Günlük Forex Bülteni (Işık FX)

Yurtiçinde Dış Borç ve Dış Ticaret Rakamları İzlenecek!
Yurt içi tarafta dün; TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi geçtiğimiz ayki 83.9 seviyesinden 71 seviyesine geriledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya düzenleyeceği 3 günlük ziyaret başlarken, seyahat öncesinde ABD’de görüşlerini açıklayan Erdoğan’ın: ABD ile bozulan ilişkilerin düzeleceği yönündeki açıklamaları ve Akbank’ın sorunsuz bir sendikasyon geçirmesi Dolar Endeksi’ndeki yükselişe karşın kurlarda TL lehine işlemlere neden oldu. Ayrıyeten, Çinli Tatwah şirketinin; Oger Group’un Türk Telokom’daki borçları nedeniyle İşbankası, Akbank ve Garanti Bankası tarafından devralınan yüzde 55’lik hisselerini almak için girişimlerde bulunduğu yönündeki söylemler de pozitif işlemleri ivmelendirdi. Ancak, ilerleyen saatlerde bu haber Türk Telekom tarafından yalanlandı. Yurt dışı tarafta dün önemli ekonomik veriler açıklanırken; ABD’nin 2.Çeyrek nihai büyüme oranı geçtiğimiz ay hesaplanan yüzde 4.2’lik oranı teyit etti. Dayanıklı Mal Siparişleri’nde ise 2017 Temmuz ayından bu yana en yüksek artış görüldü. Euro Bölgesi’nin amiral gemisi Almanya’dan gelen öncü TÜFE oranları da oldukça iyi gerçekleşmeler gösterirken, senelik rakamın 2011 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeyi görmesi önemliydi. Haber akışlarında ise ABD’de ticaret savaşları ve FED’in kararlarına yönelik gelişmeler takip edilirken, Euro Bölgesi’nde gündemi İtalya’nın 2019 bütçe tasarısı, İngiltere’de ise yine Brexit belirledi. İtalya Bütçe tasarısına yönelik belirsizlikler sabah saatlerinde İtalyan tahvil faizlerinde sert yükselişlere neden olurken, buna paralel olarak İtalyan-Alman tahvil faiz spreadinde yaşanan artış ile Euro’yu baskıladı. Akşam saatlerinde gelen haberde ise İtalyan hükümetinin 2019 bütçe açığı konusunda GSYİH’nın yüzde 2.4-2.5 ‘i düzeyinde bir oranda anlaşma sağladığı belirtildi. Brexit konusunda ise AB Baş Müzakerecisi Barnier ve AB Komisyonu’ndan “Anlaşmasız Brexit” senaryosuna yönelik gelen açıklamalar dün “Pound”a negatif etki etti. Bugün, küresel ve lokal anlamda önemli haber akışları yine takibimizde olacak. Ekonomik veri olarak güne Japonya’dan gelen datalar ile başladık ve veriler genel anlamda beklentileri karşılar düzeydeydi. Avrupa seansında; Almanya’dan Perakende Satışlar ve İşsizlik Oranı verileri izlenecekken, İngiltere’den Cari İşlemler Dengesi ve Büyüme Oranı, Türkiye’den ise; Dış Ticaret Dengesi ve Dış Borç istatistikleri takip edilecek. ABD tarafında ise bugün; PCE oranları ve Michigan Üniversitesi anketleri açıklanacak.
EURUSD
Dün Almanya’dan takip ettiğimiz olumlu öncü enflasyon rakamlarına rağmen İtalya bütçe konusuna ilişkin belirsizlikler Euro varlıkları üzerinde baskı yarattı. Özellikle dün İtalya Ekonomi Bakanı Giovanni Tria’nın, bütçe görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması nedeniyle istifa edeceğine yönelik çıkan spekülasyonlar sonrası İtalya tahvil faizlerinde görülen sert yükselişler; İtalyan- Alman tahvil farkında bir artışa neden olurken Euro’daki satış yönlü işlemleri de destekkledi. Her ne kadar bakanın istifa edeceğine yönelik çıkan spekülasyonlar İtalya Ekonomi Bakanlığı tarafından reddedilse de konunun AB tarafından da takip edilmesi gündemde kalmasına neden oluyor. Akşam saatlerinde ise İtalyan hükümetinin 2019 bütçe açığı konusunda yüzde 2.4-2.5 aralığında anlaştığı belirtilirken, konuya dair bugün İtalya ve AB tarafından gelecek açıklamalar parite açısından önemli olacak. ABD tarafında ise FED’in sıkılaştırmacı yorumlarıyla ivme yakalayan Dolar varlıkları olumlu gelen Büyüme ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri sonrası değerlenmeye devam etti. Bugün İtalya bütçe konusunun yanı sıra Brexit meselesi de AB tarafında takip edilecek. ABD tarafında ise Başkan Trump eksenli gelişmeler gündemde yine yer bulacağa benziyor. Veri takviminde ise ABD’den PCE rakamları ve Michigan Anketleri, Almanya’dan İşsizlik Oranı ve Perakende Satışlar izlenecek. Teknik olarak pariteye baktığımızda; 1.1730’un kırılmasıyla birlikte yaklaşık 1,5 aydır takip ettiğimiz yükselen treendin de kırıldığını görmekteyiz. Şuan için 1.1630 destek seviyesi üzerinde tutunmaya çalışan paritede buranın da kırılması halinde 1.1610, 1.1580 ve 1.1560 destek noktaları takibe alınabilir. Paritede bugün oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise izlenebilecek direnç seviyeleri 1.1655, 1.1685 ve 1.1710’da bulunmakta.
USDTRY
Dün kur tarafında iki hafta sonra 6.00 seviyesinin altı test edildi. Fiyatlamalarda; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ile yaşanan krize yönelik olumlu söylemlerinin yanı sıra, Akbank’ın sendikasyon kredisini başarı ile tamamlaması etkiliydi. Yine, Türk Telekom ile ilgili çıkan haberler de geçici de olsa etkili oldu. CDS ve tahvil faizleri tarafında da TL lehine hareketleri destekleyen fiyatlamalar mevcuttu. ABD tarafında Büyüme ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilirken, karmaşık gerçekleşmeler görülmesine karşın büyüme oranının yüzde 4.2’de korunması önemliydi. Bugün, yurt içi tarafta Dış Borç ve Dış Ticaret istatistikleri açıklanacak. ABD’den ise PCE Defflatörü ve Michigan Üniversitesi anketleri izlenecek. Yine, gerek yurt içi taraftan gerekse yurt dışından gelebilecek önemli haber akışları da fiyatlamalar üzerinde etkili olabilir. Teknik olarak kur tarafına bakıldığında; şuan için kritik bölgelerden birisi olan 5.9660-5.9525’in kırılmaya çalışıldığı görülüyor. Buranın altına inilmesi halinde görülebilecek satıcılı işlemlerde; 5.9280, 5.8815 ve 5.8290 destek seviyeleri sırasıyla takibe alınabilir. Kurda 5.9660 üzerinde kalınması halinde başlayabilecek alıcılı işlemlerde ise ;izlenebilecek direnç seviyeleri 6.0140, 6.0425, 6.0690 ve 6.1030 ‘da bulunmakta.
GBPUSD
Belirsizlik yaratan Brexit konusu Sterlin varlıkları üzerinde yük olmaya devam ediyor. Özellikle son günlerde Avrupa Birliği ile İngiltere’nin anlaşmasız bir Brexit üzerinde daha fazla yoğunlaştığına yönelik haber akışları ve özellikle hala daha çözülemeyen İrlanda sınırı konusu piyasa tarafında endişelere neden oluyor. Tam olarak Sterlin lehine bir fiyat hareketlerinden söz eddebilmemiz için daha somut adımların atılması gerektiğini düşünmekteyiz. Ancak anlaşmanın son tarihi olarak görülen Kasım ayına kadar üst düzey yetkililerden gelecek açıklamalar da anlık olarak volatilite yaratabileceğinden dikkatle takip edilmesinde fayda görmekteyiz. ABD tarafına bakacak olursa FOMC kararları ve FED Başkanı Jerome Powell’ın kısmen şahin yorumları sonrası Dolar tarafında bir toparlanma görmekteyiz. Diğer taraftan toplantı sonrası ülkeden takip ettiğimiz önemli verilerin genel olarak olumlu gerçekleşmesinin de USD talebini desteklediğini söyleyebiliriz. Bugünkü ekonomik takvimde; ABD’den PCE rakamları ve Michigan anketleri Doların yükselişinin sürdürülebilirliği açısından önemli olabilir. İngiltere’de tarafında ise bugün gelecek büyüme rakamları, Brexit’e dair haber akışlarıyla birlikte volatilite yaratabilir. Teknik olarak paritede satış yönlü işlemlerin devamında 1.3050 seviyesi kritik olacak. Buranın da kırılması halinde görülebilecek satıcılı işlemlerde; 1.3020, 1..2990 ve 1.2960 destek seviyeleri takip edilebilir. Şuan için 1.3100 direnci altındaki paritede buranın üzerine çıkılması halinde ise izlenebilecek diğer direnç seviyeleri 1.3135, 1.3150 ve 1.3165’de bulunmakta.
BRENT PETROL
Suudi Arabistan’ın, İran ihracatındaki düşüşü telafi edebilmek adına yılsonuna kadar piyasaya ek Petrol üretimi sağlayacağı yönünde gelen haberler dün fiyatlar üzerinde baskıya neden olurken, emtia kısmen de olsa günü alıcılı kapattı. ABD Başkanı Donald Trump’tan gelen taleplerle baskı altında kalan Krallık, Aramco genişletilmesi ile günlük ortalama 250 bin ile 300 Bin varil arasında bir artışı planlamakta. Hafta sonu OPEC’in resmi olarak üretim artışına gitmemesine rağmen, küresel baskılar sebebi ile günlük üretime toplamda 500 Bin varillik arz artışını planladığı da gelen haberler arasında. Diğer yandan İran Dışişleri Bakanı Zarif: Hindistanlı meslektaşı ile Birleşmiş Milletler Meclisi oturumunda bir araya gelerek, Petrol sevkiyatları ve ABD yaptırımları ile ilgiili görüşme gerçekleştirdi. İki ülke arasında işbirliğini sürdürmeye karar verilirken, emtia sevkiyatlarının artarak devam edeceği açıklamasında bulunuldu. OPEC raporlarında İran’ın son haftalarda 300 Bin varillik üretim düşüşünün yer almasına rağmen, Tahran yönetimi arzda bir daralmanın yaşanmadığı konusunda ısrar etmekte. Fiyatlamalarda; İran’a karşı 5 hafta sonra yürürlüğe girecek olan ABD yaptırımlarının etkisi artarken, OPEC’in çıktı arttırabileceği haberleri ise denge sağlamakta. Bugün ekonomik veri olarak; Baker Hughes Sondaj Kuyu Sayıları takip edilecek. Ayrıca yine; başta İran nükleer anlaşması olmak üzere, önemli Petrol üretici ülkelerden gelebilecek açıklamalar da emtia fiyatlamalarına etki edebilir. Teknik olarak baktığımızda; şuan için 81.50 direnç seviyesine yakın fiyatlama görülmekte. Buranın aşılması halinde izlenebilecek direnç seviyelerimiz 81.75, 81.95 ve 82.20’de bulunuyor. 81.50 altında kalıcılıkta görülebilecek geri çekilmelerde ise 81.20, 80.90 ve 80.50 destek nokktaları takip edilebilir.
ONS ALTIN
Dünü sert satıcılı kapatan emtiada; Dolar Endeksi’nde oluşan yükseliş genel anlamda etkili olmakla birlikte, son aylarda yüksek korelasyon gördüğümüz Çin Yuanı’ndaki değer kayıpları da destekleyiciydi. Dün, Ticaret Savaşları konusunda devam eden kaygıların yanı sıra; ABD’den takip ettiğimiz Dayanıklı Mal Siparişleri datasının 2017 Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye gelmesi ve 2.Çeyrek Büyüme verisinin yüzde 4.2 olarak tescil olması Değerli Metal’deki satış baskısını artıran unsurlar olarak karşımıza çıktı. Haber akışlarına baktığımızda; FED Başkanı Jerome Powell Çarşamba günkü FED/FOMC kararları sonrası dün de Washington’da basın mensuplarının karşısına çıktı. Powell: yaptığı açıklamalarda: ABD ekonomisinin parlak bir an geçirdiğini ve ekonominin bu denli iyi gitmesi durumunda kademeli faiz artışlarının devam etmesini planladıklarını söyledi. Öte yandan; Avrupa tarafında İtalya’da yaşanan bütçe tasarısına yönelik karmaşa ve İngiltere’de ortaya çıkan anlaşmasız Brexit haberleri, başta Euro ve Sterlin varlıklarında olumsuz etkiler yaratırken; Dolar Endeksi’nde sert yükselişe neden oldu. Bugün ise Asya seansı ile birlikte Yuan varlıkları lehine görülen kısmi pozitif hareket ve Dolar Endeksi’ndeki yine kısmi geri çekilme ile alıcılı olarak güne başladık. Ancak, günün devamında başta ticaret savaşları olmak üzere küresel öneme sahip haber akışları, tahvil getirileri, Yuan kaynaklı hareketler ve ABD tarafından gelecek veriler emtia fiyatlamaları için yine önemli olacaktır. Teknik olarak baktığımızda ise; Yaklaşık 1,5 aydır 1212-1182 bölgesi arasında kapanışlar gördüğümüz emtiada şuan için 1182 kritik destek seviyesine çok yakın fiyatlama görülmekte. Bu bağlamda, buranın kırılması halinde emtiadaki satış baskısının devamı söz konusu olabilir. Bu durumda izlenebilecek destek noktalarımız; 1176, 1173 ve 1170 ‘de bulunmakta. Emtiada 1182 üzerinde kalıcılığın tekrar sağlanması halinde görülebilecek alım yönlü işlemlerde ise 1188, 1190 ve 1196 direnç seviyeleri takip edilebilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.