Günlük Bülteni (Halk Yatırım )

Geçen yılın son çeyreğinde yıllık bazda %7,3 büyüyen Türkiye ekonomisi tüm yılı %7,4'lük güçlü bir büyüme oranı ile tamamladı. 2016 yılında büyüme oranı %3,2 ile sınırlı kalmıştı. Özel tüketim ve yatırım harcamalarında iyileşmeye kamu harcamalarının da eşlik etmesi, geçen yılın güçlü büyüme performansında ana unsurlar. Net ihracatın büyümeye negatif katkısı geçen yılın üç çeyreğinde ılımlı kalmasına karşın, son çeyrekte 'eksi' etkinin belirginleştiğini görüyoruz. Dış ticaret verilerinden bu yılın ilk çeyreğinde de, net ihracatın katkısının negatifte kalmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Mevsimsel olarak düzeltilmiş büyüme verilerinin son 5 çeyrektir genişleme yönünde olduğunu izliyoruz. Bu yıla ait %4'lük büyüme tahminimizi koruyoruz.
Bankalar Ocak-Şubat döneminde yıllık %0,8 düşüşle 8,38 milyar TL net kâr elde etti. BDDK verilerine göre, sektörün sadece Şubat ayında elde ettiği net kâr ise 3,85 milyar TL ile geçen yılın aynı ayının %19, önceki ayın ise %15 altında. Ancak, söz konusu gerilemede yıllık bazda KGF'nin neden olduğu yüksek baz etkisi, aylık düşüşte ise mevsimsel gelişimin önemli etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. Geçen yılın aynı ayına göre aktif büyümesi yıllık %17 olurken sektörün kredi toplamı 2,14 trilyon TL ile %20, mevduat büyümesi ise 1,75 trilyon TL ile %18 oldu. Gelirler tarafında ise, net faiz (kâr payı) gelirleri Ocak-Şubat döneminde yıllık bazda %15 artarken, faiz dışı gelirlerde %42 büyüme görülüyor. Sektörün Şubat 2017'de %15,9 olan sermaye yeterlilik rasyosu ise, Şubat 2018'de %16,7'ye yükselerek yıllık bazda belirgin şekilde artış gösterdi. Hatırlanılacağı üzere, dün paylaştığımız notta Model Portföyümüzdeki bankacılık sektörü ağırlığını, bankalar hakkında mevcut negatif öngörülerin çoğunlukla fiyatlandığını ve banka-sanayi rasyosunun dip yaptığını düşünmemiz nedeniyle %20'den %28'e yükseltmiştik. Çarşamba günü 1,25 seviyesinde kapanan banka sanayi rasyosu ise dün 1,27 seviyesinde tamamladı.
ABD'de kişisel tüketim harcamaları beklentileerle uyumlu. Kişisel tüketim harcamaları Şubat ayında manşet bazda aylık %0,2, yıllık %1,8; çekirdek bazda ise aylık %0,2, yıllık %1,6 artış göstererek beklentilerle uyumlu gerçekleşti. Söz konusu veri, beklentilerle uyumlu geldiği için nötr olarak nitelendirilebilir. Ancak Mart ayında çekirdek harcamaların, düşük baz etkisi ve global artan enflasyonist baskılar eşliğinde yıllık bazda %2 seviyesine yakınsaması ve normalleşme baskılarının artması beklenebilir.
ABD Başkanı Trump, DAEŞ ile mücadelede amaçlarına büyük ölçüde ulaştıklarını ve yakında Suriye'den çıkacaklarını söyledi.
ECB/Knot, parasal gevşemeye dördüncü çeyrekte son verme ve 2019'un ikinci çeyreğinde faiz artışı konusunda piyasa beklentileriyle uyumlu olduklarını söyledi. Ayrıca Knot, normalleşmenin kademeli ve yavaş olabileceğini belirtti



 Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.halkyatirim.com.tr

                             * * *
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamınnda değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.