Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Sıkılaştırma ve Jeopolitik Risklere Dair Endişere Karşın; Borsalar, Pozitif Finansallarla Dün Ralli Yaptı!
Küresel tarafta, dünkü işlem gününe de; risk alma iştahında önceki akşam başlayan toparlanma hareketlerinin devamı ile başladık. Ayrıca, önceki gün 2019 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyelerini test eden 10 yıllık ABD tahvil faizi başta olmak üzere tahvil faizlerinde görülen geri çekilmeler de(2 yıllıklar tekrardan yükseldi) piyasalara can suyu oldu.
Fed, ECB ve BoE yetkilileri sıkılaştırma mesajları verirken; bir diğer majör merkez bankası olan Japonya Merkez Bankası’nın, Para Politikası Kurulu üyesi Nakamura dün yaptığı açıklamalarda: mevcut gevşek para politikasını değiştirmek için gerekli koşulları görmediklerini söyledi ve Japonya Merkez Bankası’nın, ücretlerde sürdürülebilir artış başlayana kadar mevcut gevşek politikasını sabırlı şekilde sürdürmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank)’nın yeni Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Üyesi Nagel: "Almanya'da bu yıl enflasyonun yüzde 4'ün ciddi şekilde üzerinde olmasını bekliyoruz. Eğer enflasyondaki bu resim Mart ayında değişmez ise; ECB'nin para politikasını normalleştirmesini savunurum" dedi. Para politikasının normalleştirilmesinde atılacak ilk adımın net tahvil alımlarını sona erdirmek olacağını belirten Nagel, sonrasında; bu yıl içinde faiz artırımı yapabileceğini vurguladı ve ECB'nin harekete geçmekte geç kalmasının bedelinin, erken hareket etmenin maliyetinden ciddi şekilde daha yüksek olacağı uyarısında bulundu. ECB Yönetim Kurulu’nun bir diğer üyesi Schnabel ise, yüksek enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkilerine değindiği açıklamalarında: "Faiz oranlarını yükseltmek enerji fiyatlarını düşürmez. Ancak mevcut yüksek enflasyon, enflasyon beklentilerinin çapalanmasına yol açma tehdidinde bulunursa, görevimiz fiyat istikrarını korumak olduğu için yine de yanıt vermemiz gerekebilir” dedi.
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, dünkü açıklamalarında: PCE Enflasyonunu yılın sonunda yüzde 3 seviyesinde görmeyi umduğunu, 25 Baz Puanlık 4 adet faiz artırımı yapılmasını ve bilanço küçültmenin de yakın zamanda başlayarak ciddi oranda olmasını beklediğini ifade ederek şahin söylemlerde bulundu. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise: "Enflasyona yönelik riskler hala yukarı yönlü, ancak artışların sayısı ve hızı açısından Fed fon oranının nihai yolu ekonominin nasıl geliştiğine bağlı. Mart ayında ilk faiz artırımını destekliyorum. Koşullar, bilanço indirimlerini yakında başlatmamızı ve geçen sefer yaptığımızdan daha hızlı ilerlememizi garanti ediyor" dedi.
BoE Baş Ekonomisti Huw Pill de: “Faiz artırımlarının alışıla gelen 25 baz puanın üzerinde olmasının dışlanan bir seçenek haline gelmesini kesinlikle arzu etmem” şeklinde şahin tonda bir açıklamada bulundu.
Majör merkez bankalarının yetkililerinin de vurguladığı enerji fiyatlarının enflasyona etkileri ve bu çerçevede buna etki edebilecek gelişmeler, dün de dikkatle takip edilirken; Perşembe günü(Bugün) açıklanacak olan ABD TÜFE verileri konusunda bir uyarı da Beyaz Saray’dan geldi. Yapılan açıklamada: Enflasyon oranlarının yıllık bazda yüksek bir artış göstermesinin beklendiği bildirildi.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerden, Almanya’nın Aralık ayı Dış Ticaret Dengesi’nde 6.8 Milyar Euro’luk fazlalık verilmesine karşın, 10,4 Milyar Euroluk beklentinin altında kalındı. Ülkenin Cari İşlemler Dengesi ise; geçtiğimiz ayın üzerinde fazlalık verdi. Petrol yarırımcıları açısından önemli olan verilerde; Amerikan Petrol Enstitüsü(API) haftalık ham petrol stokları 2 Milyon varilin üzerinde daralma gösterirken, Enerji Bilgi İdaresi(EIA)’nin açıkladığı haftalık stok verisinde de 4 Milyon 750 Bin civarında azalma oldu. Yine, EIA tarafından açıklanan ABD üretim rakamı ise 100 Bin varil artışla 11 Milyon 600 Bin varil/gün oldu.



Dün, Doğal Gaz fiyatları açısından önemli haber akışlarını takip ettik. Avrupa-Rusya arasındaki gaz krizi devam ederken; Rusya'nın, Avrupa Birliği'ndeki daimi temsilcisi Vladimir Chizhov, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in: Gazprom'un doğal gaz arzını artırmakta isteksiz olduğu eleştirilerine yanıt verdi. Yüksek spot piyasa fiyatları nedeniyle Avrupa ülkelerinden Gazprom'a talep gelmediğini savunan Chizhov, Avrupa ülkelerinin talep etmeleri halinde doğal gaz tedarik hacminin artırılabileceğini vurguladı.
Öte yandan, Japonya’nın Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Haguida: bazı LNG sevkiyatlarının Avrupa’ya doğru yola çıktığını, Şubat veya Mart ayı gibi Avrupa’ya ulaşmasını beklediklerini söylese de, Norveçli doğal gaz devi Equinor ASA’dan gelen açıklamada: Avrupa'ya gelen Rus gazında bir sıkıntı yaşanması halinde ortaya çıkacak arz açığının Norveç tarafından kapatılamayacağının belirtilmesi, kış bitene kadarki süreçte Doğal Gaz fiyatları üzerinde oluşabilecek yukarı yönlü atakaların habercisi gibiydi. Keza, Beyaz Saray Sözcüsü Psaki’nin akşam saatlerinde yaptığı: Rusya’nın, Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda Kuzey Akım-2 boru hattı projesinin faaliyete geçemeyeceğine dair ikaz da; hem jeopolitik riskler, hem de Doğal Gaz fiyatlarının ileriye dönük seyri açısından kritikti.
Sadece Doğal Gaz açısından değil; hem risk iştahı, hem de Dünya’nın en çok petrol üreten ülkelerinden birisi Rusya olduğu için petrol fiyatları açısından da sık sık takip ettiğimiz Rusya-Ukrayna krizinde, dün de önemli açıklamalar dikkat çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı: “ABD'nin, Ukrayna'ya THAAD füze sistemi göndermesi olasılığı bir provokasyon. Ukrayna'da durumun kötüleşmesinin, Rusya'nın askeri bir yanıtını gerektirmeyeceğini umuyoruz” şeklinde kritik açıklamalarda bulundu. Wall Street Journal’da çıkan bir haberde ise: sayıları 30 bini bulan ABD askerlerinin Ukrayna sınırı boyunca Polonya’da görevlendirildiği bildirildi. Financial Times aracılığı ile gelen haberde de; Pentagon’un, Rusya’nın son 24 saat içerisinde Ukrayna sınırında konuşlanan Rus askerlerinin sayısının arttığına yönelik açıklaması kritikti.
Gerek; majör merkez bankalarının yetkililerinden gelen şahin tondaki sıkılaştırma mesajları, gerekse de; Rusya-Ukrayna gerilimi konusunda tedirginliğe neden olan bazı haber akışlarına karşın, borsalar; ABD’den gelen bazı pozitif finansalların desteklemesi ile ralli yaptı. Walt Disney’den gelen gelir raporunda; hisse başına gelir gerçekleşmesinin, tahminlerin yaklaşık yüzde 50’ye yakın üzerinde olması hem şirket hisselerini, hem borsaları destekledi.
İç Tarafta, TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun Açıklamaları Takip Edildi!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Londra ziyareti sonrasında TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu da yurtiçinde ziyaretlerde bulunmaya başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği temsilcileri ile buluşan Kavcıoğlu: “Türkiye serbest piyasada elde ettiği kazanımlardan asla vazgeçmez. Yapılan analizler şirketlerin 50 Milyar Dolarının Kur Korumalı Mevduat'ta istenen vadeye bağlanabileceğini gösteriyor” dedi.
Yeni Günde Dikkatler; ABD’de Açıklanacak Olan TÜFE Rakamlarında ve Jeopolitik Risklerde Olacak!
Bugünkü ekonomik takvimde, tüm dikkatlerimiz; ABD’de açıklanacak olan TÜFE rakamlarında olacak. Öyle ki, gelecek veriler; Fed’den beklenen sıkılaştırma politikasının hızına etki edebilir. İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları’nın da takip edileceği günde, ayrıca; majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalarla da piyasalardaki ıynaklık düzeyi artış gösterebilir.
 **Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting



Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Yılbaşından bu yana, yukarıdaki 13.87 ve aşağıdaki 12.88 seviyeleri arasında işlemler görülen kurda; son 3 haftada ise, kabaca 13.65-13.25 aralığında gelgitler görmekteyiz. Bu bağlamda, şuan için 13.50 civarında fiyatlanan kurda, ilk etapta; yukarı taraftaki 13.65 ve aşağı taraftaki 13.25 seviyeleri kritik olacak. 13.65’in kalıcılıkla geçilmesi durumunda; yukarıda 13.87 seviyesini, 13.25’in kırılması halinde ise; aşağıda 12.88 bölgesini tekrardan takibe alabiliriz.
 
EURUSD
Şuan için 1.1425 civarında kararsız işlemler görülen partiede, yukarı yönlü hareketler görülmesi halinde; 1.1480 kritik direnç bölgesinin aşılıp aşılmayacağı, geçtiğimiz ayın sonundan başlayan Euro lehine trendin devamlılığı açısından önemli olacak. Yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.1380-1.1350 bölgesi, yeni bir satış baskısı oluşup oluşmayacağı açısından dikkatle takibe alınabilir.
 
GBPUSD
Dün bir kez daha 1.3560 üzerinde tutunamayan Cable’da, şuan için 1.3530 seviyesinde sığ ve kararsız bir seyir hâkim. Teknik olarak 1.3560 bölgesinin altında kalıcılıklarda; ilk etapta 1.3460-1.3445 bölgesine doğru Dolar lehine işlemler ön plana çıkabilir. Yeniden 1.3560 üzerine yerleşme(kalıcılık şart) durumunda ise; Pound’da güçlenme görebiliriz.
 
BRENT PETROL
Salı günü yaşanan geri çekilme sonrasında, dün sabah saatlerinde de 90 Dolar seviyesine doğru geri çekilme gördüğümüz emtiada; akabinde jeopolitik riskler ile yükseliş oluştu. Yeni güne sınırlı geri çekilme ile başlayan ve şuan için 91.50 civarında fiyatlanan emtiada, 90 Dolar seviyesinin altına doğru gelinmesi durumunda; kısa vadede 88.00 Dolar bölgesi önem arz edecek. Diğer yandan, yeniden oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; 2020 Nisan ayından başlayan yükselen kanalın üst bandına denk gelen 95.00-98.00 Dolar bariyeri kritik olacak.
 
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Cuma gününden başlayan yukarı yönlü hareketlerin devamıyla şuan için 1834 seviyesindeki emtiada; 1832 seviyesi üzerinde kalıcılık oluşup oluşmayacağı etapta kritik olacak. Kalıcılığın sağlanması durumunda; 1849 seviyesi, teknik olarak bir sonraki hedef haline gelebilir. 1832 seviyesi altında kalıcılıklarda ise; 1810 bölgesine doğru yeniden geri çekilmeler ortaya çıkabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
22.60 seviyesi üzerinde kalıcılıkla başlayan yukarı yönlü hareketler ile emtia şuan için 23.30 civarında fiyatlanmakta. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 23.50 ve 23.90 seviyelerini ilk etapta takipte olacağız. 23.10 seviyesi altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 22.60 seviyesine doğru satış baskısı oluşabilir.
 
S&P500
Dünkü işlem gününü, yüksek pozitiflikle 4590 seviyesinden kapatan endekste; şuan için 4576 seviyesinden kısmi geri çekilmeler görülmekte. Teknik olarak 4537 üzerinde tutunma halinde; ilk etapta 4700 seviyesine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilir. 4537 altına geri çekilmelerde ise; 4434 destek noktası yine kritik olacak.
 
DAX40
Dünü 15532 seviyesinden pozitif kapatan endekste, yeni günde de görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde; 15700 ve 16000 direnç seviyeleri önemli olacak. ABD vadelilerindeki geri çekilmelere paralel olarak satıcılı başlaması muhtmel olan endekste, 15500 altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 15200-14800 destek bariyeri bir kez daha takibe alınabilir.
 
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.