Günlük FX bülteni (Işık FX)

Küresel ve Jeopolitik Riskler Takibimizde Olacak!
Dün Paskalya tatillerinin sona ermesi ile birlikte yurtdışında tüm borsalar açıldı. Borsaların açılmasıyla birlikte piyasaların normal oynaklık düzeyine geldiği günün haber akışında ise; ABD’nin İran yaptırımları ile ilgili aldığı kararın yansımalarının yanı sıra, Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler de yine yer aldı. Pazartesi günü ABD Başkanı Donald Trump’ın; Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 8 ülke için tanınan İran petrolü muafiyetini 2 Mayıs itibariyle sonlandırılacağını söylemesi sonrası dün önemli açıklamalar takip edildi. İran Petrol Bakanı Bijen Zengene; ABD’nin petrolü siyasallaştırmak konusunda kötü bir hata yaptığını belirtirken, Suudi Arabistan ise ABD’nin bu yaptırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. Ticaret savaşları cephesinde ise; Çinli bir yetkili görüşmelerin devam ettiğini ve önemli şekilde ilerleme sağlandığını açıkladı. Brexit tarafında da Britanya Başbakanlık Sözcüsü James Slack’ın; ‘’ Odak çekilme anlaşması yasasının geçmesinde’’ şeklindeki açıklamaları dikkat çekti. Dünün ekonomik takviminde ise ABD Yeni Konut Satışları 647 Bin beklentilerine karşın 692 Bin ile tahmin edilen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Euro Bölgesi’nde ise Nisan ayı Tüketici Güveni öngörülen rakamların altında kalarak bölge ekonomisine yönelik oluşan endişeleri teyit eder nitelikteydi. Yurtiçi tarafta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle herhangi bir veri açıklanmazken siyasi ve jeopolitik risklere ilişkin haber akışları gündemde en üst sıralarda yer aldı. Özellikle de İstanbul yerel seçim sonuçlarına yapılan itirazlara yönelik Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelen açıklamalar kritikti. YSK, aldığı karara göre KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanmasında sakınca görmediğini belirtirken 41 Bin 132 Kişi ile memur olmayan sandık kurulu başkan ve üyelerinin araştırılmasına karar verdi. Ayrıca, İran yaptırımlarına yönelik Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan; ‘’Tek taraflı yaptırımları ve kkomşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz’’ şeklinde gelen açıklamalar da kritikti. Bugün ise, yurtiçi tarafta yine; siyasi ve jeopolitik risklere ilişkin haber akışlarını takip edeceğiz. Ayrıca açıklanacak olan; İmalat Güveni ve Kapasite Kullanım Oranı verilerini de TL varlıkları açısından takip edeceğiz. Yurtdışı tarafta ise; Almanya’dan IFO Endeksleri ile küresel risklere yönelik gelebilecek ekstra haber akışları takibimizde olacak.
EURUSD
ABD’nin İran yaptırımları ile ilgili kararı sonrası azalan risk iştahının yanı sıra, dün ABD’den takip ettiğimiz Yeni Konut Satışları rakamlarındaki olumlu tablo parite tarafında satış yönlü işlemleri artırdı. Avrupa tarafında ise yayınlanan Euro Bölgesi Tüketici Güveni piyasada beklenen rakamların altında kaldı ve bölge ekonomisine yönelik endişeleri teyit etti. Ayrıca, ticaret savaşları ve Brexit konularına ilişkin haber akışları da piyasanın gündeminde yer almaya devam etti. Bugünkü ekonomik takvimde; Almanyya’dan IFO Endekslerini takip edeceğiz. Ayrıca, uzun bir süredir takip ettiğimiz ticaret savaşları ve Brexit konuları da İran meselesi gibi diğer jeopolitik, siyasi ve ekonomik konularla birlikte gündemimizde olmaya devam edecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.1240, 1.1265, 1.1285, 1.1300, 1.1330
Destekler: 1.1215, 1.1190, 1.1160, 1.1140, 1.1125
USDTRY
Dün, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle ekonomik veri açıklanmasa da siyasi ve jeopolitik risklere yönelik gelen haber akışları kur tarafında hareketlilik yarattı. Özellikle, YSK’nın; İstanbul seçim sonuçlarına yapılan itirazlara yönelik açıklamaları sonrası kur tarafında TL lehine hareketler görülse de, gerek İran yaptırımları gerekse S-400 füzeleri üzerinden ABD ile yaşanan gerginlikler kurdaki aşağı yönlü hareketleri sınırladı. Dolar varlıkları ise açıklanan ekonomik verilerdeki olumlu tablonun yanı sıra küresel risk iştahının azalmasıyla birlikte güçlendi ve kur tarafında tekrardan yukarı yönlü ataklar hakim oldu. Bugün ise; yurtiçinden gelecek Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güveni verilerinin yanı sıra, ABD ve Türkiye arasındaki jeopolitik risklerin durumu ile YSK tarafından İstanbul seçimlerine yönelik gelebilecek açıklamalar yine gündemimizde olacak. Ayrıca, yarın yayınlanacak olan TCMB kararları başta olmak üzere Türkiye ekonomisine dair uluslararası camiadan gelebilecek açıklamalar da kur üzerinde etkili olabilir. Yurtdışı tarafta ise; Brexit ve ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler son zamanlarda olduğu gibi yine dikkatle takip edilecek.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 5.8815, 5.9280, 5.9525, 5.9660, 6.0140
Destekler: 5.8440, 5.8290, 5.8000, 5.7740, 57550
GBPUSD
Paskalya tatillerinin sona ermesi ile birlikte dikkatler; Britanya Başbakanı Theresa May’in, ülke içerisinde gerçekleştirdiği temaslara odaklanırken bazı Muhafazakar Milletvekillerinin Başbakan May’i istifaya çağırdığına yönelik gelen haber akışları Sterlin varlıkları üzerinde baskı yarattı. Ayrıca, Başbakan Theresa May’in, ülke içerisindekii yaptığı görüşmelerden hala daha sonuç alamaması da piyasa tarafında endişeyle karşılanıyor. ABD tarafında ise; başta ticaret savaşları olmak üzere Başkan Donald Trump eksenli gelişmeler ön planda olmaya devam ederken, ülkeden gelen olumlu ekonomik veriler de Dolar varlıklarını güçlendirdi. Bugünkü ekonomik takvimde; iki ülkeden de önemli bir veri akışı beklenmezken, sistematik risklere(ticaret savaşları, Brexit, İran Nükleer Anlaşması vb.) ilişkin haber akışları parite tarafında volatilite yaratabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1.2940, 1.2960, 1.2990, 1.3020, 1.3050
Destekler: 1.2915, 1.2900, 1.2860, 1.2830, 1.2810
BRENT PETROL
Petrol varlıkları için küresel ekonomik duruma dair gelen haber akışları gündemde kalmaya devam ediyor. Özellikle Pazartesi günü ABD’nin İran petrolünün alımı konusunda aldığı karar sonrası 1 Kasım’dan bu yana en yüksek seviyeleri test eden Emtia dün gelen açıklamalar sonrası ataklarını durdurdu. Özellikle Suudi Arabistan’ın; ABD’nin, İran muafiyetlerinin soon bulması halinde petrol üretimini artırmak istediklerini açıklaması sonrası Körfez OPEC ülkelerinin de, talep olması durumunda üretimi artıracaklarına ilişkin açıklamaları dikkat çekiciydi. Dün ayrıca Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından yayınlanan Ham Petrol Stoklarında görülen artış da Emtia’daki kısmi düzeltmeleri destekler nitelikteydi. Bugün ise ABD Enerji Bilgi İdaresi’nin yayınlayacağı Ham Petrol Stok ve üretim rakamları takibimizde olacak. Ayrıca, küresel ekonomik görünüme ve İran yaptırımlarına yönelik başta ABD olmak üzere OPEC ve OPEC+ üyesi ülkelerden gelebilecek açıklamalar da Emtia volatilitesini artırabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 74.30, 74.75, 75.00, 75.35, 75.50
Destekler: 74.10, 73.85, 73.50, 73.20, 73.00

ONS ALTIN
ABD’nin İran hamlesi sonrası güvenli liman algısıyla birlikte toparlanan Değerli Metal, dün ABD’den gelen verilerdeki olumlu tablo ile birlikte baskı altında kaldı. Açıklanan rakamlara baktığımızda Mart ayı Yeni Konut Satışları 692 Bin ile bir sene sonra gelen en iyi veri olarak kayıtlara geçti. Ayrıca ticaret savaşlarına yönelik gelen ılımlı açıklamalar sonrası borsalarda görülen toparlanma hareketleri de güvenli liman varlığı olan Emtia’daki satış yönlü işlemleri destekledi. Bugün de yine; ticaret savaşları başta olmak üzere ABD Başkanı Donald Trump eksenli gelişmelerin takipçisi olacağız. Ayrıca, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi konular ve majör merkez bankası yetkililerinden gelebilecek açıklamalar ile pay ve tahvil piyasasında oluşacak hareketler de Altın fiyatlamaları üzerinde etkili olabilir.
Teknik seviyeler;
Dirençler: 1270, 1273, 1277, 1280, 1283
Destekler: 1267, 1263, 1260, 1257, 1253



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri,, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş