Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Küresel Riskler ve Hizmet PMI’ları Takip Edilecek!
Dün, yurt içi tarafta Ocak ayı enflasyon(TÜFE/Yİ-ÜFE) dataları takip edildi. Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) aylık bazda son iki dönemde görülen negatif gerçekleşmeler sonrası; yüzde 1.06 oranında artış gösterirken, senelik bazda da yüzde 20.35 düzeyine yükseldi. Yurt içi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde 0.45 oranında artış gösterirken, bu verinin senelik gerçekleşmesi ise yüzde 32.93’e geriledi. YİÜFE-TÜFE makası da yüzde 12.58’e gerilemesine karşın, özellikle gıda enflasyonunda görülen sert yükseliş; enflasyondaki katılaşmanın çözümü için daha gidilecek çok yol olduğuna işaret etmekteydi. Dün, Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise: Ocak ayı Dış Ticaret açığının önceki yıla göre yüzde 72.08 oranında azalışla 2 Milyar 538 Milyon Dolar olduğu belirtildi. Yurt dışı tarafta; Çin’de başlayan tatil nedeniyle “Ticaret Savaşları” konusunda bu ülkeden açıklamalar gelmezken, ABD tarafında Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hasset’in açıklamaları takip edildi. Hasset: “Başkan Trump hala Çin ile nihai tarihten önce bir ticaret anlaşması yapmayı umuyor” derken, müzakerelerde hala yapılacak çok şey olduğunun altını çizdi. Dün, Brexit meselesinde ise oldukça yoğun açıklama trafiği takip edildi. En önemli olanları ise Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’in, Avrupalı işletmeler ile dün yaptığı görüşme ve önümüzdeki Salı K.İrlanda’ya yapacağı ziyaretti. Keza, Başbakanlık Sözcüsü James Slack’in: 29 Mart’ta Brexit ‘in gerçekleşmesi için kararlı olduklarını deklare etmesi ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in hala anlaşma yapmak için zaman olduğunu vurgulaması da önemliydi. Diğer yandan dün akşam Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump, Hazine Bakanı Mnuchin, FED Başkanı Powell ve FED Başkan Yardımcısı Clarida bir araya gelirken, yemekli toplantıda para politikasından beklentilerin konuşulmadığı; büyüme, istihdam ve enflasyon gibi makroekonomik görünüme dair tartışmalar yapıldığı belirtildi. Açıklamalarda bulunan Cleeveland FED Başkanı Mester’in: Ekonominin iyi gitmesi halinde FED’in faizlerinin biraz daha yükselmesi gerekeceğini söylemesi de kritikti. Bugüne Avustralya’dan gelen önemli ekonomik veriler ve ülkenin Merkez Bankası(RBA) kararları ile başladık. Veriler karmaşık görünüm sergilerken, RBA ise son 27 ayda olduğu gibi faizleri yüzde 1.50 seviyesinde sabit tuttu. Avrupa ve ABD seanslarında ise; Hizmet ve Bileşik PMI datalarını takip edeceğiz. Yurt dışında; Brexit ve ticaret savaşları konuları, yurtiçinde ise; jeopolitik, siyasi ve ekonomik gelişmeler de önemli olacak.
EURUSD
Avrupa’nın lokal riskleri arasında yer alan Brexit konusunda, İngiltere ile AB’nin hala daha nihai bir sonuca ulaşamamasının yanı sıra, dün bölgeden takip ettiğimiz verilerdeki olumsuz görünüm de Euro varlıklarını baskıladı. ABD tarafında ise ticaret savaşları konusu odak noktası olmaya devam ederken; dün, Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hasset; Trump’ın, bir anlaşmaya varılması konusunda umudunun olduğunu söylediğiini ancak hala daha yapılması gereken çok işlerinin olduğunu da belirtti. ABD veri cephesinde ise Fabrika Siparişleri yüzde -0.6 ile beklentilerin altında daralma yaşadı ve paritedeki satış baskısını sınırladı. Bugün yine; ticaret savaşları ve Brexit gibi konular gündemimizi meşgul edebilir. Veri takviminde de; her iki bölgeden gelecek Hizmet ve Bileşik PMI rakamları parite üzerinde oynaklık oluşturabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1445, 1.1465, 1.1485, 1.1510, 1.1530
Destekler: 1.1425, 1.1410, 1.1390, 1.1370, 1.1345
USDTRY
Dün, yurt içi tarafta açıklanan enflasyon(TÜFE/Yİ-ÜFE) datalarında aylık bazda görülen yükselişe karşın; gıda fiyatlarındaki sert yükselişin mevsimsellik etkisini de içermesi kurdaki tepkiyi şimdilik sınırlı tuttu. Keza, YİÜFE-TÜFE makasının da yüzde 13.34’den yüzde 12.58’e düşmesi önemliydi. Bugün, konuya dair; TCMB, hükumet ve uluslararası kurumlardan gelecek açıklamalar önemli olacak. Yunanistan Başbakanı Tsipras(Çipras)’ın Türkiye ziyareti nedeniyle konuşuulacak olan Kıbrıs meselesi ve bir süredir stabil hal alan Suriye konusunda gelebilecek haber akışları da kur üzerinde oynaklığa neden olabilir. Yurt dışı tarafta ise; ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel risklerin yanı sıra diğer gelişen ülkelerin durumu ve majör merkez bankalarına yönelik söylemler yine dikkatle takip edilecek. Ekonomik takvimde de; yurtiçinde Ocak ayı Reel Efektif Döviz Kuru rakamlarının açıklanacağı günde, küresel taraftan gelecek ekonomik veriler ve fiyatlamalara etki edebilecek başkaca konular da izlenmeli.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.2200, 5.2350, 5.2440, 5.2560, 5.2690
Destekler: 5.1860, 5.1815, 5.1725, 5.1660, 5.1500
GBPUSD
Birleşik Krallık tarafında “Brexit” konusu Sterlin varlıkları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dün, Başbakan Theresa May tarafından anlaşmaya yönelik umut dolu mesajlar verilse de hala daha nihai bir anlaşmanın bulunmaması ve AB tarafının yeni bir müzakere yoluna sıcak bakmaması piyasa tarafında endişeye; buna paralel olarak da parite tarafında da satış yönlü işlemlere neden oluyor. Özellikle İrlanda sınırı düzenlemesini içeren “Backstop” konusunda AB’nin sert tutumu, konunun bir müddet çözümden uzak olabileceğine işaret ediyor. Öte yandan dün ülkeden takip ettiğimiz ve son 10 ayın en kötü gerçekleşmesini gösteren İnşaat PMI rakamlarının da paritedeki satış yönlü hareketleri desteklediğini söyleyebiliriz. ABD tarafında ise; bir yandan ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler takip edilirken, dün açıklanan Fabrika Siparişleri’nin bir kez daha negatiflik göstermesi dikkat çekti. Bugün parite tarafında; iki ülkeden gelecek Hizmet PMI rakamları da ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel risk unsurları ile beraber fiyatlamalarda rol oynayabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3050, 1.3080, 1.3100, 1.3135, 1.3165
Destekler: 1.3020, 1.2990, 1.2960, 1.2940, 1.2915
BRENT PETROL
Dün kritik direnç seviyelerinden birisi olan 63.60’ın test edildiği emtiada; İran ve Venezuala konularının yanı sıra gözler; Brexit ve ticareet savaşları gibi küresel risklerin durumundaydı. Aralık ayından bu yana en yüksek seviyelerin görüldüğü emtia için; Brexit ve Ticaret Savaşları konusunda gelen haber akışları bir miktar oynaklığa neden olurken, küresel risk iştahının korunmasıyla özellikle ABD Borsalarında görülen pozitiflik ile günü artıda kapadık. Bugüne de, Rusya Enerji Bakanı Novak’ın: Ocak ayında Rusya üretiminin Aralık ayına göre 100 Bin varil azaldığını deklare etmesi ile pozitif başlangıç yaptık. Gün boyunca yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel ekonomik görünüme etki edebilecek risk unsurları gündemimizde olacak. Ayrıca, Venezuela ve İran yaptırımları hakkındaki olası gelişmeler de, OPEC ve OPEC+ üyesi ülkelerden ve uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar ile birlikte emtia üzerinde oynaklığa neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 62.80, 63.25, 63.60, 63.90, 64.10
Destekler: 62.65, 62.20, 62.00, 61.60, 61.25
ONS ALTIN
Hafta sonunda açıklanan Çin Hizmet PMI’ında devam eden zayıflık ile yeni haftanın açılışından itibaren satış baskısı altına giren Ons Altın, Brexit ve Ticaret Savaşları konusunda gelen açıklamalardan da etkilendi. Her iki konuya dair gelen açıklamalar belirsizliğin devam ettiğini gösterirken, Venezeula konusuyla birlikte artan küresel risklerle yatırımcıların ABD Doları’nda pozisyon almaları Değerli Metal üzerinde satış baskısına neden oldu. Ancak, akşam saatlerinde ülkeden gelen Fabrika Siparişleri datasında görülen daralma ise ABD Doları’nı kısmen zayıflatırken, Ons Altın gibi varlıklara talep geldi. Yine, bu gece (ABD saati ile dün akşam)ABD Başkanı Trump ile FED Başkanı Powell arasında yapılan yemekli toplantıda; son FOMC toplantılarındaki FED görünümünün deklare edilmiş olması da Değerli Metal’de tekrar yukarı yönlü ataklara neden oldu. Gün boyunca yine, küresel riskleri; gerek Dolar Endeksi üzerinden direkt fiyatlamaları, gerekse tahvil ve pay piyasaları üzerinden dolaylı fiyatlamaları(güvenli liman) açısından takip edeceğiz. Ayrıca, başta ABD’dee olmak üzere açıklanacak önemli ekonomik veriler de küresel görünüm açısından emtia üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1316, 1320, 1323, 1326, 1329
Destekler: 1313, 1309, 1305, 1302, 1300

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş