Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

TL Varlıkları İçin; Siyasi ve Jeopolitik Gelişmeleri İzlemeye Devam Edeceğiz!
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan Mart ayı Çin Ticaret Dengesi verisi, geçtiğimiz ayki şok rakam sonrası yeniden 30 Milyar Dolar'ın üzerinde fazlalık verirken, Gümrük Bakanlığı'ndan gelen açıklamada: ABD ile ticari çatışmadan kaynaklı etkinin genel olarak kontrol edilebilir olduğu ve Yuan'daki durağanlığın da olumlu olduğu belirtildi. Çin'de açıklanan diğer veride "Yeni Krediler"de görülen yüksek artış da küresel risk alma iştahına pozitif etki etti. Euro Bölgesi'nde açıklanan Sanayi Üretimi verileri de beklentilerden daha düşük daralma göstererek zayıf giden Bölge ekonomisindeki küçülmenin sona erebileceği umutlarını yeşertti. Küresel tarafta; Brexit ve Ticaret Savaşları konuları yine dikkatle takip edilirken, son zamanlarda jeopolitik risklerde görülen artış ve majör merkez bankalarının ileriye dönük hamlelerine dair öngörüler de göz ucuyla izlendi. Brexit konusunda: Britanya Başbakanı Theresa May ile ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Lideri Jeremy Corbyn arasındaki görüşmeler devam ederken, herhangi bir net uzlaşı görülmemesine karşın gelen açıklamaların pozitif olduğu görüldü. Ticaret Savaşları cephesinde de; ABD ve Çin arasında stabil görünüm devam ederken, "Airbus sübvansiyonları" krizi nedeniyle karşı karşıya gelen ABD ve AB'nin resmi görüşmelere başlaması için AB Komisyonunun verdiği onay da küresel risk alma iştahı açısından pozitifti. Geçtiğimiz Cuma günü ayrıca Washinton'daki G20, IMF ve Dünya Bankası toplantıları kapsamında buradan gelen açıklamalar da gün boyunca izlendi. Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkesi konumundaki Almanya'nın Maliye Bakanı Olaf Scholz ve Merkez Bankası(Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann: Almanya ve küresel ekonomiye dair açıklamalar da bulunurken, küresel risklere karşın; az da Alman ekonomisinin büyümeye devam edeceği yönünde fikri konsensüs sağladıkları görüldü. Yurt içi tarafta ise, gündemde yine; ABD-Türkiye ilişkileri başta olmak üzere jeopolitik riskleriin durumu ve YSK'nın vereceği yerel seçim kararları vardı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın açıklamaları da takip edilirken, ayrıca IMF Avrupa Direktörü Poul Thomsen'in: Türkiye'nin durgunlık döneminden geçecek olmasına karşın sıkıntılarını fazla abartmamalıyız yönündeki söylemleri önemliydi. Bugün küresel cephede yine; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarını durumu kritik olacak. Yurt dışı tarafta ekonomik veri olarak ise; New York Empire State İmalat Endeksi takip edilecekken, majör merkez bankalarının yetkililerinden gelebilecek açıklamalar da izlenecek. Yurt içi tarafta da; jeopolitik ve siyasi riskler yine öncelikli gündem maddeleri olacakken, Çeyreklik İşsizlik Ortalaması ve Bütçe Dengesi gibi açıklanacak önemli datalar da fiyatlamalara etki edebilir.
EURUSD
Cuma günü Euro Bölgesi'nden takip ettiğimiz Sanayi Üretimi rakamlarında yine daralmalar görülmesine karşın senelik bazda önceki 3 aya nazaran daha iyi gerçekleşmelerin ortayya çıkması bölge ekonomisine dair umutları yeniden yeşerttiği gibi Euro varlıklarına da pozitif etki etti. Diğer taraftan, Ticaret müzakereleri ve Brexit'e yönelik gelen pozitif açıklamalar ile de 1.1330 direncine doğru hareketler devam ederken, ancak seans kapanışına doğru ECB Başkanı Mario Draghi'nin: ''Bol miktarda parasal genişlemenin gerekliliği sürüyor'' şeklindeki açıklamaları ve Airbus krizi nedeniyle ABD'nin AB'ye uygulamayı düşündüğü ek gümrük vergilerine AB tarafının cevap vereceği yönündeki haberler ile paritede kısmen geri çekilmeler oluştu. Yeni güne ABD Başkanı Donald Trump'ın FED'e yönelik eleştirilerinin etkisiyle yukarı yönlü ataklar ile başladık. Gün boyunca yine; Brexit ve ticaret savaşları gibi küresel öneme sahip risk unsurlarının durumu ve majör merkez bankalarının politika adımlarına yönelik gelebilecek açıklamalar kritik olacak. Bugünkü ekonomik takvimde ise, önemli data olarak; ABD'den New York Empire State İmalat Endeksi açıklanacak.
Teknik seviyeler;
Dirençller: 1.1330, 1.1345, 1.1370, 1.1390, 1.1410
Destekler: 1.1300, 1.1285, 1.1265, 1.1240, 1.1215
USDTRY
Yurt içi tarafta geçtiğimiz Cuma günü de; yerel seçimlerin İstanbul sonuçlarına dair belirsizlikler, CDS ve tahvil tarafında sert yükselişleri beraberinde getirirken, Londra swap piyasasında TL swap faizlerinin de stabil oluşuyla(faizler normalleşme gösterince yabancı kurumlar TL'nin değer kaybedeceği beklentisi ile açığa satışları rahatlıkla yapılabiliyor) kur tarafında da 5.82'nin üzerine çıkıldığı görüldü. Öte taraftan; Perşembe günü başlayıp, Cuma günü de devam eden G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantıları ve yine Cuma günü başlayan IMF-Dünya Bankası toplantılarında Türk Heyeti'nin temasları ve Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's gibi uluslararası kurumlardan gelen uyarılar ve projeksiyonlar da takip edilirken, kur tarafında volatil hareketler oluştu. Yurt dışı tarafta ise; Euro Bölgesi ve Çin'de beklentilerden iyi gelen ekonomik veriler ile küresel risk almaa iştahında artış görülürken, kur tarafında da buna paralel olarak TL lehine işlemlerle kısmen geri çekilmeler oluştu. Yeni güne de seçim belirsizliklerinin devamı ile yukarı yönlü ataklarla başladık. Gün boyunca, yurt içi tarafta yine; jeopolitik ve siyasi gelişmeleri; CDS ve tahvil fiyatlamaları üzerinden takipte olacağız. Keza, açıklanacak ekonomik dataların sonuçları ve genel ekonomik görünüme dair uluslararası kurumlardan gelebilecek açıklamalar da, TCMB ve BDDK gibi kurumlardan kur oynaklıklarına karşı gelebilecek hamleler ile birlikte kritik olacak. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bugün başlayacak olan Türk Amerikan Konseyi toplantılarındaki temasları da takip edilecek. Yurt dışı tarafta ise yine; Brexit ve Ticaret Savaşları konularının öncelikli olarak takip edileceği günde, küresel ekonomi ve majör merkez bankalarının politika adımlarına yönelik gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 5.7930, 5.8000, 5.8290, 5.8440,, 5.8815
Destekler: 5.7740, 5.7675, 5.7550, 5.7340, 5.7100
GBPUSD
Brexit'in şartlı olarak 31 Ekim 2019 tarihine ertelenmesiyle birlikte dikkatler; Birleşik Krallık cephesinde Başbakan Theresa May ile Ana Muhalefet Partisi(İşçi Partisi) Lideri Jeremy Corbyn arasında gerçekleştirilen müzakerelere çevrilirken, Cuma günü İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond tarafından bu görüşmelere ilişkin gelen açıklamalar parite üzerinde alıcılı işlemlere neden oldu. Özellikle Hammond'ın: ''İşçi Partisi ile bazı anlaşmazlıklar var ancak temel konular üzerinde anlaştık'' şeklindeki açıklamaları dikkat çekti. ABD tarafında ise ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler yine ön planda olmaya devam ederken; AB Yönetiminin, Airbus krizi ile gerilen ipler nedeniyle ABD'ye 19 Milyar Euro'luk ek gümrük vergisi düşündüğüne yönelik gelen haber akışları küresel risk alma iştahını zedeleyerek paritedeki alış yönlü işlemleri sınırladı. Keza, İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn'den gelen bazı olumsuz söylemler de akşamüzzeri Sterlin aleyhine fiyatlamaları tetikleyen unsurlardandı. Parite açısından dikkatlerimiz bugün de yine; Brexit ve Ticaret Savaşları'na yönelik gelebilecek açıklamalarda olacak. Ekonomik takvimde ise; ABD'den New York Empire State İmalat Endeksi takip edilecekken, her iki bölgenin merkez bankası(FED, BOE) yetkililerinden gelebilecek açıklamalar da oynaklıklara neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.3100, 1.3135, 1.3165, 1.3190, 1.3225
Destekler: 1.3050, 1.3020, 1.2990, 1.2960, 1.2940
BRENT PETROL
Brexit ve Ticaret savaşları gibi küresel ekonomik görünüm açısından kritik olan risk unsurlarının yanı sıra; Venezuela, İran ve Libya gibi OPEC üyelerine dair gelişmeler de dikkatle izlenmekte. Libya'daki iç karışıklığa dair açıklamalarda bulunan ülkenin kamu petrol şirketi NOC'un Başkanı Mustafa Sanalla: Karmaşanın devam etmesi halinde Libya üretiminin tamamen durma noktasına gelebileceği uyarısında bulundu. Öte taraftan Dünya'nın en büyük petrol ithalatçısı konumundaki Çin'de açıkllanan ekonomik datalardaki düzelme eğilimi de bir gün önce küresel büyümeye yönelik Euro Bölgesi kaynaklı artan endişeleri kısmen bertaraf etti ve OPEC üyelerinde görülmesi beklenen arz düşüşü ile birlikte yukarı yönlü atakları destekledi. Akşam saatlerinde ise, ABD'de açıklanan Baker Hughes Sondaj Kuyusu Sayıları; 2 adet artışla 833 seviyesine yükselerek, AB'nin ABD'ye ek vergi getirebileceği yönündeki haberler ile birlikte emtiada kısmen geri çekilmelere neden oldu. Bugün, küresel tarafta yine; ekonomik görünüme ışık tutabilecek ekonomik verilerin ve Brexit, Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının durumu kritik olacak. Ayrıca, OPEC ve OPEC+ üyesi ülkeler başta olmak üzere önemli üreticilerden gelebilecek haber akışları da emtia fiyatlamaları üzerinde oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 71.50, 71.75, 72.00, 72.40, 72.75
Destekler: 71.30, 71.10, 70.95, 70.50, 70.20
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Perşembe günü küresel jeopolitik risk artışları ve Euro Bölgesi ekonomisine daair artan risklerle sert bir şekilde baskılanan emtia, Cuma günü ise; Çin ve Euro Bölgesi'nden görece olarak önceki dönemlere göre iyi gelen verilerden sabah saatlerinde pozitif nemalandı. Ancak, Brexit ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarının da bir miktar stabil oluşu ve majör merkez bankalarının güvercin mesajları ile de küresel risk alma iştahında Cuma günü görülen artışın; yatırımcıları öncelikli olarak borsalar tarafına pozisyon almaya teşvik etmesi ise, Ons Altın ve Japon Yeni gibi güvenli liman varlıklarından bir miktar çıkışa neden oldu. Bugün, küresel tarafta yine; Brexit ve Ticaret Savaşları gibi küresel risk unsurları fiyatlamalar açısından kritik olacak. Ayrıca, ekonomik veriler ve majör merkez bankalarının politika adımlarına yönelik gelebilecek açıklamalarla küresel risk alma iştahında yaşanacak değişimler de direkt veya dolaylı olarak oynaklıklara neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 1289, 1294, 1297, 1302, 1305
Destekler: 1286, 1283, 1280, 1277, 1273



 IIşık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.