Günlük FX bülteni (Işık Menkul)

ABD Ekonomisi, 1.Çeyrekte Sürpriz Daralma Yaşadı!
Son günlerde, Avrupa tarafında; Rusya’nın Ruble ile enerji satmak istemesinden kaynaklı yaşanması muhtemel bir enerji krizi ve bununla birlikte ekonomilerde oluşabilecek stagflasyon veya resesyon riskleri ile Euro ve Pound üzerinde başlayan düşüşler, dün de devam etti. Ayrıca, bu kapsamda; ECB ve BoE’ninde sıkılaştırma politikalarıa geçmekte zorlanacakları, hatta genişlemeci politikalara devam edeceği beklentileri de; geçtiğimiz Perşembe günü Fed Başkanı Powell’ın şahin söylemleri de düşünülünce, Dolar’ı güçlendiren fiyatlamalarda yer buldu. Dün akşamüzeri; Almanya’nın, AB’nin Rus petrolüne ambargo önergesine karşı çıkmaktan vazgeçtiğine dair haber akışları da; Euro’yu baskıladı. Rusya-Ukrayna geriliminde ayrıca, İngiltere’nin önceki gün; Ukrayna’nın artık Rusya’ya karşı taarruz düzenlemesi gerektiğine yönelik çağrısına, Rusya cephesinden Dışişleri Sözcüsü Zaharova sert yanıt verdi. “Sabrımızı sınamayın”söylemini kullanan Zaharova: “Rusya’ya yönelik bu tür saldırganlık cevapsız kalmaz” şeklindeki cevabı ile de bir nevi göz dağı verdi.
Küresel ekonomik takvimde, sabah saatlerinde açıklanan Japonya Merkez Bankası kararları; gevşemeci politikaların devamına işaret ederken, enflasyon tahmininin yüzde 1.1’den yüzde 1.9’a sert bir şekilde revize edilmesi dikkat çekti. Bu karar sonrasında, Japon Yeni’nde değer kayıpları derinleşirken; USDJPY paritesinde, 2002 yılının Mart ayından bu yana ilk kez 130 seviyesinin üzerine çıkıldı. Asya’nın bir diğer önemli ekonomisi Çin’de de, Merkez Bankası(PBOC)’nın atmış olduğu genişlemeci adımlar ve Covid-19 salgının ekonomi üzerinde oluşturması beklenen tahribat ile Çin Yuanı’nın, ABD Doları karşısında son günlerde oluşan değer kayıpları derinleşti.
Öğleden sonra Almanya’da açıklanan TÜFE rakamlarında, senelik verinin 1974 Şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gelmesi; enflasyonda tepenin görülmemiş olabileceği endişelerine neden olurken, ABD’de açıklanan 1.Çeyrek GSYİH Değişimi verisinde yüzde 1.4 oranında sürpriz bir daralmanın yaşanması ise; ABD Doları üzerinde bir miktar zayıflamaya neden oldu. Ancak, verinin; ilgili dönemdeki Omicron varyantı kaynaklı vaka artışları ve hükumetin Pandemi yardımlarını azaltması gibi sebepler nedeniyle oluşu, diğer bazı kalemlerde(kişisel harcamalar vb) büyümenin devam ediyor olması ve mevcut durumdaki verilerde bozulma olmaması ile karamsarlık dağıldı. Keza, dün aynı saatte açıklanan Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları’nın 180 Bin düzeyine yerleşmiş olması ve Çeyreklik PCE(Kişisel Tüketim Harcamaları Endeksi) verisindeki yükselişlerin yeniden başlamış olması; Fed’e dair beklentileri canlı tuttu. Yine, akşam saatlerinde açıklamalarda bulunan Beyaz Saray Sözcüsü Psaki’nin: “Fed’in, politika yeniden ayarlamasını desteklemeye devam ediyoruz” şeklindeki söylemi de, bu anlamda önemliydi.
Önceki gün açıklanan; Meta ve Qualcomm gibi önemli teknoloji şirketlerinin finansallarından destek bulan ABD borsaları, düne de bu kapsamda pozitif başlarken; kapanışa yakın satış yedi. Amazon’un finansallarında görülen kötü sonuçların yanı sıra, gelir ve kâr artışına karşın 2.Çeyrek için 4-8 Milyar Dolarlık gelir kaybı öngörülen Apple da biraz moralleri bozdu(yine de, analist beklentilerinin üzerindeki 1.Çeyrek finansalları ile hisseleri poztif kapattı). Twitter’ı satın alan Elon Musk’ın, bunu finanse etmek için Tesla hissesi satması ise; başlı başına Tesla hisselerine satış getirdi.
Yurt içi tarafta ise, dün sabah saatlerinde açıklanan yılın ikinci enflasyon raporu kritikti. Raporda, sene sonu enflasyon tahmini 20 puana yakın yükselerek yüzde 23,20’den, yüzde 42,80’e revize edildi. Başkan Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalarda, enflasyonla mücadele için yine; Liralaşma, baz etkisi ve jeopolitik risklerin ortadan kalkması gibi unsurlar ön plana çıktı. BDDK’nın dün yayınladığı haftalık bültene göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki miktar 756,5 Milyar TL’den 782 Milyar TL’ye yükseldi. TCMB’nin açıkladığı veriye göre; TCMB brüt döviz rezervleri, geçen haftaya göre 2 Milyar 941 Milyon Dolar düşüş gösterdi.
Yeni Günde Dikkatler; Almanya ve Euro Bölgesi Büyüme Verilerinde Olacak!
Haftanın son işlem gününde yoğun bir ekonomik takvim bizi karşılıyor. Takvimde; Türkiye İmalat PMI’ı ile Dış Ticaret Dengesi, Almanya GSYİH, Euro Bölgesi TÜFE ile GSYİH ve ABD’den gelecek Kişisel Gelir ve Giderler, Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verilerini takipte olacağız. Bu verilerin yanı sıra Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelişmeler, Fed’e yönelik beklentiler de hayli önemli olacak.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
8 işlem günü sonrasında, dün geri çekilen kur’da; şuan için 14.75 seviyesinden bir miktar yukarı yönlü hareket görmekteyiz. 14.75 üzerindeki kalıcılıklarda devam edebilecek yukarı yönlü hareketlerde; ilk etapta 14.85 seviyesi takibimizde olacak: Olası geri çekilmelerde ise; 14.64 seviyesi izlemeye alınabilir.
 
EURUSD
6 günlük düşüş ve dünkü işlem gününde 1.0471 ile 2017 Ocak ayından bu yana en düşük seviyenin görülmesi sonrası, yeni güne bir miktar alıcılı başlayan paritede; şuan için 1.0525 direnç bölgesi test edilmekte. Buranın aşılması halinde; 1.0565 ve 1.0580 direnç bölgeleri ilk etapta izlenebilir. 1.0535 altında kalıcılıklarda yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 1.0500 ve 1.0460 bölgeleri takibimizde olacak. Özellikle de, 1.0460’ın kırılması halinde; satış baskısı yeniden derinleşerek devam edebilir.
 
GBPUSD
Dün,1.2410 ile 2020 Temmuz’dan bu yana en düşük seviyesini yenileyen paritede; sonrasında gelen bir miktar tepki hareketi ile şuan 1.2510 civarında fiyatlama görülmekte. Teknik olarak, 1.2500 seviyesi üzerinde kalıcılıklarda devam edebilecek yukarı yönlü ataklarda; 1.2540 ve 1.2555 direnç bölgeleri izlemeye alınabilir. Yeniden 1.2500 seviyesi altına inilmesi ve burada kalıcılık halinde ise; 12455, 1.2410 ve 1.2360/1.2350 destek bölgeleri takip edilebilir.
 
BRENT PETROL
Önceki gün başlayan yukarı yönlü atakların devamında, şuan için 109 Dolar civarına kadar yükselen emtiada; bu bölgenin kalıcılıkla geçilip geçilmeyeceği kritik olacak. Öyle ki, buranın kalıcılıkla aşılabilmesi halinde; 115-120 Dolar bölgesine doğru alımların ivme kazanması söz konusu olabilir. !09 Dolar altı kalıcılıkta satışların yeniden etkili olabileceği emtiada, bu tarafta da; 106, 102 ve 98 Dolar destek noktaları izlenebilir.
 
ONS ALTIN
Dün, 1872 seviyesinden tepki alan emtiada; yeni günde de oluşan yukarı yönlü hareketlerle şuan için 1906 direnç bölgesinin üzerinde fiyatlama görmekteyiz. Teknik olarak bu bölgenin üzerinde kalıcılıklarda; 1912, 1918 ve 1925 direnç bölgeleri ilk etapta takip edilebilir. Diğer taraftan, yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 1902, 1888 ve 1877 destek noktaları izlemeye alınabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
Dün, 23 Dolar seviyesi altında kalıcılık gösteremeyen emtiada; gelen alımlarla şuan için 23.40 civarında fiyatlama görmekteyiz. Yukarı yönlü atakların devamında 23.50 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda; 23.90 direnç bölgesini de takibe alabiliriz. Diğer yandan, yeniden oluşabilecek geri çekilmelerde ise; 23.00 Dolar seviyesinin altına kalıcılıkla inilip inilmeyeceği kritik olacak.
 
S&P500
Önceki gün olduğu gibi, dünü de pozitif kapatan endekste; yeni günde de şuan için 4275 seviyesinden yukarı yönlü ataklar görmekteyiz. Bu yöndeki hareketlerin devam etmesi halinde; 4303 ve 4325 direnç seviyeleri takibe alınabilir. Olası geri çekilmelerde ise; 4255, 4235 ve 4210 destek bölgeleri izlenebilir.
 
DAX40
Dünü, 14094 seviyesinden pozitif kapatan endekste; yeni güne de bir miktar pozitif açılış beklemekteyiz. Bu kapsamda, yukarı tarafta takip edeceğimiz 14140 seviyesinin kırılması(kalıcılık şart) halinde; 14500 bölgesine doğru alıcılı işlemler ön plana çıkabilir. Olası geri çekilmelerde ise; 13950 destek noktası ilk etapta takibimizde olacak. Buranın da kırılması durumunda; 13510 bölgesine doğru satış baskısı görülebilir.

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş