Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

ABD Büyüme Rakamları Takip Edilecek!
Dün, yurt içi tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli arasındaki görüşme takip edildi. Görüşme öncesi AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, OHAL’in kaldırılmasının gündemde olduğuna dair açıklamaları kurlarda TL lehine fiyatlamalara neden olurken; görüşme sonrası yapılan açıklamada meclis çalışmaları ile ilgili fikir teatisi yapıldığı vurgulandı. Yurt dışı tarafta ise ticaret savaşları gibi önemli küresel haber akışlarının yanı sıra majör merkez bankalarının ve yetkililerinin açıklamaları izlendi. ABD Başkanı Donald Trump: Aylarca süren görüşmelerden sonra Pekin Yönetimi’nin ABD’deki hassas teknolojileri elde etme çabalarını engellemek için güncellenmiş güvenlik tarama sürecinin kullanılacağını söyledi. Trump ayrıca: Zarar veren teknoloji transferi ve fikri mülkiyet hırsızlığı ile mücadele sözü verirken, Kongre’den değişikliklerinin geçmemesi halinde global bazlı yeni kararname ile uygulamaya geçeceklerini belirtti. Hazine Bakanı Steven Mnuchin de: Yatırımlar konusunda mesaj sadece Çin’e değil, belirli ülkeler için de gözetim artırılacak diyerek ticaret savaşlarının devam edeceğinin sinyallerini verdi. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney: Artan korumacılık hassasiyetinin global ekonominin mevcut gücünün bir kısmını bozabileceğini vurgularken, Dünya’daki faiz oranlarının geri çekilmesi olasılığı için de hazır olmaları gerektiğini söyleyerek farklı bir bakış açısı getirdi. Dün ekonomik veri olarak takip ettiğimiz İngiltere Nationwide Konut Fiyat Endeksi beklentilerden iyi gelirken, Dayanıklı Mal Siparişleri, Ticaret Dengesi ve Askıdaki Konut Satışlarından oluşan ABD verileri ise karmaşıktı. Bugün Almanya’dan Perakende Satışlar ve GFK Tüketici Güveni verileri açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası’nın aylık raporunun ve Avrupa Liderler Zirvesi’nin izleneceği günde ayrıca, ABD’nin 1.Çeyrek nihai büyüme(GSYİH Değişimi) oranları da kritik olacak. Yine, son iki günde olduğu gibi majör merkez bankalarının yetkililerinnin konuşmalarını ve Euro Bölgesi ve Çin’deki yerel riskleri de izleyeceğiz. Bilindiği gibi Euro Bölgesi’nde İtalya ve İspanya eksenindeki mali risklere Almanya’daki hükümet krizi de eklenmişti. Çin’de ise ticaret savaşları ve FED kaygıları ile son 10 günlük işlem gününde Yuan’ın değer kaybı yüzde 5’i geçmiş durumda. Bu da bir çok gelişmekte olan para birimini baskılıyor.
EURUSD
Almanya koalisyonun en büyük ortaklarından olan Hristiyan Birlik Bloku (CDU ve CSU partileri) arasında yaşanan mülteci krizinin hala daha çözüme kavuşturulamaması Euro varlıkları üzerinde tedirginlik oluşturmaya devam ediyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde Başbakan Angela Merkel ve CDU Meclis Grup Başkanı Volker Kauder’in gerçekleştirdiği toplantı sonrası yapılan açıklamaların göç politikası üzerinde herhangi bir anlaşma sağlanamadığı yönünde olması da belirsizliğin devam edebileceğini gösteriyor. Konuya ilişkin bugün veya ilerleyen günlerde gelebilecek açıklamalar parite üzerinde direkt etkili olabileceğindenn dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafında ise gerek Çin gerekse AB ile yaşanan ticaret savaşları takip edilirken, dün FOMC üyesi Eric Rosengren’in açıklamaları takip edildi. Rosengren, enflasyonda beklentileri sağlama aldıkları takdirde daha fazla risk alınabileceğini söyleyerek dikkatleri üzerine çekti. Öte yandan son günlerde ülkeden gelen veriler karmaşıklık gösterirken, gözler bugün gelecek büyüme rakamlarında olacak. Avrupa ekonomik takviminde ise Almanya öncü TÜFE ve GFK Tüketici Güveni verilerinin yanı sıra; Liderler zirvesi ve ECB aylık raporu da önemli gündem maddeleri olarak takip edilecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise; kritik 1.1730 direncinin geçilememesi ile yeniden başlayan geri çekilmeler ile dün 1.1530 destek seviyesine doğru hareketlilik görmüştük. Bugün kısmen alımlarla başlayan paritede, yukarı yönlü tepkilerin devamı halinde 1.1580, 1.1610 ve 1.1630 direnç seviyeleri takip edilebilir. Yeniden aşağı yönlü hareketlerle 1.1530 seviyesinin kırılması halinde ise 1,5 sene öncesinden başlayan yükselen trendi kesen 1.1510 desteği kritik olacak. Zira, buranın kırılması parite üzerindeki satış baskısının devamına neden olabilir.
USDTRY
Dün akşamüzer,i yurt içi tarafta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli arasındaki görüşme takip edildi. Görüşme sonrası yapılan açıklamada meclis çalışmaları için karşılıklı görüş alışverişi yapıldığı belirtilirken, toplantı öncesi Mustafa Elitaş’ın: OHAL’in kaldırılabileceği yönündeki açıklamaları ile Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk swapında ve tahvil faizlerinde oluşan geri çekilmeler kur tarafında da TL lehine hareketlere neden oldu. Akabinde kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ‘in; aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkelere yönelik yapmış olduğu “kredi riski” uyarısı ile tekrardan yukarı yönlü denemeler oluşması göze çarptı. Kur tarafında genel anlamda seçimler sonrası yeni hükümete dair beklentiler ön plana çıkarken; OHAL’in kaldırılması, yapısal reformların başlaatılması ve sıkı maliye-para politikalarının uygulanması gibi önemli maddeler başta kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere uluslararası yatırım kurumlarınca önemsenmekte. Bu kapsamda bugün gelebilecek açıklamalar yine kritik olacak. ABD tarafında ise ticaret savaşları konusu gündemin üst sırasında yer alırken, ileriye dönük FED politikaları açısından ise ekonomik veriler izleniyor. Bugün, ülkenin 1.Çeyrekte nihai olarak ne kadar büyüdüğünü göreceğiz. Gelecek data sonrası ABD tahvilleri ve Dolar Endeksi’nde oluşacak fiyatlamalar kur tarafında etkisini gösterebilir. Kura teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 4.6275 seviyesinin geçilmeye çalışıldığını görmekteyiz. Buranın üzerinde kalıcı fiyatlamalarda sırasıyla 4.6350, 4.6510 ve 4.6600 direnç seviyeleri takip edilebilir. 4.6275 altında kalıcılıkta oluşabilecek geri çekilmelerde ise 4.6120, 4.6040 ve 4.5975 destek seviyelerini izleyebiliriz. Özellikle iki aydır takip ettiğimiz yükselen trendin kırılım teyit bölgesi olarak gördüğüümüz 4.5975 destek seviyesi kritik olup, buranın kırılması halinde TL lehine işlemler derinleşebilir.
GBPUSD
İngiltere tarafında son günlerde her ne kadar Brexit’e ilişkin yeni bir gelişme yaşanmasa da süre gelen belirsizlikler Sterlin varlıkları üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, dün Merkez Bankası’nın yayınladığı Finansal Kararlılık Raporu takip edildi. Bildiride: Brexit’in yarattığı maddi risklerin devam ettiği vurgulanırken İngiliz ve AB yetkililerinin bu duruma müdahalede bulunması gerektiği belirtildi. Yayınlanan rapor sonrası açıklamalarda bulunan Başkan Mark Carney ise küresel piyasalarda son zamanlarda ortaya çıkan korumacılık politikalarına vurgu yaparak bu durumun devamı halinde global ekonomideki gücün azalmasına yol açabileceğini söyledi. ABD tarafında ise Başkan Trump eksenli gelişmeler yakından takip edilirken dün ülkeden takip ettiğimiz verilerin karmaşık olarak gerçekleştiği görüldü. Ülkede gözler bugün gelecek olan 1.çeyrek büyüme rakamlarına çevrilmiş durumda. BBugün ayrıca ticaret savaşları ve Brexit gibi konuların yanı sıra FED yetkililerinden ve AB Liderler zirvesinden gelecek açıklamalar da takip edilecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda ise; daha önceki bültenlerde de bahsettiğimiz kritik 1.3300 direncinin hafta başında geçilememesi ile birlikte satış yönlü işlemlerin ağırlık kazandığını görmekteyiz. Şuan için 1.3100 destek seviyesinin test edildiği paritede buranın da kırılması halinde 1.3055, 1.3020 ve 1.2990 destek bölgeleri takibe alınabilir. 1.3100 üzerinde tutunmanın sağlanması halinde oluşabilecek tepki alımlarında ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.3135, 1.3150 ve 1.3190 seviyelerinde bulunmakta.
BRENT PETROL
Dün piyasalar tarafından takip edilen Suudi Arabistan’ın Temmuz ayı için günlük petrol üretiminin 11 Milyon varile yükseltileceği haberine İran’ın OPEC sorumlusu Hüseyin Kazempour’dan yanıt geldi. Kazempour: Suudilerin, tahsis edilen kota üzerinde petrol pompalaması durumunda geçtiğimiz hafta OPEC toplantısında alınann kararları hiçe sayacağını ve bu durumun kanıtlandığı takdirde, OPEC grubunun olağan dışı toplantı yapma seçeneğine başvuracağını belirtti. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın müttefik ülkelere yaptığı bildiriyle; İran’dan yapılacak petrol ithalatlarının 4 Kasım’a kadar son bulmasının istenmesinin yankıları halen sürmekte. Konu hakkında açıklamalarda bulunan İranlı petrol yetkilisi: İran petrolünün küresel pazarlara erişimini azaltmanın kolay olmadığını, ülkenin üretim miktarı olan günlük 2,5 Milyon varil ham petrolün ABD’nin istediği gibi bir kaç ay içinde bertaraf etmenin imkansız olduğunu dile getirdi. İtalyan Petrol Şirketi Saras ise, Tahran petrolü için işlerin giderek zorlaştığını, ileriye dönük alım için İtalyan ve Avrupalı yetkililerden rehberlik beklediklerini söyledi. Diğer yandan önceki gün 9 Milyon 228 Bin gibi oldukça yüksek azalış gösteren API stokları sonrası dün EIA tarafından açıklanan stok verisinde de 9 Milyon 891 Bin varillik azalış (Eylül 2016’dan bu yana görüllen en keskin düşüş) görülmesi dikkat çekiciydi. Kurum tarafından açıklanan ABD üretim rakamının ise son 2 haftada olduğu gibi 10 Milyon 900 bin varil düzeyinde sabit kalması emtia üzerinde kısmen rahatlamaya neden oldu. Bugün emtia tarafındaki fiyatlamalar açısından yine; bir yandan İran Nükleer Anlaşması, diğer yandan ise küresel arz kısıntısı anlaşmasına dair önemli üreticilerden gelebilecek açıklamalar da takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ise; şuan için 77.15 destek seviyesine doğru kısmen geri çekilmeler görülürken, bu seviye altına inilmesi halinde 76.90, 76.50 ve 76.20 destek seviyeleri takibe alınabilir. 77.15 üzeri kalıcılıkta yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise 77.35, 77.60, 77.90 ve 78.25 direnç seviyeleri sırasıyla izlenebilir.
ONS ALTIN
Beyaz Saray’ın yabancı yatırımları kısıtlama konusundaki duruşunu kısmen yumuşatmasının yanı sıra, FED’în haricindeki majör merkez bankalarından gelen gevşek para politikalarının devam edeceği yönündeki sinyaller Dolaar lehine hareketleri destekledi. Dolar endeksinin tekrardan 95 seviyelerine çıkması emtia fiyatlamalarının son 6,5 ayın en düşük seviyelerinde seyir etmesine neden oldu. Bir kaç gündür ticaret savaşları kaygıları ile oluşan güvenli liman talepleri emtia üzerinde etkili olmazken, küresel risk unsurunu arttırabilecek haber akışlarının devamı halinde fiyatlama döngüsü terse dönebilir. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı görüşmenin 11-12 Temmuz Nato zirvesinden sonra olabileceğini söyledi. Özellikle Suriye’deki savaşı ve Kırım’ın durumunu konuşacaklarını sözlerine eklerken, görüşmenin üçüncü bir ülkede yapılacağı gelen bilgiler arasında. Ayrıca ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilişinden sonra Avrupalı siyasilerin her ne kadar bu paktı kurtarmaya çalışsa da, İran Yüksek Lideri Ayetullah Humeyni uranyum zenginleştirme tesisinin yeniden başlatılması için talimat verdiğini açıkladı. Şu anlık yapılacak olan çalışma sembolik olarak kalsa da,, Avrupa tarafının anlaşmanın devamı için olası başarısızlığı Tahran yönetimini daha sert tedbirler almaya itebilir. Bu kapsamda bugün de önemli küresel haber akışlarını izlemeye devam edeceğiz. Ayrıca, FED yetkililerinden gelecek açıklamalar, tahvil piyasası ve borsalarda yaşanan hareketler ve ABD’de açıklanacak olan 1.Çeyrek nihai büyüme rakamı da önem arz edebilir. Emtiaya teknik olarak baktığımızda ise; 2017 Temmuz ayından bu yana devam eden yükselen trendi kesen 1273 seviyesinin kırılması ile aşağı yönlü ivmelenen Değerli Metal’de şuan için 1250 destek seviyesi test etmekte. Bu seviyenin de altında kalıcılık sağlanması halinde 1247, 1243 ve 1239 destek noktaları takibe alınacakken, 2015 Aralık ayından bu yana korunan yükselen trendi kesen 1236 seviyesi ise kritik olacaktır. 1250 üzerinde kalıcılıkta oluşabilecek tepki alımlarında ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1253, 1255, 1257 ve 1260 ‘da bulunmakta.





 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.coom
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.