Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Ve Euro varlıkları için haftanın en önemli günü geldi çattı. Avrupa Merkez Bankası Para Politikası Kurulu gün içerisinde toplanacak ve bu toplantı sonrasında faiz oranı kararı açıklanacak. Piyasalardaki beklentiler faiz oranında bir değişiklik olmayacağı yönünde. Fakat varlık alım programında artış kararının çıkabileceği beklentileri fazlasıyla oluşmuş durumda. Öyle ki geçtiğimiz haftalarda Avrupa MB Başkanı Lagarde ve bazı yetkililer bu konuda açıklamalarda bulunmuş; son toplantısında ise merkez bankası Aralık ayına göz kırpmıştı. Bu sebeple toplantı sonrasında alınacak karar ve ardından gerçekleşecek olan basın toplantısı Euro varlıklarında volatilitenin artmasına oldukça etki edecektir. Karar TSİ 15:45'te açıklanacak. Ardından 16:30'da ise Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde bir basın toplantısı düzenleyecek. Bu sebeple gün içerisinde hareketlenme diğer günlere nazaran fazla olacaktır. Diğer yandan Polonya ve Macaristan 1.8 trilyon euroluk AB bütçesinde Almanya ile anlaştı. Bu gelişme de piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Haftanın dördüncü işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.21234 - 1.21658 - 1.22174 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.20752 - 1.20391 - 1.19851 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz haftalarda yoğun gündem ile birlikte TCMB'nin ve BDDK'nın attığı 'sadeleşme' adımları TL kanadında olumlu yansımalar gerçekleştirmişti. Ek olarak cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni dönem' vurgusu TL'ye olumlu yansıyan diğer gelişmelerdi. Yoğun gündemler sonrasında içerisinde bulunduğumuz haftada USDTRY paritesinde bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Dün Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin taslak metni gündem oldu. Taslak metinde; AB Liderlerinin Türkiye'ye yaptırım uyarısını yineleyeceği belirtildi. Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'de Türkiye ile varılan anlaşmanın hedeflenen sonuçlara ulaşamadığını açıklamıştı. Bu gelişmeler sonrasında Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan; AB'nin herhangi bir yaptırım kararının Türkiye'yi ırgalamayacağı açıklamasında bulundu. Gün içerisinde piyasalar 10:00'da yurtiçinden gelecek olan Çeyreklik İşsizlik Ortalaması verisini takip edecek. Amerika kanadında ise TSİ 16:30'da açıklanacak olan enflasyon ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verileri küresel bazda dolarda hareketliliği artıracaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.95290 - 8.05090 - 8.18740 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.75415 - 7.60990 - 7.50840 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Geçtiğimiz üç hafta boyunca haftalık kayıplar gerçekleştiren altın fiyatları içerisinde bulunduğumuz hafta da bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleştirmişti. Kovid19 vaka sayılarında küresel bazda artışların gerçekleşmesi ve bunun küresel ekonomiye olumsuz yansıyabileceği ihtimalleri altında toparlanma hareketleri gerçekleştirmişti. Diğer yandan ABD kanadında ek mali teşvik beklentilerinin artması bu toparlanmaların nedenleri arasında yer aldı. Fakat İngiltere'de aşılama sürecinin başlaması ve ABD'nin yetkili otoritesi olan Gıda ve İlaç Dairesi FDA'nın aşının onaylanabileceği yönündeki sinyaller veren açıklamaları küresel risk iştahını bir kez daha artırdı. FDA'nın gün içerisinde aşıya nihai onayı vermek üzere toplanabileceği bekleniyor. Diğer yandan gün içerisinde Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alım konusundaki kararı ve ABD kanadında ise enflasyon verileri takip edilecek. Veriler sırasıyla TSİ 15:45 ve 16:30'da açıklanacak. Tüm bunlar ışığında XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1850.80 - 1875.60 - 1890.32 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlenmelerde ise 1825.49 - 1806.69 - 1789.05 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Geçtiğimiz haftalarda Kovid19 virüsüne karşı geliştirilen aşı çalışmalarına yönelik iyimser haber akışları ile birlikte yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatların hafta içerisinde bir miktar dalgalı seyir izliyor. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde vaka sayılarında artışların devam etmesi ve ABD ile Çin arasında gerginliklerin bir miktar artması fiyatlar üzerinde baskılar oluşmasına neden oldu. Diğer yandan İran'ın petrol üretimine artırma yoluna gidebileceği yönündeki haber akışları baskı unsurları arasında yer aldı. Fakat Amerika kanadında mali teşvik paketlerine yönelik olumlu haber akışları ve ABD'nin yetkili otoritesi olan Gıda ve İlaç Dairesi'nin Pfizer'in aşınını onaylayacağına yönelik beklentilerin artması bu baskıları azalttı ve fiyatlar üzerinde denge oluşturdu. Diğer yandan piyasalar ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisini takip etti. Gelen veriye göre Amerika'da geçtiğimiz hafta ham petrol stokları 15.189M olarak gerçekleşti. Piyasalardaki beklentiler ise stokların 1.424M azalabileceği yönündeydi. Beklentilerin oldukça üzerinde gelen stoklar ile birlikte fiyatlar üzerinde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 49.87 - 51.35 - 52.80 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 48.19 - 46.83 - 45.52 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.