Günlük FX bülteni (Işık Menkul)

Dün, Jeopolitik Risklere Dair Gelen Karmaşık Haber Akışları; Fiyatlamaları da Karmaşık Hale Getirdi!
Dünkü işlem gününde de, küresel çapta piyasaların dikkati öncelikle; Rusya-Ukrayna gerilimi çerçevesindeki jeopolitik risklerdeydi. Öellikle, öğlene doğru Ukrayna cephesinden gelen: Rusya’nın, Ukrayna’nın Luhansk bölgesindeki bir köye ateş açtığına dair haber akışları; iki ülke arasında bir savaşın başlayacağı endişelerini tırmandırarak piyasalardaki risk alma iştahını hızla düşürdü. İlerleyen saatlerde, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba; Ukrayna'nın Stanytsia Luhanska köyünün, Rus ayrılıkçılar tarafından işgal altındaki Donbas topraklarından ağır silahlarla bombalandığını açıkladı. Rusya tarafı ise, doğrudan müdahaleyi kabul etmeyerek; “Doğu Ukrayna’daki şiddet olaylarından endişe duyduklarını” belirtti. Ancak, yine de ABD, İngiltere ve NATO’dan gelen açıklamalarda: Rusya’nın saldırgan bir tutum içerisinde hareket ettiği belirtildi ve yeni saldırıların olabileceğine dair endişeler dile getirilerek, buna yönelik tepkiler yükseldi. Gün boyunca olumlu-olumsuz birçok haber akışı takip ettik ve buna paralel olarak da karmaşık fiyatlamalar ortaya çıktı.
Majör merkez bankaları cephesinde, Avrupa Merkez Bankası Üyesi Pablo Hernandez de Cos: Para politikasında herhangi bir erken sıkılaştırmanın yalnızca ekonomiye zarar vereceğini ve teşviklerin kademeli olarak geri çekilmesi gerektiğini söyledi. Yine Avrupa Merkez Bankası adına konuşan Başekonomist Philip Lane ise: “Eğer orta vadede enflasyon dinamikleri yüzde iki hedefi civarına dengelenmesi beklenirse, bu para politikasının kademeli normalleşmesine izin verecek. Eğer orta vadede yüzde iki enflasyon hedefinin üstünde ciddi kalıcı tehdit olursa, para politikası sıkılaşması gerekecek” dedi.
Fed adına konuşan St.Louis Fed Başkanı James Bullard, 1 Temmuz’a kadar 100 Bp. kadar faiz artırmak yönünde hedeflerinin olduğunu, faiz artırmanın resesyona yol açacağını düşünmediğini söyledi.
Ekonomik takvimde takip edilen önemli verilerde; ABD’nin Haftalık İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları beklentiden kötü gerçekleşme gösterdi. Yine, ABD’de açıklanan Konut Başlangıçları ve Philadelphia Fed İmalat Endeksi dataları da beklentiyi karşılayamazken, İnşaat İzinleri ise tahminlerin üzerinde geldi.
TCMB, PPK Karar Metinde; Liralaşmaya Yoğunlaştı!
Dün, iç tarafta dikkatler ise; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)’nın yapacağı Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısından çıkacak kararlardaydı. Kararlar öncesinde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan: Faiz tartışmalarının gündemden düştüğünü ve kurun istikrara kavuştuğunu söyledi. Erdoğan’ın ayrıca: Sırada enflasyonu tek haneli seviyelere indirmek hedefi var ve ülkemizin ayağına vurulan her pranga gibi faiz, döviz kuru, enflasyon prangasını da parçalayıp atacağız sözleri dikkat çekti.
Saat 14:00’de yayımlanan ,TCMB’nin PPK karar metninde ise; Politika Faizi(! Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranı) beklentiler dahilinde yüzde 14 seviyesinde sabit tutuldu.. Metinde önceki aya göre sınırlı sayıda ve minör değişiklikler yapılırken; “Liralaşma”vurgusunun ön plana çıkartıldığı görüldü.
Jeopolitik Meseleler Bugün de Gündemin Üst Sırasında!
Bugünkü ekonomik takvimde; İngiltere’den Perakende Satışlar ve ABD’den Mevcut Ev Satışları verilerini; majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalarla birlikte takipte olacağız.
Ayrıca, gündemin en üst sırasında yer almaya devam edecek olan Rusya-Ukrayna gerilimi eksenindeki jeopolitik risklerin durumu da; küresel çapta fiyatlamalar üzerinde direkt etkili olabilir.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting


Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Yılbaşından bu yana, yukarıdaki 13.87 ve aşağıdaki 12.88 seviyeleri arasında işlemler görülen kurda; son 3 haftada ise, kabaca 13.65-13.25 aralığında gelgitler görmekteyiz. Bu bağlamda, şuan için 13.50 civarında fiyatlanan kurda, ilk etapta; yukarı taraftaki 13.65 ve aşağı taraftaki 13.25 seviyeleri kritik olacak. 13.65’in kalıcılıkla geçilmesi durumunda; yukarıda 13.87 seviyesini, 13.25’in kırılması halinde ise; aşağıda 12.88 bölgesini tekrardan takibe alabiliriz.
 
EURUSD
Şuan için 1.1370 civarında; kısmen alıcılı fiyatlanan paritede, yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde; 1.1380-1.1415 direnç bölgesi ilk etapta izlemeye alınabilir. 1.1415’in aşılması durumunda ise; 1.1480’deki kritik direnç seviyesini izlemeye alabiliriz. Diğer taraftan, yeniden oluşabilecek Dolar lehine hareketlerde ise; önde 1.1330, sonrasında 1.1280 kritik destek noktasını takipte olacağız.
 
GBPUSD
Şuan için 1.3610 seviyesindeki Cable’da, teknik olarak 1.3560 bölgesinin üzerinde kalıcılıklarda; 1.3700 seviyesine doğru Pound’da güçlenme görebiliriz. Yeniden 1.3560 altına inilmesi(kalıcılık şart) durumunda ise; 1.3460-1.3445 bölgesine doğru Dolar lehine işlemler ön plana çıkabilir.
 
BRENT PETROL
Önceki 8 hafta boyunca pozitif kapanışlar gördüğümğz emtiada, jeopolitik riskler kaynaklı zaman zaman yukarı yönlü hareketler görülse de; bir düzeltme eğilimi(satış baskısı değil, sadece düzeltme şu aşamada) içerisinde olduğunu da gözlemlemekteyiz. Bu bağlamda, şuan için 92.40 civarındaki emtiada geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 91.00 ve 90.00 Dolar bölgeleri takibimizde olacak. Özellikle de 90.00 Dolar seviyesinin altına kalıcılıkla inilmesi durumunda; düzeltmeler bir trende dönüşebilir. Diğer yandan, yeniden oluşabilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; ilk etapta 94.15 bölgesi önemli olacak. Buranın üzerinde kalıcılık sağlanması halinde ise; 96.00-97 .00 Dolar bölgesi hedeflenebilir.
 
ONS ALTIN
Dünü de, güvenli liman talebi ile 1898 seviyesinden pozitif kapatan emtiada; yeni günde ise şuan için 1890 civarından bir miktar satıcılı işlemler görmekteyiz. Bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 1877-1869 seviyesinin altına kalıcılıkla geçilip geçilmeyeceği kritik olacak. Zira, buranın geçilmesi durumunda; satıcılı işlemler ivme kazanabilir. Diğer yandan, mevcut fiyatlardan yeniden görülebilecek yukarı yönlü hareketlerde ise; 1912 ve 1932 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
Dün, kritik 23.90 direncini test ettikten sonra; yeni günde kısmen geri çekilme gördüğümüz emtiada, gün içerisinde 23.90 direncinin aşılıp aşılamayacağı kritik olacak. Şayet burası aşılacak olursa; 24.50-24.70 direnç bölgesi yeni hedef haline gelebilir. Diğer yandan, şuan görülen kısmi geri çekilmelerin devam etmesi durumunda ise; 23.50 destek noktası ilk etapta takibimizde olacak. Burası kırılacak olursa da; 23.10 bölgesi izlemeye alınabilir.
 
S&P500
Yeni günde bir miktar pozitif harektler görmekle birlikte, şuan için 4434 destek seviyesinin altında yer alan endekste, buranın altına kalıcılığın devamında; 4325-4235 bariyerine doğru satış baskısı görebiliriz. 4434 üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda ise; 4537 kritik direnç bölgesine doğru alıcılı işlemler devam edebilir.
 
DAX40
Dünü 15163 seviyesinden satıcılı kapatan endekste, yeni günde de görülebilecek satıcılı işlemlerde; 14800 destek bariyerini yine takipte olacağız. Öyle ki, buranın kırılması durumunda; endekste satış baskısı derinleşebilir. Diğer taraftan, ABD vadelilerinde görülen yükselişlere paralel olarak yeni güne de pozitif başlangıç yapılması durumunda ise; 15500 seviyesini bir kez daha izleyebiliriz. 15500 üzerine yerleşme durumunda ise; 15700-16000 direnç bölgesi izlemeye alınabilir.