Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Brexit anlaşması AB Liderleri tarafından onaylandı!
Geçtiğimiz Cuma günü Euro Bölgesi’nde Kasım ayının öncü PMI ve Almanya 3.Çeyrek GSYİH Değişimi dataları takip edildi. Almanya büyüme oranı senelik bazda son 5 çeyreğin en kötü seviyesinde gerçekleşme gösterirken; Almanya, Fransa ve Euro Bölgesi’nin imalat PMI’larının son yılların en kötü düzeyine gerilemesi de Euro’yu baskıladı. Euro için Brexit ve İtalya konusuna dair haber akışları da fiyatlamalara etki ederken, Pound için de Brexit konusu gündemde yer buldu. ABD ve Çin arasında devam eden ticaret savaşları meselesi ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin’li teknoloji devi Huawei ‘nin ürünlerine boykot uygulayacağına yönelik açıklamalar Çin borsaları, Yuan ve emtialarda baskıya neden olurken, Dolar’da ise küresel anlamda güçlenmeyi ivmelendirdi. Hafta sonunda da yurt dışı tarafta; Brexit, İtalya ve Ticaret Savaşları konuları gündemdeydi. Yapılan AB Liderler Zirvesi’nde Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte: kesin sonuca varamadıklarını ve görüşmelerin devam edeceğini belirtirken, bütçe konusunda büyük değişiklikleri düşünmediklerini söyledi. Brexit konusunda ise ülke liderlerinin, İngiltere ile varılan Brexit mutabakatını onayladıkları duyuruldu. AB ile anlaşma sonrası gözler Aralık ayında yapılması beklenen İngiltere’deki parlamento oylamasına çevrildi. Bugün yine küresel haber akışları dikkatle takip edilecek. Ekonomik takvimde ise; Almanya’nın IFO Endeksleri, Türkiye’nin Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni takip edilecek. Keza, Avrupa(ECB) ve İngiltere(BOE) Merkez Bankaları yetkililerinden gelecek açıklamalar da oynaklığa neden olabilir.
EURUSD
Avrupa tarafında İtalya konusunun yanı sıra Cuma günü takip ettiğimiz PMI rakamlarımdaki olumsuz tablo Euro varlıkları üzerinde baskı yarattı. İtalya bütçe konusunda ise hükümet tarafından 2019 bütçesinin ana öğelerinin değişmeyeceğini yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yapılan AB Liderler Zirvesi’nde Avrupa Koomisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşen İtalya Başbakanı Giuseppe Conte: görüşmelerin devam edeceğini belirtirken, bütçe konusunda çok büyük değişiklikleri içerecek uygulamaları düşünmediklerini belirtti. Eğer ki İtalyan hükümeti bu şekilde davranmaya devam ederse Euro varlıkları ilerleyen dönemde daha fazla baskı altında kalabilir. ABD tarafında ise başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler takip edilirken gözler 29 Kasım’daki Trump - Jinping görüşmesine çevrilmiş durumda. Bugünde yine ticaret savaşları ve İtalya bütçe konusu gibi küresel gelişmeler takibimizde olmaya devam edecek. Veri takviminde ise Almanya IFO Endekslerinin yanı sıra ECB yetkililerinin açıklamaları takibimizde olacak. Teknik olarak baktığımızda ise, aşağı yönlü hareketlerin devamında 1.1330, 1.1300, 1.1270 ve 1.1250 destekleri test edilebilir. Yukarı tarafta ise 1.1370, 1.1410, 1.1445 ve 1.1470 dirençleri bulunmaktadır.
USDTRY
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde iç taraftta önemli bir gelişme yaşanmazken, başta benzin ve motorin gibi ürünlere yapılan indirimler ile Kasım enflasyonuna dair iyimserliğin artmasının etkisiyle kur tarafında 5.26’lara kadar bir geri çekiliş gözlemlendi. Ancak, küresel taraftan gelen haber akışlarında; ABD’nin bazı Çin’li teknoloji şirketlerine yeni yaptırımlar uygulayabileceği ve Euro Bölgesi’nin lokal sorunlarına dair belirsizlikler ise aşağı yönlü hareketleri sınırlandırdı. Bugün yurt içi tarafta Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni verileri takip edilecek. Ayrıca, siyasi ve jeopolitik gelişmeler de fiyatlamalar açısından izlenmeli. ABD tarafında önemli bir ekonomik verinin olmadığı günde; gerek ABD’den gerekse diğer bölgelerden gelebilecek önemli haber akışları ile Dolar Endeksi’nde oluşabilecek fiyatlamalar da kur üzerinde etkili olabilir. Kura teknik olarak baktığımızda ise; TL lehine işlemlerde 5.3000-5.2750 bölgesi yine takibimizde olacak. Buranın kırılması halinde satış ağırlıklı işlemler ivme kazanabilir. 5.3000 üzerinde kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise izlenebilecek direnç noktaları 5.3360, 5.3575, 5.3730 ve 5.4000’da bulunmakta.
GBPUSD
Hafta sonunda Brexit konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Daha önce İngiltere ile Avrupa Konseyi’nin prensip anlaşmasına vardığı Brexit taslağı, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke liderinin katıldığı Brexit zirvesinde onaylandı. Yapılan toplantı sonrasında Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, İngiltere ile AB arasında yapılabilecek en iyi ve tek anlaşma olduğunu vurgularken İngiltere Başbakanı Theresa May ise, İngiltere için önemli bir anlaşma yaptıklarını ve yeniden bir müzakere yürütülmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Şimdi ise gözler Aralık ayında yapılması beklenen ve Sterlin’in kaderinin belirleneceği parlamento oylamasına çevrildi. Zira, her ne kadar AB ile anlaşma sağlansa da May parlamento tarafında galip gelemezse yapılan anlaşmanın hiçbir hükmü bulunmayacak. Ayrıca gün içerisinde İngiltere siyasi kanadından gelebilecek aaçıklamalarda dikkatle takip edilmeli. ABD tarafında ise geçtiğimiz Cuma günü takip ettiğimiz olumsuz verilere karşın Avrupa’da belirsizliğini koruyan lokal gelişmeler Dolar varlıklarında güvenli liman algısı yarattı. Bugünde yine Brexit başta olmak üzere ticaret savaşları gibi önemli haber akışlarının yanı sıra İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’in açıklamaları izlenecek. Teknik olarak şu an da 1.2800 seviyesinin üzerindeki paritede satıcılı seyrin devamı halinde 1.2720- 1.2680 bölgesi takip edilebilir. Özellikle bu bölge oldukça kritik olup 1.2680 seviyesi altında kalıcılıkta Sterlin aleyhine yeni bir kırılma yaşanabilir. 1.2800 üzeri kalıcılıkta görülebilecek alım ağırlıklı işlemlerde ise 1.2845, 1.2860, 1.2890 ve 1.2915 direnç seviyeleri takip edilebilir.
BRENT PETROL
Brent Petrol’de Cuma günü sert satışlar görülürken, emtia bir yıldan uzun bir süre içerisindeki en düşük seviyesine geriledi. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları konusunda gelen olumsuz haber akışları, kküresel talepte düşüş olabileceği ihtimalini artırırken, OPEC’in talepteki yavaşlamayı dengelemek için hızlı adım atamayacağı beklentileri de piyasadaki arz fazlası endişelerini körüklemekte. Ancak ay sonu yapılacak ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasındaki ticaret görüşmeleri ve Aralık başındaki OPEC toplantısında emtia üretimi konusunda alınacak kararlar, fiyatlamalarının önümüzdeki dönemde genel yönü hakkında büyük önem arz etmekte. Asya seansı ile birlikte kısmen satışlar devam ederken, günün devamında OPEC ve OPEC dışı üyelerden gelebilecek açıklamalar önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise 2016 yılında başlayan yükselen kanal hareketi geçtiğimiz Cuma günü itibari ile kırılırken, satışların devamında 58.70, 58.40 ve 58.00 Dolar seviyeleri izlenebilir. Oluşabilecek tepki alımlarında ise 60.00, 60.25 ve 60.60 destekleri bulunmaktadır.
ONS ALTIN
Emtia tarafında ticaret savaşları konusu takip edilmeye devam ederken, Cuma günü ABD’nin, Çin’li teknolloji devi Huawei’ye boykot kararı alacağı haberleri iki ülke arasındaki görüşmelere dair iyimser havayı dağıttı. Ons Altın’la aralarında korelasyon görülen Yuan’daki zayıflamalar, emtia tarafında da etkilerini hissettirirken, hafta içinde yaşanan yükselişlerin büyük bir bölümünü geri verilmiş oldu. Şu anlık gözler 29 Kasım’da gerçekleştirilecek olan Trump - Jinping görüşmesine çevrilirken, öncesinde gelecek haber akışları volatiliteye neden olabilir. Asya seansı ile bir miktar yukarı yönlü hareketler görülen kıymetli metal için günün devamında veri takvimi olarak sakin bir gün geçireceğiz. Ancak, başta ticaret savaşlar olmak üzere, küresel öneme sahip haber akışları, tahvil getirileri ve Yuan kaynaklı hareketler fiyatlamalara etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda ise 1224 desteği, direnç konumuna geçerken, yukarı yönlü ataklar için bu bölgenin kalıcılıkla atlatılması gerekmekte. Aşağı tarafta ise 1220, 1218 ve 1216 destekleri izlenebilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.