Günlük Bülten (Yapı Kredi Yatırım)

Brent Petrol +8,5%
Altın +8%
Brent ve altın, 7 Ekim’den bu yana en çok reaksiyon veren iki finansal araç. Şu ana kadar artan tansiyonun güvenli liman talebi yarattığını ve petrol arzı konusunda endişe yarattığını söyleyebiliriz.
Olayların 3. haftasına başlıyoruz. İsrail kara harekatına başlamadığını için haftaya hafif tansiyon düşüşü ile giriyoruz. Ancak… kara harekatı hala masada. O yüzden tansiyon düşüşünün kalıcılığı zayıf olabilir.
Çatışmaların bölgesel bir çatışmaya dönüşüp dönüşmemesi kritik konu ve bir eşik. Haber akışı bu ihtimali geçerli tutuyor. Eşiğin aşılmaması başka, eşiğin aşılması başka bir dinamik-yapı-durum. Siyasi, insani ve ekonomik sonuçları farklı olabilir.
Eğişin aşılmaması üzerinden hareket ettiğimizde ‘mevcut durumda baskılanan risk iştahının zamanla artması mümkün’ sonucuna oluşabiliriz. Piyasaların normalleşmesi ile yatırımcıların odağı tekrar ekonomik konulara dönebilir. Tansiyonun ne kadar yükseleceği ve ne kadar yüksek kalacağı İsrail-Hamas hattına ve 3. tarafların reaksiyonlarına bağlı.
Ekonomik tarafta ajanda çok yoğun değil. Makro veri tarafında ABD 3. çeyrek büyümesi, imalat ve hizmet PMI’lar öne çıkıyor. ECB faiz kararını açıklayacak (faiz artışı beklenmiyor). Bir de ABD şirket bilançoları açıklanmaya devam edecek. Şu ana kadar açıklanan finansalların ¾ oranın iyi geldiğini söyleyebiliriz. Haftaya FED kararı açıklanacak. FED yetkilileri sessizlik dönemine girdiler.
Asya’da Çin konut sektöründeki zayıflık ve genel olarak ekonomik aktivitedeki zayıflık başta bölge piyasaları olmak üzere küresel piyasalarda tedirginlik yaratan faktör olma rolünü koruyor.
Jeopolitik, ekonomik konuların önüne geçmiş durumda. Çatışmalara ilişkin haber akışı piyasaları etkilemeye devam edebilir. Tansiyonun düşmesi ile risk iştahı artabilir. Aksi halde iştah zayıf kalmayı sürdürebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı artı. Asya’da Hong Kong yüzde 0,7 civarı, Japonya yüzde 0,7 civarı, Çin yüzde 0,8 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,98, Dolar Endeksi 106,3, ons altın 1.973 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Risk iştahı zayıf. Orta Doğu’daki çatışmaya coğrafi yakınlığımız negatif etkilerin daha fazla hissedilmesine yol açıyor. Çatışmaların mevcut alanda kalması ile bölgesel yayılım göstermesi çok farklı; sonuçları da farklı olabilir.
Perşembe günü PPK faiz kararını açıklayacak. Enflasyon ve enflasyon beklentileri yüksek. Petrol fiyatlarındaki artışı da göz önüne aldığımızda enflasyon riski hala yukarı yönlü. Piyasa 500 baz puan faiz artışı bekliyor.
Hazine bu hafta 3 ihale düzenleyecek. Bugün 2 yıl, yarın 5 ve 7 yıl vadeli tahviller ihraç edilecek ve Ekim ayı programı tamamlanacak.




Usd/TL:
Global tarafta, jeopolitik risk piyasa fiyatlamasında öne çıkmış durumda. Çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşme ihtimali endişelerin esasını oluşturuyor.
Yatırımcıların tercih ettiği araçlardan biri de Usd. Dolar Endeksi, gücünü koruyor. 106,3 civarında işlem görüyor. Bu hafta ekonomik ajanda çok yoğun değil. Bir yandan da ABD şirket bilançoları açıklanıyor. Haftaya FED faiz kararı karşılanacak.
Jeopolitik gelişmeler imkan verdiği ölçüde piyasalar ekonomik konulara odaklanabilir. Aksi halde risk iştahının zayıf olduğu, ABD para biriminin talep gördüğü piyasa yapısı bu hafta da sürebilir.
Lokal tarafta, jeopolitik gelişmeler ekonomik gelişmelerin önüne geçmiş durumda. Orta Doğu’dan gelen haber akışı risk iştahını baskılamaya devam ediyor.
Bizim açımızdan jeopolitik gelişmelerin bir başka etkisi daha söz konusu. Yeni ekonomi yönetiminin normalleşme yolundaki çabalarının gölgelenmesi sorunu ortaya çıkıyor. Bu da lokal varlıklar lehine olan algının-iştahın artması bir yana zayıflamasına yol açıyor.
Bu hafta PPK faiz kararını açıklayacak. Piyasa beklentisi 500 baz puan artış yapılacağı şeklinde.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,05 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Tahviller açısından bu hafta 2 lokal başlık öne çıkıyor. İlki tahvil ihalelerinde ihale faizlerinin seyri-trendi. Diğeri ise PPK faiz kararı. Piyasa 500 baz puan artış bekliyor. Son zamanlarda tahvil faizleri yükseliş eğilimlerini koruyorlar. Bu haftanın 2 başlığı tahvil faizlerini biraz daha yukarı çekebilir.
Beklenen enflasyonu göz önüne aldığımızda, tahvil faizleri anlamlı seviyelere yaklaşmış durumdalar. O yüzden bir süre sonra (muhtemelen yılın sonuna doğru) tahviller daha fazla konuşulur hale gelebilir.
Globalde, tahvil faizleri yükseliş eğiliminde. İsrail-Hamas çatışması enflasyon endişelerini artırıyor. Tansiyonun yüksek kalması tahvil faizlerinde yukarı gidişin sürmesine yol açabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 96 baz puan artarak ve 29 baz puan düşerek, %30,60 ve %27,84 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Jeopolitik risk algısındaki artış hisse senedi piyasası üzerindeki baskıyı artırıyor...
Hafta boyunca satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi Cuma kapanışını %3,33'lük kayıpla 7,510 seviyesinden tamamladı.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda, jeopolitik risk algısındaki artışın hisse senedi piyasası üzerindeki baskıyı artırdığını söyleyebileceğimiz piyasada, BIST100 Endeksinin haftalık kaybı %7,43 olarak gerçekleşti. XBANK Endeksinin hafta boyunca %7,29 değer kaybettiği görülürken, XUSIN Endeksindeki gerileme ise %8,63 olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, son TL zirve 8,560'lardan beri etkili olan gerilemenin %13'lere ulaştığını gördüğümüz piyasada, Ağustos ayındaki konsolidasyon esnasında başarılı bir şekilde korunan 7,400 bölgesinin, kısa vadeye yönelik kritik bir savunma hattı olarak olarak tekrar öne çıkabileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla, bu önemli destek bölgesinin korunabilmesi halinde, önümüzdeki günlerde tepki denemelerinin gündeme gelebileceğine inandığımız piyasada sırasıyla 7,650 ve 7,750 seviyelerini ilk önemli dirençler olarak izliyoruz. Tepkilerin gücüne göre önümüzdeki sürecin yol haritasının öne çıkmasını bekliyor, kısa döneme yönelik kritik bir stop-loss seviyesi olarak izlenebilecek 7,350 seviyesinin altında ise, mevcut satış baskısının derinlik kazanmaya devam etme riski bulunduğuna inanıyoruz.




Eur/Usd:
Orta Doğu’daki olaylar başlamadan önce parite Eur lehine tepki çabası gösteriyordu. Bu çabayı Temmuz ayından gelen düşüşü sonlandırmak şeklinde yorumlayabiliriz. Jeopolitik tansiyon artınca Usd tekrar güçlenmeye başladı.
Fiyatlamada ekonomik ve jeopolitik unsurlar söz konusu. Ekonomi tarafında makro veriler, merkez bankaları ve ABD şirket bilançoları yer alıyor. Bu unsurlarda 7 Ekim sonrası majör bir değişim olmadı. Ancak petrol fiyatlarındaki artış enflasyon tehdidi yaratıyor. Ana konu ise çatışmanın bölgesel yayılım göstermesi. Bu ise başlı başına bir konu ve bir eşik. Eşiğin aşılmadığı durumda Usd talebi biraz daha güçlü kalmaya devam edebilir. Zaman ilerledikçe güç kaybedebilir. Eşiğin aşılma tahdidi hala sıcak.
Ekonomi tarafında ise bu hafta ECB faiz kararını açıklayacak. Faiz artışı yapması beklenmiyor. Hafta ise FED faiz kararını açıklayacak. Beklenen sonuç ECB ile aynı.
Jeopolitik müsaade ettiği oranda ekonomik konulara odaklanabilir piyasalar. Tansiyon azalırsa risk iştahının artmasını ve Usd talebinin düşmesi beklediğimiz fiyatlama davranışı.
Teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük ortalama seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir.
Bu sabah 1,057 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negetif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Paritede, İngiltere tarafı bu hafta az katkı yapar konumda. ABD tarafı daha belirleyici olabilir. kaldı ki bir de jeopolitik tansiyon söz konusu. Bu durum Usd talebinin güçlü kalmasına yol açıyor. İsrail-Hamas çatışmasının yayılma riski Usd lehine algıyı besliyor.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz.
Bu sabah 1,215 seviyesinde bulunan paritede 1,212 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negetif seyir bekliyoruz.



Altın:
Son iki haftada risk iştahı baskılandı. Güvenli liman talebi arttı. Altın ve gümüş olumlu ayrışarak 8% civarında prim sağladılar. Bu hafta ajanda yine jeopolitik ve ekonomik konulardan oluşuyor. Ancak jeopolitik baskın. Bu sebeple güvenli liman iştahı hala geçerli.
İsrail’in kara harekatına başlamamış olması bu sabah kıymetli madenlerde düşüşe yol açıyor. O yüzden haftaya zayıf bir başlangıç söz konusu. Ancak hala kara harekatı yapılabilir ve daha önemlisi çatışmanın yayılma riski geçerliliğini koruyor. Güvenli liman talebi sürebilir.
Ekonomi tarafında bu hafta çok yoğun değil. ECB faiz kararı dışında PMI’lar, ABD büyüme verisi gibi veriler öne çıkıyor. Hafta ise FED kararını karşılayacağız.
Altın için 200 günlük ortalama 1.931 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir.
Bu sabah 1.973 Usd seviyesindeki ons altında 1.960 ve 1.942 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.985 ve 1.995 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Global piyasalarda, ABD tahvilleri güvenli liman olarak tercih edilebiliyor. Ancak ekonomik gerekçelerle 7 Ekim’den bu yana faizler yukarı gelmeyi sürdürüyor. Bu noktada kıymetli madenler ile bir ayrışma söz konusu. ABD tahvil faizleri tam olarak güvenli liman fonksiyonu sinyali vermiyor. Zira ABD 10 yıllık tahvil faizi 5% sınırına geldi. Tabii artan tansiyon, petrol fiyatlarında artış, enflasyonda artış olarak karşımıza çıkıyor. Alıcıların iştahının zayıf olmasına yol açıyor.
Lokal tarafta, jeopolitik riskler ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş Türkiye eurobondlarını zayıflatıyor. Daha önemlisi Yeni Ekonomi Yönetimi’nin çabaları gölgeleniyor. Orta Doğu’nun fiyatlamada bu hafta da ana unsur olmasını bekliyoruz.
CDS 430 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-11 cent; orta vadelilerde 37-41 cent; uzunlarda 24-33 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,85%, 9,16% ve 9,62% oldu.




Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi


Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.ykyatirim.com.tr

***
                 Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.