Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Ticaret Müzakereleri ve Brexit Meselesi, Yine Gündemin En Üst Sıralarında!
Dün, Asya seansında ABD’den gelen haberlerde Çin’in önde gelen teknoloji şirketlerinden ZTE ve Huawei için; hem Kongre hem de Adalet Bakanlığı’nın soruşturma başlatılmasını istediği yönündeki haberler “ticaret savaşları” korkularını yeniden alevlendirirken, Çin Dışişleri Bakanlığı da 29-30 Ocak tarihlerinde Washington’da yapılacak ikinci görüşmeler öncesi bu girişimlerin durdurulmasını talep etti. Akşam saatlerinde ise sabahkinin aksine pozitif haberler ile piyasalar hareketlendi. “ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in, Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile Çin’e uygulan tarifelerin bir kısmının veya tamamının kaldırılmasını tartıştığı ve 30 Ocak’taki görüşmelerde tarifelerden geri dönmeyi teklif etmeyi önerdiği” yönünde ABD basın-yayın organlarında yer alana haber ilk etapta ABD Borsaları’nda pozitif hava oluştururken, diğer piyasalar üzerinde de etkili oldu. Ancak, akabinde; Bakanlık Sözcüsü, bunun sadece bir tartışmadan ibaret olduğunu ve Mnichin’in herhangi bir öneride bulunmadığını belirtirken, sürecin durumunu ise tamamlanmaya yakın olarak değerlendirdi. Diğer taraftan, son birkaç günde küresel tarafta gündemin en üst sırasına yerleşen “Brexit” konusunda ise; Britanya Başbakanı Theresa May’in, ana muhalefetteki İşçi Partisi haricindeki partilerle “B Planı” görüşmeleri başlarken; gerek Krallık içerisinden, gerekse AB tarafından yine karmaşık söylemler geldi. Pazartesi gününe kadar ortaya çıkması beklenen plan için ise ilk günkü görüşmelerde bir yol katedilemedi. Dün, Avam Kamarası’ndan gelen açıklamada ise: yeni planın tartışılması ve oylanmasının 29 Ocak’ta yapılabileceği belirtildi. Dün, yurtdışı tarafta takip edilen önemli ekonomik verilerde ise, Euro Bölgesi’nin senelik manşet enflasyonu(TÜFE); öncü datadaki gibi 2018 Nisan’dan bu yana en zayıf seviyesinde kalırken, ABD’den gelen; Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Philadelphia FED İmalat Endeksi ise beklentilerden iyiydi. Dün, yurt içi tarafta gözler yine jeopolitik ve siyasi gelişmelere çevrilirken; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, ABD ile yaşanan görüş ayrılıklarına dair görüşlerinin yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiye dair açıklamaları da takip edildi. Bugüne, ekonomik veri olarak; Japonya’dan gelen datalar ile başladık. Ülkede; enflasyondaki zayıflığın devam ettiği görülürken, Sanayi Üretimi de yüzde 1,0’lik daralmaya işaret etti. Günün devamında, Euro Bölgesi’nde; Kasım ayı Cari İşlemler Dengesi, İngiltere’de; Perakende Satışlar, Kanada’da; TÜFE oranları, ABD’de ise; Sanayi Üretimi ve Michigan Üniversitesi anketleri gibi önemli datalar izlenecek. Ayrıca, yurt dışı taraftan yine; ticaret müzakereleri ve Brexit gibi lokal ve küresel risk unsurlarını da gündemin en üst sıralarında takibe devam edeceğiz. Yurt içi tarafta ise; TCMB’nin yapacağı olağanüstü genel kurul toplantısı ve Suriye eksenindeki jeopolitik gelişmeler ön plana çıkarken, diğer konularda gelebilecek ekstra hhaber akışları da fiyatlamalara etki edebilir.
EURUSD
Küresel ve lokal risklerin yanı sıra dün veri akışı bakımından yoğun bir gün geçirildi. Özellikle Euro Bölgesi’nden takip ettiğimiz senelik TÜFE’nin 2018 Nisan ayından bu yana en kötü rakamında sabit kalması Avrupa ekonomisindeki kötü gidişatın sinyallerini devam ettirirken, Euro varlıkları üzerinde baskı oluşturdu. Diğer taraftan hali hazırda belirsizliğini sürdüren Brexit konusunun da Euro üzerinde bir ağırlık yarattığını söyleyebiliriz. ABD tarafında ise; bir tarafta Çin ile yaşanan ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler, diğer tarafta ise bir süredir kapalı olan federal hükümetin durumu takip edilirken; dün, ülkeden takip ettiğimiz verilerdeki olumlu tablo paritedeki satışları destekledi. Bugüne ise ABD ve Çin ticaret görüşmelerine yönelik kısmi pozitifliğin getirdiği küresel risk iştahı artışı ile başladık ve ABD Doları’nda bir miktar zayıflık görmekteyiz. Ancak günün devamında yine; gerek ticaret müzakereleri konusu, gerekse Brrexit meselesi önemli olacak ve fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Ayrıca her iki bölgeden gelecek ekonomik veriler ve başkaca haber akışları da izlenmeli.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1410, 1.1425, 1.1445, 1.1485, 1.1510
Destekler: 1.1390, 1.1370, 1.1345, 1.1330, 1.1300
USDTRY
TCMB’nin, Çarşamba günü yapmış olduğu PPK toplantısı sonrası beklentiler sona ererken; dünden itibaren yine yurt içi ve yurt dışı sistematik risk unsurları kur açısından takip edilmeye başlandı. İç tarafta; özellikle Suriye eksenindeki jeopolitik riskler ve bu bağlamda ABD ile yaşanan sorunlara ilişkin gelişmeler takip edilirken, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun: iki ülke arasında daha çözülmemiş konular olduğunu vurgulaması dikkat çekti. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak ise, bütçe disiplininden taviz verilmeyeceğine bir kez daha dikkat çektiği konuşmasında: özellikle “gıda sektörü” olmak üzere enflasyonla mücadele için bazı sıkıntılar olduğunu belirtti. Bugün, yurt içi tarafta TCMB’nin yapacağı olağan üsttü genel kurul toplantısı takip edilecek. Toplantının ana gündem maddesi normalde Nisan ayında dağıtılması gereken 2018 yılı banka kârının avans olarak Hazine’ye şimdiden aktarılması olacak. Jeopolitik ve siyasi risklerin de yine takip edileceği günde, gelecek haber akışları ile birlikte tahvil ve CDS tarafında oluşacak hareketler dikkatle izlenecek. ABD’den ve küresel taraftan da risklerin durumu takip edilecekken, ABD’de açıklanacak ekonomik veriler ve bazı bölgesel FED Başkanlarının açıklamaları da Dolar Endeksi ve ABD tahvil faizleri üzerinden kur fiyatlamalarında etkili olabilir. Teknik olarak da 2018 Mart ayından başlayan yükselen trendin durumunu dikkatle takip etmekteyiz.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.3730, 5.3880, 5.4000, 5.4175, 5.4270
Destekler: 5.3360, 5.3290, 5.3100, 5.2960, 5.2750
GBPUSD
Birleşik Krallık tarafında Brexit konusu gündemin en üst sırasında kalmaya devam ederken; Başbakan Theresa May’in, İngiltere parlamentosunda kazandığı güvensizlik oylamasının Sterlin vaarlıklarını bir miktar rahatlattığını görüyoruz. Ancak ülkede hala daha bir belirsizlik durumunun hâkim olduğunu belirtmekte fayda görmekteyiz. Şuanda ise tüm gözler May’in, ana muhalefet partisi dışındaki partiler ile birlikte hazırlamayı düşündüğü ‘’B Planı’’na odaklanmış durumda. İlk günün sonunda henüz bir ilerleme katedilmezken; 50.maddenin ötelenmesi ve 2.referandum gibi May’in kabul etmekte zorlandığı konuların görüşmeleri kısmen tıkadığı belirtilmekte. ABD tarafında ise gerek ticaret savaşları gerekse kapalı olan federal hükümetin durumu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Dün akşam ülkeden; Çin tarifelerinin kaldırılabileceği yönünde gelen spekülatif haberler heyecana neden olurken, fiyatlamalar üzerinde de kısmen etkili oldu. Bugün yine; ticaret müzakereleri ve Brexit konusundaki gelişmeler ışığında fiyatlamalar takibimizde olacak. Ekonomik takvimde ise, İngiltere’den; Perakende Satışlar, ABD’den; Sanayi ve İmalat Üretimi ile Michigan Beklenti Anketleri izlenecek.
Teknik seviyyeler;
Dirençler: 1.2990, 1.3020, 1.3050, 1.3080, 1.3100
Destekler: 1.2960, 1.2915, 1.2860, 1.2830, 1.2810
BRENT PETROL
Dün, Asya seansında piyasaya düşen haberlerde; ABD’nin, Çin’in en önemli teknoloji şirketlerinden ZTE ve Huawei’e yönelik yeni yasaklar getirebileceğinin belirtilmesi ticaret savaşlarına yönelik riskleri yeniden artırırken, azalan risk iştahı ile birlikte emtia tarafında baskılanma görüldü. Keza, geçtiğimiz hafta kapanan Libya petrol limanlarının yeniden açıldığının belirtilmesi ve ABD üretiminde 200 Bin varillik artış olması da emtia fiyatlamalarında etkili olan diğer unsurlardı. OPEC tarafından açıklanan Aralık ayı aylık raporunda ise günlük 751 Bin varillik azalış olduğunun belirtilmesi satış baskısını frenledi. Emtiada, Akşam saatlerinden itibaren ise; ABD’de S&P Platts tarafından rapor edilen sondaj kule sayılarının azaldığı ve ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine yönelik gelen iyimser söylemlerle de alım yönlü işlemlerin hakim olduğunu görmekteyiz. Bugüün, Uluslararası Enerji Ajans tarafından açıklanacak olan aylık raporu ve Baker Hughes’in her Cuma açıkladığı Sondaj Kuyusu Sayılarını takip edeceğiz. Ayrıca, ekonomik dataların yanı sıra; ticaret savaşları gibi küresel risklerin durumu ve OPEC/OPEC+ üyeleri başta olmak üzere önemli üretici ve ihracatçılardan gelebilecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir.
Teknik Seviyeler;
Dirençler: 62.00, 62.20, 62.65, 62.80, 63.25
Destekler: 61.60, 61.25, 61.10, 60.90, 60.60
ONS ALTIN
Brexit’e yönelik risklerin bir miktar stabil hal alması ve ABD’de açıklanan bazı olumlu şirket bilançoları ile Çarşamba akşamı rahatlayan emtia, dün Asya seansında ise; ABD Kongresi ve Adalet Bakanlığı’nın Çin’in en önemli teknoloji şirketlerinden ZTE ve Huawei’ye yönelik düşündüğü yaptırımlar nedeniyle, hedge fonların ABD Doları’nda pozisyon almaları ile baskı altına girdi. Keza, ABD’de açıklanan ekonomik veriler de çoğunlukla beklentileri karşılarken, satış baskısını derinleştirdi. Akşam saatlerinde ABD basın yayın organlarında; ABD’nin Çin’e uyguladığı gümrük vergileri iptal edebileceği yönünde çıkan spekülatif haberler ise emtia üzerinde gel-gitlere(ticaret savaşlarının bitmesi Ons Altın için pozitif, ancak risk iştahının artması ile yatırımcıların borsalara kaçması ise negatif) neden oldu. Bugün, ticaret savaşları ve Brexit gibi küresel riskler; gerek Dolar Endeksi üzerinden, gerekse risk iştahına etkisiyle Borsalar üzerinden Değerli Metal’in fiyatlamalarına etki edebilir. Ayrıca, ABD’de açıklanacak olan ekonomik datalar ve bazı bölgesel FED Başkanlarının açıklamaları da fiyatlamalara etki edebilecek öneme sahip. Bu hafta yaklaşık 10 Dolarlık aralıkta sıkışarak yatay bir görünüme bürünene emtiada ayrıca, bu bağlamda kritik seviyelerden birisinin kırılması da yeni trend hareketlerine neden olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1292, 1297, 1302, 1309, 1316
Destekler: 1289, 1283, 1277, 1273, 1267



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.