Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

İtalyan-Alman Tahvil Spreadi “Euro” Açısından Yine Kritik Olacak!
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe; Brexit ve ticaret savaşları kaynaklı risklerin yanı sıra, Dünya’nın önemli ülkelerindeki ekonomik bozulmaların neden olduğu küresel büyüme kaygıları ile başladık. ABD Doları’nın son 6 gündeki rallisinin devamı ile; Dolar Endeksi(DXY) son 5 haftanın en yüksek seviyesini test etti. Gün boyunca yine; ticaret savaşları ve Brexit konusu takip edilirken, özellikle Euro Bölgesi’nde İtalya ve Almanya’da görülen bozulmalar sonrası ekonomik veriler de izlendi. Almanya Ticaret Dengesi ve Fransa Sanayi Üretimi beklentileri karşılamasına karşın, İtalya Sanayi Üretimi’nin senelik bazda 2013 Mart ayından bu yana en zayıf seviyesine gerilemesi ileriye dönük riskler açısından kritikti. Zira, gün içerisinde Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz’un, Brexit ve Alman ekonomisi üzerine yapmış olduğu açıklamalarla bir miktar toparlanan Euro varlıkları; İtalyan 10 tahvil faizlerinin yüzde 3 seviyesinin üzerine çıkması ve Alman 10 tahvil faizleri ile aradaki farkın(spread) 2.91 puana kadar çıkmasıyla yeniden baskılandı. Yurt içi tarafta ise; önemli bir haber ve veri akışı olmazken, gözler jeopolitik risklerdeydi. Ancak, bu tarafta da stabilitenin devam etmesi ve gelişen ülke para birimlerinin bazılarında görülen ayrışma; önceki güne göre TL varlıklarını kısmen güçlendirdi. Yeni haftanın ilk gününde; Çin’deki tatilin bitmesi ile gözler ABD heyetinin Pekin’e yapacağı ziyarette olacak. Bu hafta yapılacak ticaret müzakerelerine ilişkin olarak her iki ülkeden gelecek haber akışları küresel ekonomik görünümü de yakından ilgilendirmekte. Ayrıca, ABD Ticaret Bakanı Willbur Ross’un Dünya’nın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’da yapacağı temaslar da emtia fiyatlamaları açısından oldukça önem arz etmekte. Keza, ABD ve AB arasında son günlerde otomotiv vergileri üzerinden dillendirilen ticaret gerilimi konusunda gelebilecek haber akışları da piyasalarda oynaklığa neden olabilir. Eurogroup’un; Brexxit ‘i tartışmak için yapacağı toplantı da küresel ve lokal riskler açısından önem arz ederken, ekonomik veri olarak da Birleşik Krallık’tan gelecek önemli datalar Pound varlıkları üzerinden tüm Dünya’da etkili olabilir. Yurt içi tarafta ise; makroekonomik göstergelere ilişkin söylemler ile jeopolitik risklerin durumu yine önemli olacak.
EURUSD
Cuma günü Almanya ve Fransa’dan açıklanan olumlu veriler ve Almanya Ekonomi Bakanı Olaf Scholz’un ılımlı açıklamalarıyla birlikte sabah saatlerinde toparlanan Euro varlıkları; İtalya’dan takip ettiğimiz Sanayi Üretimindeki daralmanın ülkenin tahvil faizlerinde yeniden yükselişe neden olmasıyla birlikte tekrardan baskı altında kaldı. Diğer taraftan Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip konular da parite üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Özellikle Cuma günü; ABD Başkanı Donald Trump ile Larry Kudlow tarafından gelen açıklamalar sonrası ticaret savaşlarına yönelik oluşan endişeler, Dolar varlıkları üzerinde güvenli liman talebi ooluşturarak paritedeki satış yönlü işlemleri destekledi. Bugünkü ekonomik takvimde; iki bölgeden de önemli bir veri akışı beklenmezken, fiyatlamalar açısından yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip gelişmeler, pay ve tahvil piyasası hareketleri ile birlikte gündemimizde olacak.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1330, 1.1345, 1.1370, 1.1390, 1.1410
Destekler: 1.1300, 1.1285, 1.1265, 1.1240, 1.1215
USDTRY
Geçtiğimiz hafta yurt içi tarafta; enflasyon datalarının açıklanması sonrası görünüm stabil kalırken, yurt dışı kaynaklı risklerin artması ile hafta ortasından sonra gelişen ülke para birimlerinde oluşan baskıya paralel olarak TL de bir miktar zayıflatmıştı. Haftanın son işlem gününde ise DXY’de son 5 haftanın en yüksek seviyelerinin görülmesi sonrası görülen geri çekilmelerin yanı sıra, yurt içi taraftaki stabilitenin korunması ve bazı gelişen ülke para birimlerinde görülen kısmi iyileşme ile TL varlıkları güçlendi. Yeni haftada; Çin tarafındaki tatilin bitmesi ile ticcaret savaşları konusu ve buna bağlı olarak Çin Yuanı’ndaki hareketler kritik olacak. Keza, Brexit başta olmak üzere diğer ülkelerden gelecek önemli haberler ve datalar ile küresel ekonomik görünüme dair riskler de izlenecek. Yurt içi tarafta ise, bu hafta açıklanacak olan ekonomik veriler ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarına yönelik öngörüler ile birlikte gözler yine; Suriye eksenli jeopolitik risklerde olacak. Ayrıca, yarın yapılacak olan Hazine ihaleleri ve Çarşamba günkü itfa öncesi CDS ve tahvil faizlerinde oluşacak hareketler de kur üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.2690, 5.2750, 5.2960, 5.3100, 5.3290
Destekler: 5.2560, 5.2440, 5.2350, 5.2290, 5.2200
GBPUSD
İngiltere Merkez Bankası(BOE)’nın Perşembe günü gerçekleştirmiş olduğu Mali Politika Kurulu toplantısındaki şahin görünümü ile birlikte toparlanan Sterlin varlıkları, Cuma günü “Brexit” tarafındaki riskler ile birlikte tekrardan baskı altında kaldı. Özellikle, Brexit’in gerçekleşmesinne sayılı haftalar kala hala daha nihai bir sonuca ulaşılamamasının yanı sıra; AB tarafının yeni bir anlaşma planına sıcak bakmaması tedirginliğe neden oluyor. ABD tarafında ise haftanın son işlem gününde; Başkan Donald Trump ve Ekonomi Baş Danışmanı Larry Kudlow’dan gelen açıklamalar sonrası ticaret savaşlarına yönelik artan endişeler Dolar varlıklarında bir miktar güvenli liman algısı oluşturdu. Parite açısından Bugün de yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel risklere dair haber akışları kritik olacak. Ayrıca, İngiltere’de açıklanacak olan; GSYİH Değişimi(Büyüme), Sanayi ve İmalat Üretimi gibi önemli veri akışları da oynaklığa neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2940, 1.2960, 1.2990, 1.3020, 1.3050
Destekler: 1.2915, 1.2900, 1.2860, 1.2830, 1.2810
BRENT PETROL
Geçtiğimiz Perşembe günü küresel risklerde görülen artışla düşen ham petrol fiyatları Cuma gününe de zayıf başlangıç yaparken, ilerleyen saatlerde; küresel risk iştahında görülen kısmi iyileşme ile fiyatlar dda dengelendi. Son zamanlarda gelen veriler ve haber akışlarının küresel büyümeye dair zayıflığa işaret etmesi ile baskı altında kalan emtiada, bugünden itibaren; Çin tarafındaki tatilin bitmesi ile gözler bu ülkeden gelecek ekonomik veriler ve ticaret savaşları görüşmelerine çevrilecek. Ayrıca, ABD heyetinin bu hafta Pekin’de başlatmayı düşündüğü yeni müzakerelerin yanı sıra, tüketim tarafında Çin’den sonra en önemli ülkelerden birisi olan Hindistan ile ABD arasındaki sorunlar ve yine Euro Bölgesi’nin durumu da hafta boyunca takibimizde olacak. Talep bazlı fiyatlamalar kadar, arz tarafında da Venezuala ve İran’ın durumu; OPEC/OPEC+ ülkelerinden gelecek açıklamalar ve ABD üretimine dair gelişmeler ile birlikte kritik olacak.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 61.60, 62.00, 62.20, 62.65, 62.80
Destekler: 61.25, 61.10, 60.90, 60.60, 60.25
ONS ALTIN
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe de; küresel büyümeye ve buna paralel olarak küresel talebe yönelik endişelerle satıcılı başlayan emtiada, ileerleyen saatlerde özellikle Avrupa borsalarında görülen sell-off(portföy boşaltma) işlemleri ile Perşembe günü olduğu gibi güvenli liman talebi görülmüştü. Ayrıca, Dolar Endeksi(DXY)’nin son 5 haftanın en yükseğinden geri çekilmesi de Değerli Metal’de oluşan alım ağırlıklı işlemleri bir miktar desteklemişti. Bugüne zayıf Yuan ve güçlü Dolar(DXY)’ın etkisi ile negatif başlangıç yaptık. Çin’deki Bahar Festivali dün itibariyle sona erdi ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin başkanlığındaki ABD heyetinin bu hafta yapılacak müzakereler için bugün bu ülkeye yapacağı ziyaret kritik olacak. Ayrıca, Hindistan ve AB tarafıyla ABD’nin yapacağı ticaret müzakereleri ve Brexit konuları da küresel çapta önem arz etmekte. Küresel risk iştahının durumuna göre borsalarda oluşacak fiyatlamalar da dolaylı yoldan fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1313, 1316, 1320, 1323, 1326
Destekler: 1309, 1305, 1302, 1300, 1297

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.coom
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş