Günlük Bülten(Yapı Kredi Bankası)

Piyasalar bu hafta sorunlu banka olarak yeni banka ismi/isimleri duymadı. Sorunlu bankalar listesine yeni bir ismin daha eklenmemesi piyasalardaki tansiyonun-volatilitenin azalmasına katkı sağlıyor. Tansiyonun azalması ile piyasa normal reflekslerine-fiyatlamasına geri dönüyor. Ancak…
Biz buradaki normale dönüşün eski normale dönüş olmayacağını değerlendiriyoruz. Bankacılıkta ortaya çıkan sorun öncesi piyasa FED sıkılaşmasını risk iştahı azalması-artması bağlamında değerlendiriyordu. Yan etkiler göz önüne çok gelmiyordu. Bazı bankalarda sorunlar olduğunu görülmesi ile sıkılaşmanın yan etkileri daha çok konuşulur hale geldi. Dolayısı ile eski normale dönüşten ziyade yeni durumun normaline dönüş mümkün olabilir bizce. Artık, FED sıkılaşmasının yan etkileri de masada ve üstelik daha somut bir halde.
Piyasalar bu haftayı yaralarını sararak geçiriyor. Önümüzdeki haftalarda makro veriler, merkez bankaları, sıkılaşmanın yan etkileri çerçevesinde fiyatlama davranışı görebiliriz.
Bankacılıkta yeni sorunlar ortaya çıkmasın diye ABD'de Biden dahil yetkililer hareket halindeler. Bölge bankalarının daha sıkı mevzuata tabii olması isteniyor. Bunun karşılığı krediye erişim zorlaşacak diye düşünüyoruz. Ekonomik aktiviteye yansıması ise azalma şeklinde olabilir. Ekonomiye fren etkisi yapması FED açısından iyi olur. Zira ekonominin yavaşlaması enflasyonla mücadeleye katkı yapabilir. Piyasa için ise ekonominin yavaşlamasının etkisi önemli. Sınırlı bir etki, ılımlı bir yavaşlama; ciddi bir etki ise sert yavaşlama demek olabilir. Resesyon ihtimali artıyor diyenler de bankacılık regülasyonlarının sıkılaşacak olmasından destek buluyor.
Dün piyasalar bankacılık tansiyonunun düşmesi ile iyimser bir gün geçirdi. Hatta FED'den Collins'in şahin sözler söylenmiş olmasına rağmen diyebiliriz. Hisseler alındı, tahviller biraz satıldı, Usd biraz değer kaybetti, kıymetli madenler biraz alıcılı oldu.
Bu sabah globalde risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında artı. Asya ise hava daha iyimser. Hong Kong yüzde yarımın üzerinde, Çin'de yüzde çeyrek, Japonya yüzde 1 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,55%, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 1.980 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa ve uzun tarafta hafif düştü. Eurobond fiyatları sınırlı negatif bir gün geçirdi. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçim öncesi pozisyonlanmalar olabilir.
Bugün dış ticaret dengesi açıklanacak. Bugün ayrıca S&P değerlendirmesini duyacağız.




Usd/TL:
Bankacılıkta yaşanan sorunlara karşı önlem alınacağı, böylece ABD'de bölge bankalarının daha sıkı mevduata tabii olması bekleniyor. Bu konuda ABD başkanı Biden dahil olmak üzere çeşitli yetkililerden sözler duyuluyor. Bölge bankalarının şartlarını sıkılaşması bankacılık sorununu azaltmanın yanında krediye ulaşmayı da azaltabilir. Az kredi az büyüme, bir anlamda yavaşlayan ekonomi demek. Bu FED'in enflasyonla mücadelesine katkı sağlayabilir.
Bankacılıkla ilgili yeni haberler duymadık bu hafta. Bu sebeple piyasalar yeniden enflasyonla mücadeleye odaklanıyor. FED'in sözleri öne çıkıyor. FED yetkilileri sıkılaşmanın süreceğini, bir yandan faiz artışının sonlarına gelindiğini işaret ediyor.
Almanya'da enflasyon beklenenden biraz yüksek geldi.
Yukarıdaki haber akışı ile Dolar global piyasalarda biraz aşağı meyilli seyir izliyor.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,18 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,15 ve 19,09; yukarıda 19,20 ve 19,26 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Globalde, bankacılığa dair yeni haberlerin çıkmaması ile piyasalar biraz normalleşiyor. Tahvil faizleri bu çerçevede hafif yukarı geliyor. ABD'de bankacılık kurallarının sıkılaşması bekleniyor. Bunun kredilere erişimi zorlaştırması söz konusu. Ekonomik aktiviteyi yavaşlatıcı etkisi olabilir.
Lokal tarafta ise seçim yaklaşırken tahvil faizleri yukarı meyil gösteriyor. Özellikle seçim sonrası para politikasının değişebileceğine dair spekülasyonlar bu fiyatlamayı tetikliyor. Seçim pozisyonlanması olarak tanımlayabileceğimiz davranış faizleri yukarı itiyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 3 baz puan düşüşle %13,14 ve 26 baz puan düşüşle %10,49 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
5,000 hedef direncini aşma denemeleri zayıf kalıyor. Endekste önceki gün 4,752 seviyesi üzerinde oluşan tepki alımlarının, seans içi harekette önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 5,000 seviyesini aşma denemelerinde dün zayıf kaldığını gözlemliyoruz.
Böylece 9 Mart tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketini sürdüren piyasa, Perşembe gününü -%0.95 oranında değer kaybıyla 4,896 puandan tamamladı. Son dönemde başarısız yükseliş denemelerinin direnç noktalarını aşmakta zorlanarak yeniden satış baskısı yaratmayı sürdürdüğü piyasada, yukarı yönlü bir hareket oluşabilmesi için 5,000 ara direnç noktasının aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,100 olmak üzere 5,300 ve 5,500 seviyelerini hedefleyecek bir potansiyelin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.
Seans içi geri çekilmelerde ise 4,750/4,700 bandını önemli bir destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 4,700 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu nokta altındaki hareketlerin ise 4,500 hedefiyle satış baskısının devamını getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.


Eur/Usd:
Almanya'da TÜFE beklenenin hafif üzerinde geldi. ECB'nin faiz artışına devam edeceği beklentisine destek oldu.
Paritenin diğer tarafında ise bölge bankaları sektörü kurallarının sıkılaşması konuşuluyor. Bölge bankalarının daha sıkı takip edilmesi, kredi erişiminin zorlaştırılması bekleniyor. Böylece krediye erişim azalabilir. Bunun ilkten iki yansıması olabilir. Biri, daha az kredi daha az harcama daha az ekonomik aktivite demek olabilir. Diğeri ise kredileri sıkılaşması FED'in hedefine erişimine destek olması. FED'in daha şahin olmasına gerek kalmamasını sağlayabilir.
Yukarıdaki haber akışı Usd'nin globalde güç kaybetmesine yol açabilir. Dolar Endeksi dün 102 sınırına indi.
Öte yandan FED üyeleri şahin sözlerini sürdürdü. Bankacılıkta yeni sorunların ortaya çıkmaması ile gündem yeniden FED tarafında doldurulabilir beklentimiz karşılık buluyor.
Bugün ABD'de PCE enflasyon verileri açıklanacak. FED'in yakından takip ettiği veri sapma gösterir ise hareket yaratabilir (bizim saatimizle 15:30).
Bu sabah 1,091 seviyesindeki paritede 1,087 ve 1,083 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-hafif yukarı meyilli seyir bekliyoruz. ABD PCE verisi beklentilerden farklı gelirse, hareket yaratabilir (saat 15:30).


Gbp/Usd:
Enerji fiyatlarının düşmesi manşet enflasyonu aşağı çekebilir. Ancak çekirdek enflasyonun dirençli olması enflasyonla mücadeleyi zorlaştırabilir. Bu sözler, İngiltere merkez bankası BOE'den Mann'a ait. İngiltere bu konuda yalnız değil. Benzer durum Avrupa ve ABD için de geçerli diyebiliriz.
Hafta başında 'sıkıntıya düşen banka haberi duymaz isek Gbp talep görebilir' demiştik. Yeni isimler ortaya çıkmadı. Piyasada Gbp talebi sınırlı artış kaydediyor.
Bu sabah 1,24 seviyesinde bulunan paritede 1,236 ve 1,239 seviyeleri gün içi destek; 1,243 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırı pozitif seyir bekliyoruz. ABD PCE verisi beklentilerden farklı gelirse, hareket yaratabilir (saat 15:30).


Altın:
Tempo düştü ama hala sınırlı bir talep var. Kıymetli madenler için bu hafta özelinde bunu söyleyebiliriz. Hafta başında bankacılık sorununda yeni banka isimler ortaya çıkarsa altın ve gümüşün talep göreceğini aksi halde ise zayıflayabileceklerini ifade etmiştik. Bu hafta banka ismi duyulmadı. O yüzden piyasa normaline dönme çabası sergileye duruyor. Ancak tam bir normalleşme olması da kolay değil. Zira bankacılıkta ortaya çıkan sorun koşulların değişmiş olduğunu sinyalledi. Piyasa o yüzden eski normale dönemeyebilir. Sadece FED'in sıkılaşma temposunun konuşulduğu eski normal geride kalmış olabilir. Bu çerçeve kıymetli madenler için olumlu bir değişim anlamına geliyor bizce. Şartların ne kadar değiştiğine bağlı olarak kıymetli madenler talep görebilir.
Bugün ABD'de PCE açıklanacak. Bu veri FED tarafından önemsenin bir veri. O yüzden kıymetli diyebiliriz.
   
Bu sabah 1.980 Usd seviyesindeki ons altında 1.975 ve 1.964 Usd seviyeleri gün içi destek 1.985 ve 1.999 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. ABD PCE verisi beklentilerden farklı gelirse, hareket yaratabilir (saat 15:30).


Eurobond:
'Genel olarak bankacılık sektörü ortaya çıkan sorunlardan ötürü dikkat çekiyor. Bankacılık sorununun azalması (yeni banka ismi duymamamız) yatırım ortamını daha iyimser tarafa çekebilir. Bu durumda tahvil faizleri yukarı tepki verebilir.' birkaç gün önce yazdığımız bu ifademiz karşılık buluyor. Zira bu hafta sorunlu banka cephesinde yeni banka ismi duyulmadı. O yüzden piyasalar biraz normalleşiyor. Tahvil faizleri sınırlı yukarı çıkıyor. Biz bu çıkışın sınırlı kalacağını düşünüyoruz.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Piyasanın biraz seçim pozisyonlanması yapabileceğini düşünüyoruz. Dün 5 yıllık CDS günü 526 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 11-15 cent; orta vadelilerde 34-53 cent; uzunlarda 5-772 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,49%, 7,97% ve 8,59% oldu


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.