam ediyor... 9,850 zirvesinin oluşturduğu realizasyon eğiliminde ana destek noktası olarak izlediğimiz 9,450 seviyesini korumayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş eğilimi devam ediyor. %2.29 oranında değer artışıyla 9,915 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesinde haftayı tamamlayan piyasada, haftaya başlarken 9,850 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 9,850 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek piyasada, bu nokta üzerinde tutunacak seyrin yukarı atakları sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta USD bazında Eylül 2023'te test edilen 314 seviyesine denk gelen 10,200 olmak üzere, ardından ise 324 USD'nin (10.500) hedef direnç olarak gündeme geleceğini söyleyebiliriz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, bir alt noktada ise 9,450 seviyesini kısa vadeli ana destek noktası olarak almaya devam ediyoruz. 9,450 üzerindeki hareketlerin ise piyasadaki yükselişi sürdüreceğini düşünüyoruz.




Eur/Usd:
Çarşamba FED faiz kararı, ABD özel sektör istihdamı, Cuma ABD istihdam veri seti. Ayrıca Çarşamba ISM imalat, Cuma ISM hizmet. Ajanda ABD odaklı yoğun.
Yılın başından beri enflasyon düşüşü yavaşlamış durumda. Piyasanın FED faiz indirimine dair beklentileri azalıyor; yıl sonuna kadar 2 faiz indirimi olabilir noktasına kadar düştü. Gerekçe enflasyondaki katılık ve diğer verilerde görülen ekonomik canlılık. Aynı resme bakan FED üyeleri de daha şahin mesajlar veriyorlar. Geldiğimiz noktada Powell'ın ne oranda şahin olacağı önem arz ediyor. Bir başka husus ise toplantı karar metni. Şahinliğin aranacağı diğer bir yer burası.
İstihdam sektörü verileri Çarşamba gününden başlayarak piyasaları etkileyebilir. Özel sektör istihdamı, açık iş sayısı, işgücüne katılım, işsizlik oranı, ortalama saatlik kazanç verileri takip edilecek.
Avrupa'da ise yarın TÜFE verisi açıklanacak. Haftanın ajandası daha çok ABD odaklı.
Teknik olarak Dolar Endeksi'nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir.
Son günlerde Dolar talebinde hafif azalma söz konusu. Dolar Endeksi'nde yine de 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Bu sabah 1,072 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,068 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
İngiltere hizmet ve imalat PMI verileri açıklanacak. ABD'de ajanda dolu ve haftaya yön verebilir. FED'in güncel duruşu, diğer yanda ABD istihdam verileri fiyatlamayı etkileyebilir. Parite son 2 haftadır yukarı çaba gösteriyor. Bu hafta yön konusunda belirleyici olabilir.
Dolar Endeksi 106 seviyesinde güne başlıyor. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir. 105 seviyesi altı kalıcılık baskının azalmasını sağlayabilir.
Bu sabah 1,252 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,245 seviyeleri gün içi destek; 1,254 ve 1,257 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Kıymetli madenlerde konsolidasyon devam ediyor. Jeopolitik tansiyonun düşmesi ile yükseliş hareketi yerini soluklanmaya bıraktı.
Gündem makro veriler. Bu hafta ayrıca FED faiz kararı da açıklanacak. Makro veriler güçlü, FED şahin olur ise kıymetli madenler biraz daha baskı hissedebilir.
Kısa vadede altında dinlenme dönemi görebiliriz. 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Jeopolitik risklerin azalması, altının alışılmış-bilinen metriklere göre fiyatlanmasını sağlayabilir. Tahvil faizlerinin seviyesi, enflasyon-faiz farkı, Dolar'ın gücü gibi unsurlar fiyatlama üzerindeki etkisini artırabilir.
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd aralığında yatay bir bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz.
Bu sabah 2.328 Usd seviyesindeki ons altında 2.300 ve 2.289 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.340 ve 2.360 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi Kasım ayındaki seviyelerine tekrar yükselmiş durumda. Makro verilerde canlılığın sürmesi, enflasyonun yılın başından beri yükseliş kaydetmesi ve nihayetinde FED'in şahinleşmesi faizleri yukarı çekiyor. Daha yukarının olup olmayacağı yeni verilere bağlı. Bu hafta o yüzden önemli. Ayrıca FED faiz toplantı sonuçları açıklanacak. FED'in şahinlik dozu da seyri etkileyebilir. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir.
Lokal tarafta, ABD tahvil faizleri ile paralel seyirin devamını bekliyoruz. Mali politikaların devreye girmesi eurobondların olumlu ayrışmasını sağlayabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 306 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-8 cent; orta vadelilerde 61-65 cent; uzunlarda 67-75 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,63%, 7,61% ve 8,31% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi ve Strateji Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş