Günlük FX bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Yeni haftada piyasalar Euro bölgesinden gelen PMI verilerini takip etti. Yapılan açıklamaya göre IHS Markit PMI endeksi Temmuz ayında hafif bir gerileme yaşadı ve 62.8 seviyesine geldi. Bilindiği gibi veri Haziran ayında rekor kırmış ve 63.4 seviyesinde gerçekleşmişti. Her ne kadar Temmuz ayında ufak bir düşüş yaşansa da, verinin 50 üzerinde gelmesi sektörde büyümenin sürdüğüne işaret ediyor. PMI verisi sonrasında IHS Markit tarafından; Temmuzda yaşanan bu geri çekilmenin herhangi bir sorun yaratmadığı, üreticilerin tlaebi karşılamakta zorlanmasından dolayı fiyat artışlarının yaşandığı belirtildi. Haftanın ilk işlem gününde bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleştiren EURUSD paritesinde yeni günde Euro kanadından gelecek herhangi bir önemli ekonomik veri akışı bulunmuyor. ABD kanadına baktığımızda ise TSİ 17:00’da ABD kanadından gelecek olan Fabrika Siparişleri verisi dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olabilir. Diğer yandan Cuma günü ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi geçtiğimiz haftadaki Fed toplantısı sonrasında bir miktar daha önem kazandı. Fed varlık alım azaltımı için istihdam sektörünün takip edileceğini belirtmişti. Haftanın ikinci işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde 1.19000 - 1.19208 - 1.19447 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.18501 - 1.18054 - 1.17633 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.42 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler bu haftada devam etti ve parite haftanın ilk işlem gününde 8.33 seviyelerini test etti. Haftanın ikinci işlem gününe de 8.33 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde küresel piyasalarda risk iştahının artması, bununla beraber gelişen ülke para birimlerine taleplerin artması TL’nin dolar karşısında değer kazanması nedenleri arasında yer aldı. TL’nin Temmuz ayı performansına baktığımızda ise yaklaşık olarak dolar karşısında yüzde 3 oranında değer kazanımı yaşadığı görülüyor. Haftanın ikinci işlem gününe baktığımızda ise yurtiçinden gelecek olan ekonomik veriler TL tarafında volatilitenin artmasına neden olacaktır. 10:00’da açıklanacak olan TÜFE ve ÜFE verileri yakından takip edilecek. Geçtiğimiz hafta TCMB 3. Enflasyon Raporu’nu yayımlamış ve bu raporda 2021 yılı enflasyon beklentisini yüzde 12.2’den yüzde 14.1 seviyesine yukarı yönlü revize etmişti. USDTRY paritesini haftanın ikinci işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.40300 - 8.50024 - 8.61281 seviyeleri direnç noktaları olarak; 8.30557 - 8.22336 - 8.13489 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçtiğimiz Temmuz ayında kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren altın fiyatları Temmuz’u yaklaşık olarak yüzde 2.5 oranında yukarıda tamamlamıştı. Geçtiğimiz haftada da FED’in para politikası kurulu toplantısı gerçekleşmiş ve bir nebze güvercin denebilecek FED ile birlikte altın fiyatlarında ki yukarı yönlü hareketlenmeler desteklenmişti. Yeni haftaya girdiğimizde ise piyasaların gözü Cuma günü ABD kanadında açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisine çevrildi. Geçtiğimiz hafta FED kararı sonrasında istihdam piyasasının varlık alımı azaltma konusunda verilecek bir kararda ana faktörlerden biri olarak inceleneceğini belirtmişti. Bu sebeple Cuma günü gelecek olan veri merakla bekleniyor. Bununla birlikte piyasalar ABD kanadından gelen ISM imalat endeksi verisini izledi. Açıklamaya göre ABD’de söz konusu endeks Temmuz ayında beklentileri karşılamadı ve 59.5 olarak gerçekleşti. Veri her ne kadar beklentilerin altında kalsa da, 50 seviyesinin üzerinde gelen veri endekste büyümenin devam ettiğinin işaretini veriyor. Yeni günde TSİ 17:00’da ABD kanadından gelecek olan Fabrika Siparişleri verisi izlenecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1820.00 - 1832.19 - 1845.83 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1800.31 - 1790.69 - 1780.48 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş