Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Son dönemin en yoğun ajandasına sahip olan haftaya başlıyoruz.
Merkez bankaları tarafında FED, ECB, BOE faiz kararlarını açıklayacak. Her üçünün de faiz artışı yapacaklarına dair tahminler ve artışların kaç baz puan olacağına dair tahminler net. FED 25 bp, ECB 50 bp, BOE 50 bp.
Esasen konu faiz artışından ziyade bundan sonrası. Yani patika. Yani FED başkanı Powell’ın daha önce söylediği gibi ‘yol’.
Bundan sonrası… ekonomik şartlar açısından eli en güçlü olan FED. Diğer ikisinin eli çok güçlü değil. Örneğin İngiltere’de enflasyon daha yüksek. Avrupa’da da enflasyon ABD’ye göre yüksek. Bölgenin yanı başında savaş sürüyor; bölge ülkelerinin koşulları eş değil.
Özetle şahinlik konusunda tempo düşürmeleri bekleniyor. Koşulları farklı olduğu için yolları da farklı olabilir. FED özelinde konuşmak gerekirse ‘Mart ayında bir faiz artışı daha yapıp sonra durabilir mi?’ sorusunun cevabı aranacak. ECB’nin de yavaşlama kaydetmesi bekleniyor.
Makro veriler tarafı da yoğun. ABD’den gelecek veriler en majörler. İstihdama dair önce Çarşamba sonra Cuma günü aylık veriler açıklanacak. Sapma olması fiyatları hareketlendirebilir.
ABD’li şirketlerinin bilançoları açıklanmaya devam ediyor. Bugün Amazon, Google, Microsoft, Ford bilançoları takip edilecek. Makro veriler gibi burada da sapma olması hareket yaratabiliyor. Şirketlerin kar-gelir rakamlar ve geleceğe dair tahminleri-öngörüleri önemli oluyor.
Bu hafta hareket potansiyeli yüksek bir hafta. Yukarıda ifade ettiğimiz başlıklara bağlı olarak fiyat tayini yapılabilir. FED yavaşlıyor iyimserliği karşılık bulur ise mevcut iyimserden yana fiyatlama arzusu sürebilir. FED kararı öncesi biraz temkinli bir tavır olabilir.
Piyasalar Cuma günü ABD verileri ile fiyatlandı. Çekirdek PCE deflatörü aşağı geldi, enflasyon endişeleri azaldı. Şirket bilançoları ise negatif etki yarattı. Piyasalar zayıf-güçlü haber akışı ile dalgalı seyir izledi. Günün sonunda risk iştahı sınırlı olarak fiyatlara tesir edebildi. Riskli varlıkların fiyatlaması biraz ayrıştı.
Cuma günü ABD borsaları yüzde 1’in altında primlendi. Avrupa’da da iyimserlik oldukça sınırlı kaldı. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler baskılandı; altın hafif; gümüş daha fazla düştü.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında eksi. Asya’daki hava da benzer. Tatilden dönen Çin’in pozitif olması hariç diğer piyasalar ekside. Japonya hafif, Hong Kong yüzde 1,5 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,53%, Dolar Endeksi 101,9, ons altın 1.926 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta günü Borsa yüzde 0,75 civarında düşüşle tamamladı. TL Tahviller kısa ve uzun taraf hafif yükseldi. Eurobond fiyatları sınırlı düştü. TL ise günü yatay tamamladı.
Bazı borçların yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’na geliyor. EYT ile ilgili detaylar saat 11’de açıklanacak.
Cuma günü Ocak ayı enflasyon verileri açıklanacak. Bloomberg’deki tahmine göre aylıkta 4,05% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 53,9% oranına inmiş olacak.



Usd/TL: FED faiz karar seti Çarşamba akşam açıklanacak. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Kritik konu ise bundan sonrası. Ne diyecek, nasıl bir yönlendirme yapacak. Faiz artış patikasına uygun nasıl bir sinyal verecek. Bunlara benzer kritik soruların cevapları piyasaların bilmek istedikleri. Böylece yön tayinin mümkün olabilir.
Sadece FED değil ECB ve BOE de faiz kararını açıklayacak. Her ikisinin de bundan sonrası için ne yapacağı önemli.
Veri tarafında da trafik yoğun. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam veri seti haftanın kritiği.
Lokalde Cuma günü Ocak enflasyon datası açıklanacak. Yıllık oranın hafif düşüşle 53,90% olması bekleniyor.
Mali açıdan yük yaratacak kararlar öne çıkıyor. Bunlar lokalin ajandasındaki en önemli konular.
Kur bu sabah 18,82 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,79 ve 18,77; yukarıda 18,85 ve 18,87 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Bu hafta data trafiği yoğun. Hem merkez bankaları tarafında he makro veri tarafında önemli gündem var. FED, ECB, BOE faiz kararlarını açıklayacaklar. Daha önemlisi bundan sonrası için ne diyecekler. Sıkılaşma yolunda ilerliyorlar, lakin bir yavaşlama söz konusu. Veri tarafı da kritik. Piyasayı hareketlendirecek nitelikte ekonomik veriler söz konusu.
Şahin mesajlar piyasanın risk iştahını baskılayabilir. Diğer türlü ise iyimser havanın devamı mümkün olabilir.
Lokalde enflasyon datası haftanın en önemli parametresi. Cuma günü açıklanacak veri için piyasanın yıllık 53,9% gibi bir beklentisi söz konusu.
Gösterge tahviller çift hanenin en alt seviyesinde işlem görmeye devam ediyorlar. Tahvil faizlerinin bu civarda seyrini beraberinde getirebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 7 baz puan artışla %10,39 ve 5 baz puan artışla %10,41 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,250 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz… 12 Ocak tarihinde başladığı kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini Pazartesi günü 5,568 seviyesine kadar sürdüren piyasada, geçtiğimiz hafta bu noktadan satış baskı etkili oldu.
Haftalık periyotta -%5.44 oranında değer kaybının gerçekleştiği piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin zayıf kaldığını gözlemliyoruz. Satış baskısı altındaki hareketin 5,000 desteği üzerinde cuma günü kapanışa doğru oluşturduğu tepki alımlarının, olası bir kısa vadeli taban oluşuma işaret ettiğini düşünüyoruz. Haftaya başlarken 5,250 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin satış baskısının ardından yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,450 olmak üzere, 5,568 ara zirve seviyesine yönelik yükseliş potansiyeli gündeme gelecektir
Dolayısıyla geri çekilmelerde 4,950/5,000 destek bandının önemini koruyacağı piyasada, tepki yükselişine yönelik bir hareket için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor.


Eur/Usd: Önemli bir hafta. Bir yanda merkez bankalarının kararları diğer yanda makro veriler, ABD şirket haberleri. Hareket potansiyeli yüksek bir ajanda söz konusu.
Paritenin her iki yakasında da faiz kararı alınacak. Üstelik bir de İngiltere’de. Her üç bankanın da faiz artışı yapması fiyatlara yansımış durumda. FED 25, ECB 50, BOE 50 baz puan. Faiz artışlarının pek bir sürprizi kalmamış durumda. O yüzden odak konusu bundan sonrası. Nasıl bir patika çizileceği önemli. Şahinleşme yolunda iyice tempo azaltma sinyali vermeleri bekleniyor. Hatta durmaları. Çarşamba akşam, Perşembe öğleden sonra kararlar açıklanacak. Bir de ECB yetkililerinin konuşmaları takip edilecek.
Makro veri tarafı da yoğun. Hafta boyunca trafik var. Cuma günü ABD istihdam veri seti açıklanacak. Hem piyasa için hem FED için önemli bir veri.
Yoğun ajanda nedeniyle piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Haber akışının sürpriz olmasına bağlı olarak hareket oluşabilir.
Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,081 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Bankanın 50 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Enflasyon ABD ve AB’ye göre daha yüksek. O yüzden şahinliği yavaşlatma konusunda BOE’nin eli daha zayıf. Çarşamba günü ise FED kararını karşılayacağız. Bankanın 25 bp faiz artışı yapması bekleniyor. Gelecek yönlendirmesi merakla bekleniyor.
Ayrıca makro veri tarafı da dikkat çekiyor. Bu hafta trafik yoğun. Cuma ise ABD istihdamı en kritik olanı bizce.
Hareketli olma potansiyeli taşıyan bir haftaya başlıyoruz. Yoğun ajanda nedeniyle piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Haber akışının sürpriz olmasına bağlı olarak hareket oluşabilir.
Bu sabah 1,238 seviyesinde bulunan paritede 1,236 ve 1,232 seviyeleri gün içi destek; 1,241 ve 1,245 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın: Piyasaların FED, ECB, BOE faiz kararlarını ve yönlendirmelerini karşılayacakları bir hafta. Her üç bankanın da faiz artışı yapması bekleniyor. Burada bir sürpriz yok diyebiliriz. Esas konu bundan sonrası. Yakın geleceğe ilişkin patikanın netleşmesi mümkün olabilir. Böylece söz konusu vade için piyasaların yönü de biraz açıklığa kavuşabilir.
FED 25 bp, ECB 50 bp, BOE 50 bp faiz artıracak gibi gözüküyor. Şahinliklerinin temposunda nasıl bir azalma olacağı ise ayrışma konusu. Her birinin ekonomik şartları farklı. O yüzden gelecek yönlendirmesi de farklı tonda olabilir.
Bir de makro veriler dikkat çekici. Yoğun bir akış söz konusu. Hareket yaratabilir nitelikteler. Cuma günü ABD tarım dışı istihdam veri seti açıklanacak. Yoğun ajanda nedeniyle piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Haber akışının sürpriz olmasına bağlı olarak hareket oluşabilir.
Bu sabah 1.926 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.908 Usd seviyeleri gün içi destek 1.932 ve 1.941 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond: Ajandanın yoğun olduğu bir hafta. Merkez banklarının faiz kararları, diğer yanda ise makro veriler. Sapma olması, sürpriz olması fiyatlamada hareket yaratabilir.
FED’in şahinliğinin dozunu azaltmaya devam etmesi hatta durmasının yakınlaştığı yönünde algı, beklenti söz konusu. ECB ve BOE bu konuda biraz daha geriden geliyor. Zira enflasyon tehdidi farklı, ekonomik koşullar farklı.
Kararların güvercin algılanması tahvil faizlerinin yükseliş değil düşüş yönünde ilerlemesini sağlayabilir. Fiyatları merkez bankaları kadar olmasa da makro veriler de etkileyebilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışma gösteriyor. 5 yıllık CDS günü 554 seviyesinde kapandı.
Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-6 cent; orta vadelilerde 1-10 cent düştü; uzunlarda 23-27 cent arttı. Faizler ise sırasıyla 7,79%, 8,18% ve 9,12% oldu.


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.