Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi Almanya’dan gelen enflasyon verisini takip etti. Gelen veriye göre Almanya’da tüketici fiyat endeksi Ocak ayında aylık bazda beklentilere paralel olarak yüzde 0.8 olarak gerçekleşti. ABD kanadından da enflasyon verisi izlendi. Gelen veriye göre Amerika’da Ocak ayında tüketici fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 1.4 artış gerçekleştirdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 1.5 artış gerçekleşirken, aylık olarak Ocak ayında yüzde 0.3 gerçekleşti. Yeni güne baktığımızda ise piyasalar TSİ 11:00’da Avrupa Merkez Bankası’ndan De Guindos’un konuşmasını takip edecek. Ardından TSİ 16:30’da ABD kanadından gelecek olan işsizlik haklarından yararlanma verisi takip edilecek. İçerisinde bulunduğumuz haftada kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesi haftanın ortasında dalgalı bir seyir izledi. Geçtiğimiz hafta dolar endeksinin toparlanma hareketlerinden negatif etkilenen parite, dolar endeksinin hafta içerisinde baskılanması ile kademeli yükseliyor. Haftanın dördüncü işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Piyasalar yurtiçinden gelen işsizlik verisini takip etti. Veriye göre Kasım döneminde işsizlik geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 0.4 puan düştü ve yüzde 12.9 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde işsizlik yüzde 13.43 olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz günlerde TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın sıkı duruşun uzun süre süreceğine yönelik açıklamaları TL kanadında değer kazanımları yaşanmasına neden olmuş ve USDTRY paritesinde aşağı yönlü gevşemeler hızlanmıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftada aşağı yönlü hareketlenmeler bir miktar ivme kaybetse de parite dün tekrar 7.02 seviyelerini test etti. Diğer yandan ABD kanadından gelen enflasyon verisi izlendi. Gelen veriye göre Ocak ayında tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık bazda yüzde 1.4 oranında artış gerçekleşti. Aylık olarak ise enflasyon yüzde 0.3 olarak kaydedildi. Yeni güne baktığımızda ise yurtiçinden gelecek olan ve TL kanadını sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı bulunmuyor. Piyasalar ABD kanadından gelecek olan ve 16:30’da açıklanacak olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başv. Verisi takip edilecek. Haftanın dördüncü işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.10093 - 7.20769 - 7.32509 seviyeleri direnç noktaları olarak; 7.00747 - 6.90551 - 6.81155 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
Altın
Geçtiğimiz Ocak ayında kötü bir performans sergileyen altın fiyatları Şubat ayına girerken bir miktar toparlanmaya çalışmıştı. Fakat bu çaba uzun vadeye yayılamadı ve ons altında sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta gevşemeler sertleşti ve ons altın 1784 seviyelerini test etti. İçerisinde bulunduğumuz haftada ise ABD kanadında Joe Biden’ın devasa teşvik paketi konusunda beklentilerin artması fiyatlamalar üzerinde etki etti. Beklentilerin artması ile birlikte altın fiyatlarında toparlanma hareketleri gerçekleşti. Yükseliş dün hızlanırken 1855 seviyeleri test edildi. Diğer yandan piyasalar ABD’den gelen enflasyon verisini takip etti ve ABD kanadında Ocak ayında enflasyon bir miktar beklentinin altında kaldı. ABD’de tüketici fiyat endeksi söz konusu dönemde yıllık yüzde 1.4; aylık ise yüzde 0.3 oranında gerçekleşti. Yeni günde ise piyasalar ABD kanadından 16:30’da gelecek olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları verisini takip edecek. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1854.31 - 1875.45 - 1900.44 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1829.11 - 1800.02 - 1785.53 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Son zamanlarda yukarı yönlü ‘ralli’ ile dikkatleri üzerine çeken petrol fiyatları yaklaşık olarak son 2 senenin en uzun kazanç serilerinden birini yaşadı. Son olarak Suudi Arabistan üretim kesintilerini artırma kararı almış ve bu karar fiyatların yukarı yönlü hareketlenmesini desteklemişti. Koronavirüs pandemisinde ise son gelişmeler yakından takip ediliyor. Ülkeler aşılama çalışmalarına son gaz devam ederken ileriye yönelik umutların bir miktar artması küresel petrol taleplerinde iyimserlikler yaşanmasına neden oluyor. Yaşanan bu iyimserlik ise petrol fiyatlarını destekliyor. Diğer yandan piyasalar ABD kanadından gelen ham petrol stokları verisini takip etti. Gelen veri ile stokların 6.644M varil azaldığı görüldü. Beklentiler ise stokların 0.985M artabileceği yönündeydi. Beklentilerin aksine stokların azalması petrol fiyatlarını destekleyen bir başka unsur oldu. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 62.61 - 63.76 - 64.68 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 60.70 - 59.69 - 58.19 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.