Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar dün Euro bölgesinden gelen büyüme verisini takip etti. Gelen veriye göre Euro bölgesi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12.5 büyüme gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.3 oranında daraldı. Veriler beklentilere paralel gerçekleşti. İkinci çeyrekte oldukça sert düşüş gerçekleştiren ihracat rakamları üçüncü çeyrekte toparlanma gerçekleştirdi. Bu da üçüncü çeyrekte ihracatın büyümeye katkısını oldukça artırdı. Diğer yandan Avrupa'nın lokomotif ekonomisi olan Almanya'dan gelen ZEW verileri izlendi. ZEW raporuna göre Almanya'da ekonomik görünüme yönelik yatırımcı güveni Aralık ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ZEW ekonomik beklentiler endeksi Aralık ayında 55 seviyesinde gerçekleşerek 46 seviyelerindeki beklentileri aşmış oldu. Kasım ayından itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi son iki buçuk yılın en iyi seviyeleri yakınlarında fiyatlamalarına devam ediyor. Kasım ayının başından bugüne paritenin performansına baktığımızda yüzde 4.5 seviyelerine yakın değer kazanımı yaşandığı görülüyor. Gün içerisinde 10:00'da Almanya'dan gelecek Ticaret Dengesi verisi izlenecek. Tüm bunlar ışığında EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.21635 - 1.22174 - 1.22750 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.21007 - 1.20391 - 1.19851 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz haftalarda oldukça yoğun bir gündem ve veri akışı takip edilen USDTRY paritesinde içerisinde bulunduğumuz haftada dalgalı bir seyir izleniyor. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Kasım ayında geriledi ve 48.9 olarak gerçekleşti. Bu gerileme ile birlikte ihracatçıların talep koşullarında beş aydır ilk defa bozulmalar gerçekleşmiş oldu. Diğer yandan Moody's'in yayımladığı bir notta Türkiye'ye dair yorumlar yer aldı. Buna göre Moody's; Türkiye'nin yapısal sorunlarının hala devam ettiğini ve Türkiye için ödemeler dengesi krizi riskinin dala devam ettiğini belirtti. Son haftalarda ekonomi alanınla TCMB ve BDDK'nın attığı 'sadeleşme' adımları ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yeni dönem' vurgulu açıklamaları TL kanadına pozitif yansımıştı. Diğer yandan TL'nin üzerinde zaman zaman 'yaptırım' baskısı oluşuyor. AB ve ABD kanadından gelebilecek kararlar TL'de hareketliliği etkileyebilir. Trump, Senato'dan böyle bir karar çıkarsa veto edeceğini son yaptığı açıklamalar ile belirtmişti. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.95290 - 8.05090 - 8.18740 seviyeleri direnç noktaları olarak; 7.75415 - 7.60990 - 7.50840 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.
Altın
Son zamanlarda Amerika kanadında ek mali teşvik paketi yönündeki beklentiler artıyor. Son olarak ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Kovid19 salgınının ekonomik etkilerine karşı hayata geçirilmesi bakımından 916 milyar dolarlık destek paketi teklifi sunduğunu açıkladı. Geçtiğimiz hafta Cumhuriyetçiler ve Demokratlar tarafından sunulan 908 milyar dolarlık tekliften biraz daha büyük olan bu teklif paketini Mnuchin; Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ile görüştüğünü belirtti. ABD kanadında mali teşvik paketine yönelik umutlar artarken bu beklentiler altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden oldu. Diğer yandan aşı haberlerine rağmen Kovid19 pandemisinde vaka sayılarındaki artışlar küresel bazda önlenemiyor. Son güncellemelere göre küresel Kovid19 vaka sayıları 67 milyonu aştı. Bu gelişmeler ise küresel büyüme üzerinde baskı yaratıyor. Bu da altın fiyatlarını destekleyen bir başka unsur olarak karşımıza çıkıyor. Hafta içerisinde toparlanma hareketleri gerçekleştiren altın yaklaşık olarak son 2 haftanın en iyi seviyelerinin yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştiriyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1875.60 - 1887.05 - 1900.12 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1847.91 - 1830.78 - 1817.80 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Geçtiğimiz haftalarda Kovid19 pandemisine karşı geliştirilen aşı çalışmalarına yönelik gelen iyimser haber akışları ile sert yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatlarındaki bu ralli hafta içerisinde hız kaybetti. Piyasaların dikkati aşı çalışmaları sonrasında artan vaka sayılarına çevrildi. Halen kontrol altına alınamayan vaka sayıları sonrasında küresel enerji talebine yönelik olumsuzlukların yansıyabileceği beklentiler fiyatlar üzerinde baskı oluşturuyor. Diğer yandan İran'ın petrol üretimini artırabileceğine yönelik açıklamalar yapması arz fazlalığı konusunun tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Tüm bu gelişmeler ile birlikte petrol fiyatları hafta içerisinde bir miktar gevşeme hareketleri gerçekleştiriyor. Gün içerisinde piyasalar Amerika kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri TSİ 18:30'da açıklanacak. Veri ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite artacaktır. Tüm bunlar ışığında Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 49.87 - 51.35 - 52.80 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 48.19 - 46.83 - 45.52 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.