Günlük FX bülteni (Işık Menkul)

Bugünkü Ekonomik Takvimde; ABD Verileri ve BOE Kararları Önemli Olacak!
Küresel tarafta, dünkü işlem gününde; ekonomik takvimde; öncü PMI dataları takip edildi. Euro Bölgesi ve Bölge’nin lokomotif ekonomisi Almanya’nın Hizmet ve İmalat PMI’ları beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterirken, Birleşik Krallık verileri ise karmaşık görünüm(Hizmet PMI’ı kötü, İmalat PMI’ı iyi) izledi. Keza, ABD’nin Markit öncü PMI’ları da karmaşık sonuçlar(İmalat PMI’ı beklentinin kısmen üzerinde, Hizmet PMI’ı tahminlerin çok altında) gösterdi. Yine, ülkenin Yeni Konut Satışları datası da öngörülen rakamların altında kaldı. Dün, FED adına konuşan üyelerden Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic, Pandeminin başından bu yana halen 7,5 Milyon kişilik istihdam kaybı olduğuna vurgu yaptığı konuşmasında: yüksek enflasyon döneminin beklenenden uzun sürebileceği uyarısında bulundu. Özellikle de Bostic’in: FED’in birkaç ay içerisinde varlık alımlarını azaltabileceği ve Pandemiyle mücadelenin hızla başarıya ulaşması durumunda da 2022 yılında faiz artırımına gidilebileceğine dair söylemleri “şahin”görünümlüydü. FED Yönetim Kurulu Üyelerden Michelle Bowman da: Yüksek enflasyonun muhtemelen daha fazla artarak bir müddet daha süreceğini ve gerekmesi halinde politika görünümünü ayarlayabileceklerini söyledi. Yine, diğer üyelerden Dallas FED Başkanı Robert Kaplan’ın: Varlık alımı azaltmının erken başlayacağını düşündüğüne ve Boston FED Başkanı Eric Rosengren’in: Uzun vadeli düşük faiz oranlarının, insanları risk almaya teşvik ederek finansal istikrarı zora sokabileceğine dair söylemleri de kritikti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise: Kongre’yi, 31 Temmuz 2021 ‘de sona erecek olan “borçlanma limiti ve borç tavanının askıya alınması” kararını uzatmaya çağırdığı konuşmasında, ayrıca: enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek seviyelerden gerilemesi gerektiğine vurgu yaptı. Önceki iki günde; yerel FED Başkanları ve FOMC yetkililerinden gelen “güvercin” söylemler ile toparlayan piyasalar, dünkü “şahin” açıklamalar sonrasında yeniden baskı yedi. Günün diğer önemli gelişmelerinde ise, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın: Kuzey Akım-2 boru hattının, Avrupa’nın güvenliği için tehdit oluşturduğuna dair söyleminin yanı sıra; İngiliz Donanması’na ait bir geminin, Karadeniz’de -Ukrayna sularına(Ruslar kendi karasularına girildiğini iddia etti) girdiği esnada- Rus Savaş uçaklarınca tacize uğradığının(hatta ateş açıldığının) iddia edilmesi sonrasında piyasalarda bir miktar tedirginlik oluştu. Ancak, İngiliz yetkililerin; ateş açılması olayını yalanlaması ile tansiyon düştü. Petrol yatırımcılarının, önceki gün; Rusya’nın, Ağustos ayı için OPEC+’a üretim artışı talep edeceğine dair gelen haber akışları sonrasında dikkat kesildiği konuda ise, dün gelen açıklamada: bunun 500 Bin varil/gün civarında olabileceği belirtildi. Diğer taraftan, son zamanlarda tedirginliğe neden olan Covid-19’un “Delta Plus Varyantı”nın yanı sıra; aşılamanın bitmemesi halinde başka Varyantların da ortaya çıkabileceğine dair gelen açıklamalar da önemliydi.
Yeni işlem gününün, Avrupa seansındaki ekonomik takvimde; Almanya IFO Endeksleri, Avrıpa Merkez Bankası aylık raporu, İngiltere Merkez Bankası kararları dikkatle takip edilecek. Keza, ABD seansında açıklanacak olan; Dayanıklı Mal Siparişleri, 1.Çeyrek GSYİH Değişimi ve İşsizlik Maaşı Başvuruları dataları da önem arz edecek. Ayrıca, yine; başta FED olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamalar ve tahvil piyasalarında oluşacak fiyatlamalar da küresel çapta volatil hareketlere neden olabilir.







Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY- Dünkü işlem gününde; bir ara 8.60 seviyesinin altına sarkan kurda, 8.6360 civarından kapanış görüldü. Yeni günde ise; şuan için kısmen alıcılı işlemler görmekteyiz. Bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; 8.6740, 8.7100, 8.7500 ve 8.7800 direnç bölgeleri bir kez daha izlemeye alınabilir. Yeniden oluşabilecek TL lehine işlemlerde ise; 8.58, 8.52 ve 8.48 teknik destek noktaları sırasıyla takip edilebilir.
 
EURUSD- Dünkü işlem gününde; 1.1965 direnci üzerinde tutunamayan paritede, 1.1925 civarından kapanış görüldü. Yeni işlem gününde de; kısmen satıcılı işlemler görülen paritede, geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 1.1890, 1.1865 ve 1.1845 destek noktaları ilk etapta takip edilebilir. Tekrardan oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 1.1965 ve 1.1990 direnç seviyeleri izlenebilir.
 
GBPUSD- Dünkü işlem gününde de; 1.3960 civarından alıcılı kapanış gördüğümüz paritede, yeni işlem gününde şuan için; yatay negatif görünüm hakim. Bu bağlamda, gün içerisinde USD lehine işlemlerin oluşması halinde; 1.3915, 1.3900, 1.3875, 1.3850, 1.3835 ve 1.3815 destek noktaları sırasıyla izlemeye alınabilir. Yeniden oluşabilecek GBP lehine hareketlerde ise; 1.3995-1.4005 direnç bölgesi, bu yöndeki hareketlerin devamlılığı açısından teknik anlamda kritik olacak.
 
BRENT PETROL- Dünkü işlem gününde; bir ara 76.00 seviyesini test eden emtiada, 75.41 seviyesinden kapanış gördük. Yeni işlem gününde ise şuan için sığ yatay işlemler görülmekte. Günün devamında oluşabilecek alıcılı işlemlerde; 76.00, 76.20, 76.50, 76.90 ve 77.15 direnç seviyeleri ilk etapta takibe alınabilir. Görülebilecek geri çekilmelerde ise; 75.00, 74.75, 74.30, 74.10 ve 73.85 destek noktaları sırasıyla izlenebilir.
 
ONS ALTIN- Dünkü işlem gününde; 1794 direncini test ettikten sonra satış baskısı altına giren ve 1779 seviyesinden yatay kapanış gördüğümüz emtiada, yeni günde ise şuan için; 1776 Dolar civarından bir miktar satıcılı işlemler görmekteyiz. Bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 1764 ve 1755 destek noktalarını izleyebiliriz. Özellikle de, 1755’in kırılması durumunda; Değerli Metal’deki satış baskısı derinleşebilir. Öte yandan, yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 1794-1797 direnç bölgesi yine kritik olacak.
 
S&P500- Dünkü işlem gününü; 4243 seviyesinden kısmen satıcılı kapatan endeks kontratında, yeni günde ise şuan için; sınırlı pozitif işlemler görmekteyiz. Yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi halinde; teknik olarak kritik olan 4255 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık oluşup oluşmayacağı yine kritik olacak. Öyle ki, buranın üzerindeki kalıcılıklarda; alım ağırlıklı işlemler ivme kazanabilir. Öte taraftan, yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 4235, 4210, 4190 ve 4175 destek bölgeleri izlemeye alınabilir.
 
DAX30- Dünkü işlem gününde; 15479 seviyesinden negatif kapanış gerçekleştiren endeks kontratında, yeni işlem gününe ise; -küresel risk alma iştahının şuanki durumuna göre- bir miktar pozitif başlangıç beklemekteyiz. Bu bağlamda, açılış ve sonrasında oluşabilecek alıcılı işlemler için; 15525, 15610 ve 15730-15760 kritik direnç bariyeri takip edilenilir. Görülebilecek geri çekilmelerde ise; 15405, 15300 ve 15170 destek seviyeleri ilk etapta bir kez daha takip edilebilir.
 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.