Günlük Forex Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz hafta Euro bölgesinde ekonomik veri bakımından bir miktar hareketli günler yaşandı. Cuma günü Almanya Federal İstatistik Ofisi'nın açıkladığı büyüme verisi takip edildi. Buna göre Almanya ekonomisi 2019 yılının üçüncü çeyreğinde ikinci çeyreğe nazaran %0.1 oranında büyüdü ve resesyona girme tehlikesini bertaraf etti. Euro bölgesinin lokomotif ekonomisinin resesyon tehlikesini atlatması Euro varlıkları üzerinde bir miktar rahatlatma yaşattı. Ek olarak yine Almanya'dan Kasım ayı bileşik satın alma yöneticileri endeksi takip edildi. Buna göre söz konusu veri 49.2 seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan Euro bölgesi bileşik PMI verisi takip edilen bir diğer ekonomik veri idi. IHS Markit'in açıkladığı veriye göre bileşik satın alma yöneticileri endeksi Kasım ayında 50.3 olarak gerçekleşti. 50 seviyesinin üzerinde gelen veriler büyümeyiişaret ediyor. Bu sebeple gelen 50.3 seviyesi özel sektörün hafif büyüdüğüne işaret etti. Gün içerisinde piyasalar Almanya'dan gelecek olan ekonomik verileri takip edecekler. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.10336 - 1.10527 - 1.10691 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.10160 - 1.10013 - 1.09886 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Son zamanlarda USDTRY paritesinde diğer haftalara ve dönemlere göre volatilite bir miktar daha az ve bu 'sakin' seyir paritede aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oluyor. Geçtiğimiz hafta aşağı yönlü kademeli hareketler gerçekleştiren parite birkaç defa 5.68 seviyelerini test etti ve bu seviyeyi kırmadı. Birkaç haftadır dar bir bantta hareketlenmeler gerçekleştiren parite geçtiğimiz haftayı 5.71 seviyelerinde kapadı. Yeni haftanın ilk iş gününde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni ekonomik verilerini yakından takip edecekler. Veriler TSİ 10:00'da gelecek. Veriler ile birlikte TL kanadında volatilite artacaktır. Diğer yandan geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Amerika'dan gelen imalat PMI verisi takip edildi. Gelen veriye göre Amerika'da Ekim ayında IHS imalat PMI endeksi 52.2 seviyesine yükseldi. Bir önceki dönem verisi 51.3 idi. Bu yükseliş ile birlikte IHS imalat PMI endeksi son 7 ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçmiş oldu. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.72147 - 5.73618 - 5.75459 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.68750 - 5.66655 - 5.64019 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Büyük resimde yatırımcıların dikkati Amerika ile Çin arasındaki gelişmeler olmaya devam ediyor. Bu konuda ılımlı olan hava geçtiğimiz hafta gelen çelişkili açıklamalar ile yerini 'meraka' bıraktı. Çin baş ticaret müzakerecisi Liu He; anlaşmanın ilk safhası için mutabakata varma konusunda temkinli fakat iyimser olduğunu dile getirirken; Amerikalı mevkidaşı Robert Lighthizer'ı bu ay görüşmeler için Pekin'e davet etti. Bununla birlikte South China Morning Post kaynaklı habere göre Amerika o zamana dek anlaşma olmasa dahi Aralık ayında uygulamaya koyulması planlanan tarife artışlarını iptal edecek. Diğer yandan Amerika'nın Hong Kong'da protestocuları destekleyen yasayı yakın bir zamanda imzalama ihtimali iki ülke arasında gerilimin yaşanmasına neden olabilir. Bu sebeple bu konular fiyatlamalar üzerinde oldukça fazla volatilite artışının yaşanmasına neden oluyor. Tüm bunlar ışığında XAUUSD'yi teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1464.84 - 1469.57 - 1475.69 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1457.00 - 1449.84 - 1443.17 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Piyasalar geçtiğimiz hafta Amerika kanadından gelen ham petrol stoklarını takip ettiler. Gelen veriye göre Amerika'da geçtiğimiz hafta stoklar 1,379M olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise 1,549M seviyeleri idi. Veri ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite oldukça arttı. Bununla birlikte petrol sahası hizmeti şirketi olan Baker Hughes'un yayımladığı haftalık veriler izlendi. Bu rapora göre Amerika'da 22 Kasım'da son bulan haftada petrol sondaj kulesi sayısı bir önceki haftaya nazaran 3 adet azaldı. Böylelikle sayı 671 seviyesine düşmüş oldu. Yeni haftada piyasalar Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşları konusunda gelişmeleri yakından takip edecek. Geçtiğimiz haftayı 63.54 seviyelerinde kapatan brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 63.98 - 64.48 - 64.89 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 63.17 - 62.77 - 62.19 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
NATGAS
Piyasalar geçtiğimiz hafta Amerika'dan gelen doğal gaz stokları verisini takip ettiler. Gelen veriye göre geçtiğimiz hafta Amerika'da doğal gaz stokları -94B olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise -89B seviyeleriydi. Beklentilerin üzerinde azalan stoklar ile birlikte natgas fiyatlarında volatilite arttı. Geçtiğimiz hafta son işlem gününde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren natgas 2.70 seviyelerinde haftayı kapatmıştı. Yeni haftada küresel çapta yaşanacak gelişmeler fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Natgası teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.730 - 2.758 - 2.817 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.675 - 2.651 - 2.625 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş