Günlük FX Bülteni(İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar Euro bölgesinden gelen GSYH verisini takip etti. Salı günü Eurostat’ın açıkladığı verilere göre Euro bölgesi ekonomisi 2020 yılının son çeyreğinde yüzde 0.7 oranında daraldı. Diğer yandan IMF koronavirüs pandemisi sonrasında Euro bölgesi ekonomisinin diğer ekonomilere kıyasla daha yavaş bir toparlanma yapabileceği uyarısında bulundu ve Euro bölgesi için 2021 yılında büyüme tahminini yüzde 4.2 seviyesine indirdi. Hafta içerisinde EURUSD paritesine baktığımızda ise kademeli aşağı yönlü hareketlenmelerin yaşandığı görülüyor. Özellikle dolar endeksinde yaşanan toparlanma ve güçlenme hareketlerinden etkilenen parite gevşeme hareketleri ile birlikte 2 ayı aşkın sürenin en düşük seviyeleri yakınlarında fiyatlamalar gerçekleştirdi. Yeni günde ise Euro bölgesinden gelecek olan TÜFE verisi yakından incelenecek. Avrupa Merkez Bankası’nın da yakın markajında olan bu veri TSİ 13:00’da açıklanacak. 11:00’da ise Avrupa Merkez Bankası’nın Para Politikası Duyurusu takip edilecek. Bu sebeple gün içerisinde Euro varlıklarında volatilite bir miktar artabilir. Aşağı yönlü hareketlenmeler ile dikkatleri üzerine çeken EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.20563 - 1.21783 - 1.22683 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.20026 - 1.19283 - 1.18442 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
Ocak ayında TCMB’nin faiz oranlarında değişikliğe gitmemesi fakat sıkılaşmanın devam edeceğinin vurgulanması, TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın geçtiğimiz hafta enflasyon sunumunda şahin duruşunu koruması TL varlıklarındaki gücün korunmasına katkı sağladı. TL son zamanlardaki gücünü korumayı başardı ve hafta içerisinde USDTRY paritesinde aşağı yönlü hareketlenmeler hız kazandı. Öyle ki haftaya 7.28 seviyelerinde başlangıç yapan parite dün 7.08 seviyelerini test ederek dikkatleri üzerine topladı. Yeni günde ise piyasaların gündeminde yurtiçinden gelecek olan enflasyon verisi var. Saat 10:00’da açıklanacak veriler de beklentiler Ocak ayı yıllık enflasyonun yüzde 14.68; Ocak ayı aylık enflasyon ise yüzde 1.40 olabileceği yönünde. Beklentiler geldiği taktirde bu veriler ile son 14 ayın en yüksek yıllık enflasyon verisi kaydedilmiş olacak. Amerika kanadına baktığımızda ise TSİ 16:15’da bölgeden gelecek olan özel sektör istihdam verisi dolarda küresel bazda volatiliteyi artıracaktır. Haftanın üçüncü işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.20769 - 7.32509 - 7.43228 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.10093 - 7.00747 - 6.90551 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
2021 yılının ilk ayında kötü bir performans gösteren altın, yeni haftada bir miktar toparlanma hareketleri gerçekleştirmeye çabalasa da bu çaba uzun sürmedi. Haftanın ilk işlem gününde 1871 seviyelerini test eden ons altın, buralardan itibaren aşağı yönlü gevşeme hareketleri sergiledi. Dolar endeksinin hafta içerisinde toparlanma hareketlerine ek olarak, ABD kanadında Kovid19 kaynaklı hastaneye yatış rakamlarında son iki aydır ilk kez düşüşler yaşanması altındaki aşağı yönlü hareketlenmelerin unsurları arasında yer aldı. Her ne kadar halen vaka sayıları kontrol altına alınamasa da, aşılama çalışmalarının tüm hızıyla devam etmese umutları artırıyor. Yeni haftaya başlarken ‘Reddit’ kaynaklı gümüşteki sert yukarı yönlü hareketlenmelerden etkilenen XAUUSD'de de bir miktar yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Fakat ‘Reddit’ furyası çok uzun sürmedi ve gümüşte de gevşemeler gerçekleşti. Yeni günde piyasalar TSİ 16:15’da ABD’den gelecek olan özel sektör istihdam verisini takip edecek. Cuma günü açıklanacak olan Tarım Dışı İstihdam verisini öncüsü sayılabilecek bu veri ile birlikte onsta volatilite artacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1875.05 - 1900.56 - 1929.97 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1832.51 - 1816.90 - 1800.02 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Büyük resimden baktığımızda petrol fiyatlarında Kasım ayından itibaren kademeli yukarı yönlü hareketlenmelerin yaşandığı görülüyor. Koronaivürüs pandemisine karşı geliştirilen aşı çalışmalarına yönelik gelen ilk haber akışları ile birlikte petrol fiyatlarında iyimserlik oluşmuş ve sert yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmıştı. Öyle ki Kasım ayından bu yana petrol fiyatlarında yaklaşık olarak yüzde 60 dolaylarında değer kazanımı yaşandı ve ralli halen devam ediyor diyebiliriz. Suudi Arabistan’ın ulusal enerji şirketi ve dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Suudi Aramco; bu yılın sonlarına doğru talebin pandemi öncesindeki seviyelere dönebileceğini belirtti. Küresel petrol taleplerine yönelik iyimserliğin artması fiyatları da destekliyor. Diğer yandan ABD kanadından beklenen mali teşvik paketi ise petrolü destekleyen bir diğer unsur olarak karşımıza çıkıyor. Destek paketi ile piyasaların bir miktar rahatlayabileceği ve böylelikle petrole olan taleplerin daha da artabileceği düşünülüyor. Öyle ki bu ralli ile petrol fiyatları son 1 yılın en yüksek seviyelerinde fiyatlamaları test etti. Gün içerisinde piyasalar 18:30’da ham petrol stokları verisini takip edecek. Gelecek veri ile birlikte fiyatlar üzerindeki volatilite artacaktır. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 58.19 - 59.69 - 61.00 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 56.61 - 54.65 - 53.20 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş