Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Antalya’daki Rusya-Ukrayna Barış Müzakeresinin Çökmesi, ECB’nin Şahin Tavrı ve ABD Enflasyon Rakamları İle Risk İştahı Daraldı!
Küresel çapta, dünkü işlem gününün en önemli gündem maddeleri; Antalya’da Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları’nın yapacağı barış müzakeresi, Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın düzenleyeceği para politikası toplantısı ve ABD’de açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi(TÜFE) rakamlarıydı.
Antalya’da, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının düzenlediği müzakerlerden; sahadaki duruma ilişkin somut bir adım çıkmadı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’nın: “Rusya, halihazırda bir ateşkes ilan edecek gibi görünmüyor” sözleri sonrasında, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in açıklamalarında ve AB Liderler Zirvesi’nin taslak bildirisinde: Rusya’nın eylemlerine karşın her türlü tedbirin alınacağı ve baskının artırılacağına değinilmesi kritikti.
Öğleden sonra yapılan Avrupa Merkez Bankası(ECB)’nın para politikası toplantısının en önemli satır başları ise; APP(Varlık Alım Programı) kapsamındaki aylık net alımların Nisan’da 40 Milyar Euro, Mayıs’ta 30 Milyar Euro ve Haziran’da 20 Milyar Euro olacağı ve 3.çeyrekte APP’nin sona erdirileceğinin belirtilmesi ve yine varlık alımlarının sona erdirilmesinden kısa süre sonra kademeli olacak şekilde faiz artırımlarının başlatılabileceğinin vurgulanmasıydı. Açıklanan projeksiyonlarda: 2022 yılının büyüme tahmini yüzde 4.2’den yüzde 3.7’ye düşürülürken, enflasyon öngörüsü ise yüzde 3.2’den yüzde 5.1’e çıkartıldı. Karar metninden 45 dakika sonra basın toplantısı başlayan ECB Başkanı Lagarde ise: “Fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruma hedeflerimiz için ne gerekiyorsa yapacağız, enflasyonun yüzde 2 seviyesinde dengelenebilmesi için bütün enstrümanlarımızı uyarlamaya hazırız” şeklindeki sözleriyle; ECB’nin belirlenen para politikası duruşu için kararlılık mesajı verdi.
Lagarde’ın basın toplantısının başlangıcı ile aynı saate denk gelen ABD enflasyon verilerinde ise; aylık TÜFE yüzde 0.8 oranında artış gösterirken, böylece senelik TÜFE yüzde 7.5’den yüzde 7.9’a yükseldi ve son 40 yılın en yüksek seviyelerini yeniledi. Gıda ve Enerji Fiyatlarının ihmal edildiği Çekirdek TÜFE de; aylık yüzde 0.5’lik yükseliş sonrasında, senelik bazda yüzde 6.0’dan yüzde 6.4’e tırmandı.

Bugün, İç Tarafta Veri Takvimi Yoğun!
Bugünkü işlem gününde de; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelecek yeni haberler, küresel çapta fiyatlamalar açısından yine önemli olacak.
Ekonomik takvimde ise, Pound varlıkları açısından; Sanayi/İmalat Üretimi ve GSYİH verileri, Euro açısından; Almanya TÜFE rakamları, Dolar varlıkları açısından; Michigan Üniversitesi anketleri ve TL açısından da; Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar, Cari İşlemler Dengesi ve TCMB’nin Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları takip edilecek.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting


                                                                       Işık Yatırım Araştırma Ekibi
  Volkan Dükkancık Yusuf Kavak
Araştırma Direktörü Araştırma Müdürü

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Ocak ortalarından başlayan yükselen kanalın yanı sıra; Mart başından itibaren oluşan kısa vadeli yükselen kanalı da takip ettiğimiz kurda, yukarı yönlü ataklarda; 14.91 ve 15.00(psikolojik) seviyeleri önemli olacak. Özellikle 15.00 seviyesinin aşılması halinde; teknik olarak Dolar lehine işlemlerin daha fazla ivme kazanması söz konusu olabilir. Diğer taraftan, geri çekilmelerde 14.75’in kırılmsı durumunda ise: oluşacak satış baskısı ile 14.65, 14.61 ve 14.57 destek seviyelerini de ilk etapta izlemeye alabiliriz.
 
EURUSD
Şuan için 1.1000 civarında kısmen alıcılı işlem gören paritede, yukarı yönlü atakların devam etmesi halinde; 1.1065 seviyesinin geçilip geçilmeyeceği önemli olacak. Öyle ki, buranın üzerine bir kez daha çıkılması ve kalıcılık sağlanması durumunda; Euro’nun güçlenmesi ivme kazanabilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde ise; 1.0980-1.0940 destek bölgesi ilk etapta önemli olacak. Öyle ki, burası da aşağı yönlü geçilecek olursa; Dolar lehine işlemlerin yeniden ağırlık kazanması söz konusu olabilir.
 
GBPUSD
Dünkü sert düşüş sonrasında, şuan için 1.3085 civarında fiyatlanan paritede; geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 1.3000 seviyesi kritik olacak. Öyle ki, buranın da kırılması durumunda; satış baskısı ilk etapta 1.2880 bölgesine doğru derinleşebilir. Öte yandan, paritede oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.3170-1.3190 bölgesinin geçilip geçilmeyeceği önem arz edecek. Zira, bu bölge altında kalındığı sürece; teknik olarak yukarı yönlü atakların satış baskısı ile karşılaşmasını muhtemel görüyoruz.
 
BRENT PETROL
Şuan için 109.40 civarındaki emtiada, burayı gün içi pivot olarak kullanacağız. Buranın üzerinde kalıcılıklarda oluşabilecek alıcılı işlemlerde; 115 ve 120 Dolar seviyeleri izlemeye alınabilir. 109.40 altında kalıcılıklarda ise; 102-98 Dolar bariyerine doğru satış baskısının devamı söz konusu olabilir. NOT: Rus petrolüne ambargo ve alternatif arz konularındaki gelişmeler, yine teknik fiyatlamaların önünde yer alabilir.
 
ONS ALTIN
Dün, 1969 Dolar destek noktasına doğru(1970 test edildi) gelindikten sonra; buradan tepki alan Değerli Metal’de, şuan için 1989 civarında fiyatlama görülmekte. Teknik olarak emtiaya bakıldığında; yukarı yönlü ataklarda 2000 Dolar, geri çekilmelerde 1969 Dolar seviyeleri ilk etapta önemli olacak. 2000 Dolar eşiğinin aşılması halinde; 2035 seviyesi, 1969 bölgesinin kırılması durumunda; 1946 seviyesi yeni hedef haline gelebilir.
 
 ONS GÜMÜŞ
Şuan için 25.70 civarındaki emtiada, satış baskısının devam etmesi durumunda; 25.40 ve 25.00 Dolar destek bölgelerini takipte olacağız. Özellikle de, 25.00 Dolar eşiğinin kırılması durumunda; satıcılı işlemlerin 23.90 bölgesine doğru derinleşmesi söz konusu olabilir. Diğer taraftan, yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 26.10 ve 26.60 direnç seviyeleri bir kez daha izlemeye alınabilir.
 
S&P500
Şuan için 4235 destek noktasının bir miktar üzerinde olan endekste, geri çekilmelerin 4235 altına kalıcılıkla devam etmesi halinde; 4150-4110 bölgesi bir kez daha takibimizde olacak. Özellikle, ilerleyen süreçte 4110’un aşağı yönlü geçilmesi durumunda; 4000 seviyesi altına salınım görebiliriz. Diğer yandan, 4235 seviyesi üzerinde kalıcılıkta oluşması muhtemel yukarı yönlü ataklarda ise; 4325 seviyesine doğru tepki alımları gündeme gelebilir.
 
DAX40
Dünü 13510 seviyesinin altında kapatan endekste, buranın altında kalıcılık sağlanması durumunda; 13000-12750 bölgesine doğru satış baskısı oluşabilir. 13510 seviyesi üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde ise; 13950-14140 bölgesine doğru alımların ağırlık kazanması söz konusu olabilir.
 

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş