Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Dolar endeksinin toparlanma hareketlerinden negatif etkilenen EURUSD paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşiyor. Bu aşağı yönlü hareketlenmeler ile birlikte parite dün 1 Aralık'tan bu yana ilk kez 1.20 seviyesinin altını gördü. Piyasalar Euro bölgesinden gelen Perakende Satışlar verisini takip etti. Açıklamaya göre aylık bazda perakende satışlar Aralık ayında %0.2 olarak gerçekleşti. Beklentiler ise %1.6 idi. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası Kovid19 etkisi sebebiyle piyasaları rahatlatmak adına oluşturulan 12.4 milyar euroluk repo ve swap imkanlarının 2022 Mart ayına kadar uzatıldığını açıkladı. Yeni güne baktığımızda ise ilk olarak 10:00'da Almanya kanadından gelecek olan Fabrika Siparişleri verisini takip edecek. Ardından gözler ABD kanadına çevrilecek. 16:30'da açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam ile birlikte İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar verileri küresel bazda volatilitenin artmasına neden olacaktır. Hafta ortasında ADP özel sektör istihdam verisi beklentileri aşmış ve dolar endeksini desteklemişti. Bugün piyasalar Tarım Dışı İstihdamın 50K olabileceğini tahmin ediyor. Beklentilerin üzerinde gelebilecek bir veri dolar endeksinin toparlanmasını destekleyebilir. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.20026 - 1.20563 - 1.21783 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.19283 - 1.18756 - 1.17978 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
TL kanadına büyük resimden baktığımızda TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın göreve gelmesi ve ardından gerçekleşen ilk iki toplantı da faiz artış kararı vermesi; ilerleyen süreçlerde şahin duruşun sürmesi, TCMB ve BDDK'nın attıkları sadeleşme adımları TL kanadını güçlendirmişti. Bu güçlü seyir ile birlikte USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler kademeli olarak gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor. Hafta içerisinde yurtiçinden gelen beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi ile birlikte TCMB'nin sıkı duruştan taviz vermeyeceği beklentilerini de arttırdı. Dolar endeksinde sınırlı toparlanma hareketlerine rağmen TL'nin değer kazanımı ağır bastı ve dün 7.09 seviyeleri test edildi. TCMB Ocak ayına ait enflasyon değerlendirmesini açıkladı ve döviz kurunun birikimleri etkilerine dikkat çekti. Ek olarak bu birikimli yansımaların uluslararası fiyatların etkisiyle üretici fiyatlarındaki güçlü artış eğiliminin devam ettiği belirtildi. Gün içerisinde ABD kanadından 16:30'da gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi dolar endeksinde volatilitenin artmasına etki edecektir. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.20769 - 7.32509 - 7.43228 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.10093 - 7.00747 - 6.90551 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Yılın ilk ayında kötü bir performans sergileyen altın fiyatları son yılların en kötü Ocak aylarından birini geride bırakmıştı. Yeni aya başlarken toparlanma eğilimleri gerçekleşmeye çalışılsa da bu çok kısa sürdü. Bu toparlanma nedenlerinden biri ise 'Reddit' kaynaklı gümüşteki yukarı yönlü hareketlerin rüzgarı idi. Bu rüzgar uzun sürmedi ve gümüşte de altında da gevşeme hareketleri yaşandı. Diğer yandan ABD kanadında hazine tahvil faizlerindeki yüksek seyir devam ediyor. Böyle olunca da herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metalin cazibesi azalıyor ve altından çıkışlar yaşanabiliyor. Bu da altındaki aşağı yönlü baskıyı artırıyor. Dolar endeksinin de toparlanma çabaları ile aşağı yönlü hareketler sergileyen ons altın 1800 seviyesinin altlarında fiyatlanıyor. Gün içerisinde ABD kanadından gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verileri altın fiyatlarında volatiliteyi artıracaktır. Veri TSİ 16:30'da açıklanacak. Piyasalardaki beklentiler istihdamın 50 bin artış gösterebileceği yönünde. FED'in de yakından takip ettiği veri beklentileri aşar ve piyasaları tatmin ederse dolar endeksindeki toparlanma çabasına destek sağlayabilir. Haftanın son işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1800.02 - 1816.90 - 1832.51 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1785.53 - 1769.20 - 1746.91 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Petrol fiyatlarında son zamanlarda yaşanan ralli dikkatleri çekiyor. Bu ralli ile fiyatlar son 1 yılın en iyi seviyelerin fiyatlamalarına devam ediyor. Bu hareketlenmelere geçtiğimiz günlerde OPEC+ bakanlarının; küresel arz fazlasını azaltacağına ve geç kalmadan piyasanın yeniden dengelenmesinin gerektiği yönündeki açıklamaları petroldeki kazanımların korunmasına yardımcı oldu. Diğer yandan hafta ortasında ABD kanadından gelen ham petrol stokları takip edildi. 0.446M varil artış olması beklenirken; 0.994M varil yaşanan azalış petrolü destekleyen bir diğer etken olarak karşımıza çıkıyor. Çin kanadına baktığımızda da petrol stoklarının son bir yılın en düşük seviyelerinde olduğu görülüyor. Haftanın son işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 59.69 - 61.00 - 62.61 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 58.19 - 56.61 - 54.65 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş