Günlük FX bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçen hafta 1.01 seviyesinden açılan EUR/USD paritesi hafta boyu dalgalı seyir izledi ve hafta ortasında 1 seviyesinin altına düştü ve 0.99 seviyesini test ederek 20 yıl sonra bir ilki gerçekleştirdi. Ardından haftayı 1.00 seviyesinden başabaş olarak kapattı. ABD’de açıklanan enflasyon verisi beklenenin üzerinde gelmesi sonucunda temmuz ayı için açıklanacak olan FED faiz kararında, faiz beklentileri 75 ve 100 baz puan olarak konuşulması ve tahmin edilmesi sonucunda EUR/USD paritesinde baskılanmalar meydana geldi ve Avrupa Merkez Bankası’nın diğer merkez bankalarının agresif politika sıkıştırmalarına karşılık gölgede kalması EURO varlıklarında baskılanmanın bir diğer sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Ek olarak AB Komisyonu EURO Bölgesi için enflasyon tahminlerini yükseltti ve büyümeyi aşağı yönlü olarak revize etti. Yeni haftaya 1.00 seviyesinden açılan EUR/USD paritesinde piyasalar, sakin bir gün geçirecektir. Bununla birlikte Euro varlıkları için önemli bir haftaya giriyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın kritik Temmuz ayına dair para politikası toplantısı bu hafta gerçekleşecek. Perşembe günü bitecek toplantı sonrasında banka faiz oranı kararını açıklayacak. Yeni günde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 1.0122 - 1.0225 - 1.0339 seviyeleri direnç noktaları olarak; 0.9926 - 0.9762 - 0.9601 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz günlerde piyasalar yurtiçinde TUİK’in açıkladığı enflasyon ve işsizlik verilerini izledi. Enflasyon artmaya devam ederken, açıklanan işsizlik verisinde bir miktar azalma meydana geldiği görüldü. Aynı zamanda Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi ve ülke risk primi olan CDS verisinin 900 puanı aşması USD/TRY paritesinde oldukça hareketlenmelere neden oldu ve Türk Lirası, güçlenen dolar karşısında değer kayıplarına devam etti. Geçen hafta 17,21 seviyesinden açılan USD/TRY paritesi haftayı 17,28 seviyesinden değer kaybı ile kapattı. Cumartesi günü Bakan Nebati, ABD Hazine Bakanı Yellen ile bir araya geldi ve iki ülke arasında yatırımların artırılması üzerine konuşulduğu aktarıldı. Yeni haftaya 17,19 seviyesinden açılan USD/TRY paritesinde piyasalar, cılız bir gün geçirecektir. Yeni günde 11:00’da yurtiçinde açıklanacak olan Bütçe Dengesi verisi izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 17.65 - 17.80 - 18.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 17.38 - 17.16 - 16.90 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.
ALTIN
Geçen hafta 1742 seviyesinden açılan ons altın haftayı 1707 seviyesinden kapatarak yüzde 2’nin üzerinde değer kaybı ile kapattı. Bu sert düşüşün arkasında ABD tarafında açıklanan yüksek enflasyon verisi ve akabinde yükselen ABD tahvil getirileri ve dolar endeksi yer alıyor diyebiliriz. Dolar endeksi 109 seviyesini aşarak yeni rekor tazeledi. 26-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak FED toplantısında beklentiler 75 ile 100 baz puan seviyesinde ve bu durum ons altında ciddi baskılara sebep verebilir. Faizlerin artması, yatırımcıların güvenli liman niyetinde yatırımlarını koruma amaçlı altına karşı güçlenen dolarda talep oluşturabilir. Ons altın için olumsuz olan bu durum aşağı yönlü baskılara sebep verebilir. Yeni haftaya 1707 seviyesinden açılan ons altında volatiliteyi sert etkileyebilecek bir ekonomik veri akışı yeni günde bulunmuyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1721 - 1745 - 1760 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1700 - 1685 - 1670 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.