Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Cuma günü Amerika'dan gelen ekonomik veriler küresel bazda volatiliteyi artırırken bu hareketlilikten EURUSD pariteside etkilendi. Gelen verilere göre Amerika'da tarım dışı istihdam Aralık ayında 145K olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise 164K düzeyindeydi. Diğer takip edilen veriler ise işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri idi. Veriler sırasıyla %3.5 ve %2.9 olarak gerçekleşti. Genel olarak gelen veriler baktığımızda piyasalar tam olarak tatmin olmadı diyebiliriz. Bugün ekonomik takvime baktığımızda Ameirka ve Euro bölgesinden gelecek olan ve piyasaları sert etkileyebilecek ekonomik veri bulunmuyor. Fakat küresel bazda yaşanacak gelişmeler volatiliteyi artırabilir. Haftaya genel bir bakış açısı ile baktığımızda ise Cuma günü Euro bölgesinden gelecek olan enflasyon verisi dikkat çekiyor. Bilindiği gibi Avrupa Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi %2 ve %2'nin bir miktar altı. Bu sebeple bölgenin bu hedefe ne kadar yaklaştığı yakından izlenecek. Tüm bunlar ışşığında EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.11459 - 1.11993 - 1.12378 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.10738 - 1.10452 - 1.09910 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY
TÜİK'in açıkladığı verilere göre Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre işsiz sayısı yurtiçinde 608 bin kişi arttı. Böylelikle rakam 4 milyon 396 bin kişiye ulaşmış oldu. Oransal olarak işsizlik oranı 1.8 puan arttı ve %13.4 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan veriler ile birlikte TL varlıklarında hareketlenmeler yaşandı. Geçtiğimiz günlerde ABD ile İran arasındaki çekişme gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturdu ve bu baskıyı TL'de hissetti. Bu baskının üzerine petrol fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü hareketlerde eklenince USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketler yaşanmış ve 5.98 seviyeleri test edilmişti. Fakat ABD ile İran arasındaki çatışmanın savaşa dönebileceği riski açıklamalar ile birlikte azalırken, buda küresel piyasalarda rahatlatma yarattı. Ve USDTRY paritesinde aşağı yönlü gevşemeler gerçekleşti. Parite bu hareketler ile 5.85 seviyelerini test etti. Yeni haftaya girerken USDTRY paritesini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü ataklarda sırasıyla 5.90115 - 5.92572 - 5.95458 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.85235 - 5.82456 - 5.79201 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Amerika'dan gelen tarım dışı istihdam verileri takip edildi. Gelen veri ile birlikte Aralık ayında ABD'de tarım dışı istihdam 145K olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise verinin 164K olarak geleceği yönündeydi. Diğer yandan işsizlik oranı ise beklentiler dahilinde %3.5; ortalama saatlik kazançlar ise beklentilerin altında yıllık bazda önceki yıla göre %2.9 olarak gerçekleşti. Veriler ile birlikte küresel piyasalarda hareketlilik arttı. Diğer yandan jeopolitik gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etki etmeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Cuma günü açıklamalarında; elçiliklere saldırı olabileceği istihbaratı aldıklarını, Işid için mücadele ve Irak Kuvvetleri'nin eğitimi için Irakta olduklarını belirtti. Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Mnuchin; İran'a imalat, madencilik, tekstil ve diğer alanlarda yaptırımlar yapılacağını açıkladı. Ek olarak Irak'ta Balad üssüne roketler düştüğü ve 4 askerin yaralnmasına sebep olduğu haber akışları hafta sonu geldi. Balad üssünde ABD askerleri olması nedeniyle gelişmeler yakından izlendi. Bu haftaya baktığımızda ise 15 ocak tarihi dikkat çekiyor. ABD ve Çin'in bu tarihte anlaşma imzalaması bekleniyor. XAUUSD'yi teknik olarak incelediğimizde 1562.81 - 1578.74 - 1596.28 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1552.45 - 1541.18 - 1530.62 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

Petrol
Geçtiğimiz hafta piyasalar Amerika kanadından gelen ham petrol stoklarını takip etti. Gelen veriye göre stoklarda 3.572 milyon varillik azalış beklenirken veri 1.164 milyon varil artış olarak geldi. Beklenenin aksine gelen veri ile birlikte fiyatlarda volatilite arttı. Diğer yandan petrol sahası hizmeti şirketi olan Baker Hughes'in yayımladığı haftalık veriler takip edildi. Buna göre Amerika'da 4-10 Ocak haftasında bir önceki haftaya göre 11 adet azaldı ve 659 seviyesine geriledi. Geçtiğimiz günlerde Amerika ile İran arasındaki gerilimlerin artması ile petrol arzında sıkıntılar olabileceği endişeleri fiyatları yukarı yönlü hareketlendirmişti. İlk tepki ardından çatışmanın şiddetleneceğine yönelik endişelerin azalması ile gevşeme hareketleri görüldü. Fiyatlamalarda Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler yakından takip ediliyor. Yaşanan gelişmeler petrol üretimine negatif yansırsa fiyatlamalarda sert hareketler görülebilir. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak incelediğimizde 66.28 - 68.12 - 70.60 seviyeleri direnç noktaları olarak; 64.47 - 62.71 - 60.47 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir. Crude'da ise 60.13 - 61.31 - 62.35 seviyeleri direnç noktaları olarak; 58.71 - 57.73 - 56.50 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

NATGAS
Piyasalar geçtiğimiz hafta Amerika'dan gelen doğal gaz stoklarını takip etmişti. Gelen veriye göre Amerika'da geçtiğimiz hafta gelen stok verisi -44B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise -53B olacağı yönündeydi. Gelen veri ile birlikte fiyatlarda volatilite bir miktar arttı. Diğer yandan piyasalar küresel bazda yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor. Ve bu konu fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Natgas grafiğini teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü toparlanmalarda sırasıyla 2.263 - 2.343 - 2.447 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.106 - 2.034 - 1.948 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.