Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Geçtiğimiz hafta dolar endeksinde yaşanan toparlanma hareketlerinden negatif etkilenen EURUSD paritesinde hafif aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmış ve bu hareketlenmeler ile parite geçtiğimiz haftayı kayıp ile kapatmıştı. Yeni haftaya da zayıf bir performans ile başlayan EURUSD paritesinin üzerinde baskılar devam ediyor gibi gözüküyor. Piyasalar haftanın ikinci işlem gününe başlarken, bölgenin lokomotif ekonomisi olan Almanya’dan gelecek olan TÜFE verisini takip edecek. Veri TSİ 15:00’da açıklanacak. Avrupa Merkez Bankası’nın da yakından izlediği TÜFE verisi euro bölgesinde yarın açıklanacak ve bu veride euro varlıklarında volatiliteyi etkileyecektir. Bilindiği gibi AMB’nın enflasyon hedefi yüzde 2 ve yüzde 2’nin bir miktar altı. Fakat koronavirüs tedbirleri ve Euro’nun görece değerli duruşu enflasyon hedefine ulaşmayı oldukça zorluyor. Dolar kanadında ise piyasalar TSİ 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan CB Tüketici Güveni endeksini takip edecek. Son günlerde dolar endeksindeki toparlanma hareketleri bu hafta da gerçekleşecek mi izlenecek. Haftanın ikinci işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.18267 - 1.18906 - 1.19933 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.17441 - 1.16885 - 1.16106 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Geçtiğimiz hafta TCMB kanadında başkan değişikliği ile yoğun bir haftayı geride bırakan TL kanadında piyasalar TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun ilk söyleşisini takip etti. Kavcıoğlu; başkanlığında gerçekleşecek olan ilk para politikası kurulu toplantılarında hemen faiz indirileceği önyargısını doğru bulmadığını belirtti. Ek olarak Kavcıoğlu; merkez bankasının yüzde 5 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduklarını da dile getirdi. Diğer yandan Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile TCMB Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya görevden alındı. Yerine ise Mustafa Duman getirildi. Küresel piyasalara baktığımızda ise risk iştahının düşük olduğu görülüyor. Düşen risk iştahı ile birlikte dolar küresel bazda yükseliş hareketleri gerçekleştirirken, TL üzerinde baskılar oluşuyor. Haftanın ikinci işlem gününe başlarken 8.25 seviyelerini test eden USDTRY paritesinde piyasalar gün içerisinde ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici Güveni verisini takip edecek. Veri 17:00’da açıklanacak. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8.35313 - 8.45084 - 8.50798 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.15026 - 8.00130 - 7.85217 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Geçtiğimiz haftalarda ABD kanadında hazine tahvil faizlerindeki yükselişler ve dolar endeksindeki toparlanma hareketleri ile birlikte altın fiyatlarında aşağı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Bu hareketlenmeler ile birlikte geçtiğimiz haftayı kayıp ile kapatan altın fiyatları, yeni haftanın ilk işlem gününde de zayıf bir performans sergiledi ve aşağı yönlü hareketlenmeler devam etti. Geçtiğimiz hafta FED yükselen tahvil faizleri ile ilgili açıklama yapmış ve bu konudan rahatsız olmadığını dile getirmişti. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerine baktığımızda ise içerisinde bulunduğumuz haftada yüzde 1.64 seviyeleri görüldü. Piyasalar tahvil faizlerini yakından izlemeye devam ediyor. Tahvil faizlerindeki yükseliş, faiz getirisi olmayan ons altın üzerinde baskıların sürmesine neden oluyor. Yeni güne baktığımızda ise piyasalar TSİ 17:00’da ABD kanadından gelecek olan CB Tüketici Güveni verisini takip edecek. Gelecek veri ile birlikte tüketicilerin durumları ve piyasaya bakış açıları incelenecek. Haftanın ikinci işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1717.37 - 1740.63 - 1760.01 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1700.88 - 1675.45 - 1656.53 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Petrol piyasasında son günlerde yatırımcılar Kuveyş Kanalı’nda karaya oturan devasa konteyner gemisi haber akışlarını takip etti. Gelen haber akışlarına göre dev gemi kurtarma ekipleri tarafından yüzdürürdü. Diğer yandan geminin hasar aldığı ve diğer gemilerin geçişi için kanalın ne zaman tam olarak açılacağı belirgin değil. Kuveyş kanalının kapanması ve geçişlerin yaşanamaması ile birlikte petrol tankerleri de mecbur olarak bekledi ve bu durum petrol fiyatlarını yukarı yönlü bir miktar destekledi. Diğer yandan piyasalar son günlerde özellikle ABD ve Avrupa’da artan koronavirüs vakalarını takip ediyor. Ülkelerin yeniden tedbirlerini artırma planları tartışılırken, bu konu petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlenmeleri sınırlandırabilir. Piyasalar yarın ABD kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri ile birlikte fiyatlar üzerindeki volatilite artacaktır. Haftanın ikinci işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 65.49 - 66.71 - 68.08 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 64.42 - 63.18 - 62.16 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.