Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)


Majör Borsa Endeksleri Cuma Günü de Düştü; S&P500’de Haftalık Bazda, 2020 Mart’tan Bu Yana En Sert Düşüş Ortaya Çıkmış Oldu!
Hatırlayacağımız üzere, geçtiğimiz haftalarda bölgesel FED Başkanları ve FOMC yönetim kurulu üyelerinden gelen “şahin” açıklamalar sonrasında, FED’den hızlı bir sıkılaştırma beklentilerinde görülen artışlar; piyasalarda risk iştahında daralmalara neden olmuş ve özellikle borsalarda sert satışlara neden olmuştu. Bu kapsamda, borsalarda oluşan sell-off(portföy boşaltımı) akımı; yatırımcıları güvenli liman varlıklarına sevk etmiş ve Çarşamba gününden itibaren Tahviller, Ons Altın ve Japon Yeni gibi güvenli liman varlıkları rağbet görmüştü. Cuma gününe de benzer fiyatlamalar ile başladık. İlerleyen saatlerde borsalardaki düşüşe; Ons Altın da kısmen eşlik etti.
Geçen hafta yeniden alevlenen Rusya-Ukrayna gerilimi için, Cuma günü kritik bir görüşme takip edildi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Cenevre’de konuyu masaya yatırdı. Görüşme sonrasında açıklamalarda bulunan Lavrov: “Ukrayna’ya saldırma planımız olmadığını Blinken’e anlattım. Tekrar ediyorum, Rusya hiçbir zaman Ukrayna’yı tehdit etmedi” dedi. Blinken ise: “Görüşme dostane geçti. Karşılıklı anlayış geliştirebileceğimize inanıyorum, ancak bu; Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığını durdurmasına bağlı” diyerek tabiri caizse aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmedi. Bu arada, hafta sonunda ABD yönetiminin; hem acil görevi olmayan Kiev Büyükelçilik çalışanları ve ailelerinin, vatandaşları ile birlikte Pazartesi gününe kadar Ukrayna’yı terk etmelerini istmesi, hem de kendisi ile birlikte hareket eden AB’nin Rus Doğal gazı’nın kesilmesi riski karşısında zor durumda kalmaması için Katar ile temasta olduğuna dair gelen haber akışları hayli kritikti.
Çin Merkez Bankası(PBOC) geçtiğimiz haftanın son gününde de gevşeme adımlarına devam etti. Hafta içerisinde MLF(Orta Vadeli Kredi Kolaylığı) Faiz Oranı ve LPR(Gösterge Kredi Faiz Oranı)’da indirime giden PBOC, Cuma günü de; SLF(Hazır İmkanlar Kredi Kolaylığı) için kullanılan gecelik, 7 günlük ve 1 ay vadeli faiz oranlarında 10’ar Bp. indirime gitti.
Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Lagarde, Perşembe günü yapmış olduğu: “ABD’deki toparlanmayı Euro bölgesi’nde yakalamak için zamana ihtiyaç var. Bu sebeple FED kadar hızlı olamayız” şeklindeki sözlere, Cuma günü de: “Avrupa’da, ABD’dekine benzer bir enflasyonla karşı karşıya kalmamız muhtemel değil, Avrupa’da talep aşırı yüksek değil” şeklinde eklemede bulundu. Ayrıca, Lagarde: Enflasyona karşı doğru politika adımları ile cevap verebilmek için dikkatli hareket edeceklerini söyledi.
Açıklanan ekonomik verilerde; Aralık ayı İngiltere Perakande Satışlar dataları beklentilerden hayli kötü geldi. Keza, Kasım ayının Kanada Perakende Satışlar dataları da beklentilerin altında kaldı.
Akşam saatlerinde konuşan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen: ülkenin iş gücü arzına, insan sermayesine, kamu altyapısına ve araştırmaya öncelik veren yeni bir “arz yönlü ekonomi stratejisi” benimsendiğini söyledi.

Nebati: Kurumsal Döviz Tevdiat Hesaplarından 10 Milyar Dolarlık Çözülme Bekliyorum!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)’nın dönceki gün yaptığı Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının yankıları Cuma günü de takip edildi. Birçok uluslararası kurum, PPK metnindeki ifadeler kapsamında TCMB’nin ileriye dönük izleyeceği politikalar hakkında tahminlerde bulundu.
Yurt içi ekonomik takvimde takip edilen Tüketici Güveni, Aralık ayındaki 68.9 seviyesinden 73.3 seviyesine hızla sıçradı.


Hafta sonunda, ekonomistler ve akademisyenlerle bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Döviz Tevdiat Hesaplarından(DTH) TL dönüşüm için Kurumlar Vergisi’nde yapılan istisnaya atıfta bulunarak: “Arkadaşlarımız, Kurumsal Döviz Tevdiat Hesaplarından 20 Milyar Dolarlık çözülme bekliyor, ben ise 10 Milyar Dolar” dedi. Nebati ayrıca: Enflasyonun birkaç ay yüzde 40’larda kalacağını, fakat yüzde 50’yi aşmayacağını öngördü.

Yaklaşan FED/FOMC Toplantıları, Gündemin Üst Sırasında Olacak!
Yeni işlem gününün ekonomik takvimininde; öncü PMI(Satın Alma Müdürleri Endeksi) verilerini takipte olacağız.
Ayrıca; FED’in yaklaşan FOMC toplantılarına yönelik öngörüler, Omicron varyantı başta olmak üzere Pandemiye ilişkin gelişmeler, tahvil faizlerindeki hareketler, 4.Çeyrek bilançoları ve Rusya-Ukrayna gerilimi gibi kritik konuları da, küresel çapta gün boyunca yine izleyeceğiz.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Teknik olarak; kısa vadede simetrik üçgen formasyonunun bozulması sonrasında, kurda yön arayışı hâkim. Ay boyunca kabaca 12.88-13.87 aralığında kapanışlar oluşan kurda, yeni bir trend oluşumu için: haliyle bu iki seviyeden birisinin kırılması gerekmekte.
 


EURUSD
Boğa tuzağı yapıp yeniden düşen kanal içerisine giren paritede, buranın içerisinde kalıcılıkta; Euro üzerinde satış baskısı oluşabilir. Diğer taraftan, düşen kanalın üst bandının(1.1390 civarı) yeniden aşılması durumunda ise; 1.1480 seviyesi ilk etapta yine gündeme gelebilir.
 
GBPUSD
21 Aralık’tan başlayan yükselen trendin kırılması sonrasında, eski düşen kanalının üst bandına(şuan için 1.3550 civarı) kadar pull back(geri çekilme) yapan paritede, kanalın içerisine kalıcılıkla girilmesi durumunda; 1.3420 seviyesi ilk etapta hedef haline gelebilir. Düşen kanal üzerinde kalıcılıkta yeniden oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 1.3655 ve 1.3740 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir.
 
BRENT PETROL
Son olarak 21 Aralık’tan başlayan yükselen trendi takip ettiğimiz Brent tipi ham petrol’de, teknik olarak 86 Dolar seviyesi üzerinde kalındığı sürece geri çekilmelerin yeniden alımlar ile karşılanabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, şuan için yakın olduğumuz 89 Dolar seviyesinin kalıcılıkla aşılması durumunda; 2020 Nisan ayından başlayan yükselen kanalın üst bandı(şuan için 93 Dolar civarı) teknik anlamda hedef haline gelebilir.
 
ONS ALTIN
Teknik olarak 1832 seviyesi pivot olarak takibimizde olacak. Buranın üzerinde kalıcılıkta; alım yönlü işlemlerin, kalıcılıkla altına inilmesi durumunda ise; satışların etkili olabileceğini düşünmekteyiz.
 
ONS GÜMÜŞ
Haziran ayından başlayan düşen kanalın üst bandını kısmen ihlâl eden emtiada, buranın üzerinde kalıcılık oluşup oluşmayacağı kritik olacak. Şayet bunun başarılması halinde; alım ağırlıklı işlemler ivme kazanabilir. Yeniden düşen kanalın içerisine girilmesi durumunda ise; son iki haftada oluşan pozitif hareketlerin düzeltmelerini görebiliriz.
 
S&P500
Geçtiğimiz hafta, Pandemi’nin ilan sürecindeki sert satışlardan bu yana en sert düşüşünü kaydeden endeste, satış baskısının devamı halinde; 4325-4270 destek bariyeri kritik olacak. Zira, buranın da kırılması durumunda; endeks üzerindeki satış baskısı derinleşerek devam edebilir. 4325’in üzerinde tutunma durumunda ise; 4500’ün üzerine kalıcılıkla çıkılıp çıkılmayacağı, kısa vadede “alım” yönlü hareketler açısından kritik olacak.
 
DAX40
15500 seviyesinin de altına inen endekste, satıcılı işlemlerin devam etmesi durumunda; 15200-14800 destek bariyerini izlemeye alacağız. Öyle ki, ilerleyen süreçte 14800’ün de kırılması halinde; endeks üzerindeki satış baskısı derinleşerek devam edebilir. Diğer taraftan, yukarı yönlü denemelerde ise; ilk etapta 15700-15800 bariyerini izlemede olacağız.
 

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.