Günlük FX bülteni (Işık Menkul)

Bazı 4.Çeyrek Finansalları ve Merkez Bankalarının Yetkililerinin “Ilımlı” Söylemleri Piyasaları Toparladı!
Küresel tarafta, dünkü işlem gününe de; risk alma iştahındaki baskının devamı ile başladık. Önceki akşam ECB Başkanı Lagarde’ın, Enflasyonu yüzde 2 seviyesine çekmek için hızlı bir sıkılaştırmaya ihtiyaçları olmadığına dair söylemleri; kısmen olumlu olmasına karşın, Putin ve Macron arasında yapılan görüşme sonrasında; Putin’in, NATO ve NATO üyelerine yönelik sert ifadeleri ile artan gerginlikler, fiyatlamalar üzerinde bir kez daha kendisini gösterdi.
Ayrıca Rusya’nın, Akdeniz’deki 6 savaş gemisini tatbikat için Karadeniz’e yönlendirdiğine dair haber akışları ile de tedirginlik artarken, Kremlin’den yapılan açıklamada: Rus askerlerinin, Belarus’ta kalıcı olarak bulunmadığı ve askerlerin Belarus’taki tatbikattan sonra geri döneceklerinin belirtilmesi; geçici de olsa rahatlama sağladı. Günlerdir jeopolitik risklerin de etkisiyle yukarıya giden petrol fiyatları, Kremlin’den gelen bu açıklama sonrasında satış yedi.
İspanya Merkez Bankası Başkanı ve Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi Pablo Hernandez de Cos: "Enflasyona ilişkin son veriler hem manşet hem de çekirdek enflasyonda sürpriz yukarı trendlere işaret etti. Enflasyon için kısa vadede riskler yukarı yönlü. Jeopolitik risklerden de kaynaklı olarak enflasyona ilişkin belirsizlik çok yüksek. Bu ortamda para politikasına yönelik tüm seçeneklerin açık tutulması önemli. Para politikasında atılacak bir sonraki adım belli, ancak bu adım yavaş yavaş ve verilere bağlı olarak atılmalı" dedi. Fransa Merkez Bankası Başkanı ve aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi olan François Villeroy de Galhau ise: ECB, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmak için gerekli olan herşeyi yapacaktır” şeklindeki ifadesi ile bir çok EDB üyesi gibi faiz artırımına işaret etti.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly: Yıl sonunda enflasyonun yüzde 2 seviyesine gerilemesini beklemediğini, Mart ayında bir faiz artırımından yana olduğunu; ancak, Fed’in faiz artırımlarında çok agrsif olamayacağını söyledi.
Ekonomik takvimde takip ettiğimiz verilerde; ABD’nin Aralık ayı Ticaret Dengesi, 80 Milyar Doların üzerinde açık verdi. Böylece, 2021 yılının toplam dış ticaret açığı; yüzde 26.9 artarak, 859.1 Milyar Dolar ile rekor seviyeye yükseldi. Ticaret açığı böylece ikinci yılda da yükseldi. 2020’de dış açık 676.7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
Avrupa Merkez Bankası’nın sıkılaştırma sinyalleri ve ABD’nin Tarım Dışı İstihdam verisinin hayli iyi gelmesi sonrasında; Fed’in 50 Bp’lık faiz artırımı beklentilerinde yaşanan artışla baskı altına giren piyasalar, dün akşam saatlerinde açıklanan; Harley Davidson gibi bazı şirketlerden gelen olumlu finansallar ve merkez bankalarının yetkililerinden gelen ılımlı açıklamalar sonrasında, teknoloji hisseleri önderliğinde yükseldi.
TCMB, Dolarizasyon Mücadelesi İçin; YP Reeskont Kredisi Kullanacak Firmalara Yönelik Bir Değişikliğe Gitti!
İç tarafta, öne çıkan bir verinin olmadığı yeni günde; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Londra'da yabancı yatırımcılarla yaptığı temaslar takip edildi. Bakan Nebati, Londra’da çeşitli bankaların ve yatırım fonlarının üst düzey yöneticileri ile yaptığı görüşmelerin çok olumlu geçtiğini açıkladı.
Dün gün içerisinde, TCMB’den gelen açıklamada ise: 1 Mayıs-31 Temmuz arasında Yabancı Para Reeskont Kredisi kullanacak firmalara döviz mevduatlarının %20'sini TL'ye çevirme zorunluluğu getirildği bildirildi.
Yeni Günde; Fed/FOMC Üyelerinin Açıklamaları ve Jeopolitik Riskler Yine Önemli Olacak!
Petrol yatırımcıları açısından haftalık stok verilerinin açıklanacağı(API açıklandı) bugünkü ekonomik takvimde, piyasalara yön verecek düzeyde önem arz eden bir veri bulunmuyor. Ancak, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve FOMC Yönetim Kurulu üyesi Michelle Bowman’ın açıklamaları ve jeopolitik meseleler önemli olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Yılbaşından bu yana, yukarıdaki 13.87 ve aşağıdaki 12.88 seviyeleri arasında işlemler görülen kurda; son 3 haftada ise, kabaca 13.65-13.25 aralığında gelgitler görmekteyiz(ki dün 13.65 test edildi ve buraası aşılamayınca geri çekilmeler ortaya çıktı). Bu bağlamda, şuan için 13.52 civarında fiyatlanan kurda, ilk etapta; yukarı taraftaki 13.65 ve aşağı taraftaki 13.25 seviyeleri kritik olacak. 13.65’in kalıcılıkla geçilmesi durumunda; yukarıda 13.87 seviyesini, 13.25’in kırılması halinde ise; aşağıda 12.88 bölgesini tekrardan takibe alabiliriz.
 
EURUSD
Şuan için 1.1427 civarında kısmen alıcılı işlemler görülen partiede, bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 1.1480 kritik direnç bölgesinin aşılıp aşılmayacağı, geçtiğimiz ayın sonundan başlayan Euro lehine trendin devamlılığı açısından önemli olacak. Yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1.1380-1.1350 bölgesi, yeni bir satış baskısı oluşup oluşmayacağı açısından dikkatle takibe alınabilir.
 
GBPUSD
Şuan için 1.3560 seviyesindeki Cable’da, teknik olaak 1.3560 bölgesinin üzerine yerleşme durumunda; Pound’da yeniden güçlenme görebiliriz. Bu bölgenin altında oluşabilecek kalıcılıklarda ise; Dolar lehine işlemler ön plana çıkabilir.
 
BRENT PETROL
Dünkü işlem gününde 90 Dolar seviyesinin altını test eden emtiada, şuan için 91 Dolar civarında fiyatlama görülmekte. Bugün de geri çekilmeler görülmesi durumunda; kısa vadede 88.00 Dolar bölgesi önem arz edecek. Diğer yandan, yeniden oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; 2020 Nisan ayından başlayan yükselen kanalın üst bandına denk gelen 95.00-98.00 Dolar bariyeri kritik olacak.
 
ONS ALTIN
Geçtiğimiz Cuma gününden başlayan yukarı yönlü hareketlerin devamıyla şuan için 1828 seviyesindeki emtiada; yukarı tarafta 1832 direnci ilk etapta kritik olacak. Buranın aşılması durumunda; 1849 seviyesi bir sonraki hedef haline gelebilir. 1832 seviyesi altında kalıcılıklarda ise; 1810 bölgesine doğru yeniden geri çekilmeler ortaya çıkabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
22.60 seviyesi üzerinde kalıcılıkla başlayan yukarı yönlü hareketler ile emtia şuan için 23.30 civarında fiyatlanmakta. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 23.50 ve 23.90 seviyelerini ilk etapta takipte olacağız. 23.10 seviyesi altına kalıcılıkla geri çekilmelerde ise; 22.60 seviyesine doğru satış baskısı oluşabilir.
 
S&P500
Şuan için 4537 seviyesinin kısmen üzerinde yer alan endekste, buranın üzerinde tutunma halinde; ilk etapta 4700 seviyesine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilir. Olası geri çekilmelerde ise; 4434 destek noktası yine kritik olacak.
 
DAX40
Dünü 15281 seviyesinden pozitif kapatan endekste, yeni günde de görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde; ilk etapta 15500 direnç seviyesi önemli olacak. Yeniden 15200 seviyesi altına inilmesi ve burada kalıcılık sağlanması durumunda ise; kritik 14800 destek bölgesini ilk etapta bir kez daha takipte olacağız.

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.