Günlük FX Bülteni(İnfo Yatırım)

Petrol
Özellik Avrupa ve Amerika kanadında koronavirüs pandemisinde vaka sayılarında artışların devam etmesi ve ülkelerin rekor vaka sayıları açıklamaları küresel ekonominin yakın zamanda toparlanabileceği beklentilerini düşürdü. Bu beklentiler ise küresel petrol talebine negatif yansıyabilir düşüncesi ile birlikte fiyatlar üzerinde baskı oluştu. Bunlarla beraber Libya kanadından gelen haber akışları fiyatlar üzerinde oluşan baskılar arasında yer alıyor. Libya Ulusal Petrol Kurumu, ülkenin petrol limanlarını yeniden açması ardından önümüzdeki 4 haftalık süreç içinde Libya’nın ham petrol üretiminin günde 1 milyon varilin üzerine çıkabileceğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte petrol arzına yönelik endişeler fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu ve petrolde aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Piyasalar hafta içerisinde yarın Amerika kanadından gelecek olan ham petrol stokları verisini takip edecek. Veri ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite bir miktar artacaktır. Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 41.31 - 42.17 - 43.45 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 39.97 - 38.73 - 37.17 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Altın fiyatlarında piyasaların son günlerdeki ana gündem konularından biri ABD kanadındaki mali teşvik paketi. Geçtiğimiz haftalarda paketin geçebileceğine yönelik iyimser hava oluşmuştu. Fakat günler ilerledikçe ABD Başkanlık Seçimleri yaklaşıyor ve seçimler öncesinde teşvik paketinin geçebileceğine yönelik beklentiler de azalıyor. Halen teşvik paketine yönelik belirsizliğin gitmemesi ile birlikte yeni haftada dolar küresel bazda güçlenirken, doların bu toparlanma havası ile birlikte altın fiyatları üzerinde baskılar oluştu. Haftanın ikinci işlem gününde ekonomik takvime baktığımızda ABD kanadından gelecek olan ekonomik veriler dikkat çekiyor. 15:30’da Dayanıklı Mal Siparişleri ve ardından 17:00’da CB Tüketici Güveni ekonomik verileri ile birlikte fiyatlar üzerinde volatilite bir miktar artacaktır. Ek olarak Perşembe günü Amerika kanadından gelecek olan büyüme verisi merakla bekleniyor. Perşembe günü gelecek olan veri ile birlikte ABD ekonomisinin son durumu hakkında bilgiler incelenecek ve fiyatlar üzerinde volatilite oldukça artacaktır. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1914.03 - 1931.48 - 1961.11 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1901.94 - 1891.32 - 1872.71 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artış beklentilerine karşılık faiz oranında değişikliğe gitmemesi ardından USDTRY paritesinde 7.97 seviyeleri aşılmış ve parite geçtiğimiz haftayı 7.96 seviyelerinde kapatmıştı. İçerisinde bulunduğumuz haftaya hızlı bir başlangıç yapan parite, özellikle ABD seçimlerinden önce ABD’de mali teşvik paketinin geçmesine yönelik beklentilerin azalmasıyla yükselen dolar ile birlikte yukarı yönlü hareketler gerçekleştirdi. Parite kritik 8.00 seviyesini aşarak yeni rekor seviyelerini kaydetti ve 8.09 seviyelerini test etti. Son zamanlarda küresel bazda pandemide artan vaka sayıları gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı oluştururken, bu baskıdan TL’de nasibini aldı. Diğer yandan dolar yeni haftada çoğu gelişen para birimi karşısında değer kazanımı yaşadı. Bunlar arasında TL ise dolar karşısında en çok değer kaybı yaşayan para birimleri arasında yer aldı. Ek olarak TCMB’nin açıkladığı reel kesim güven endeksi verisi takip edildi. Veriye göre Ekim ayında reel kesim güven endeksi 108.1’e yükseldi. Veri bir önceki ay 105.3 idi. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesinde 8.10 seviyesi direnç noktası olarak izlenebilir. 8.15 seviyesi ise psikolojik direnç noktası olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8.00177 - 7.95006 - 7.90372 seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

EURUSD
Son günlerde özellikle Avrupa kanadında koronavirüs pandemisinde vaka sayılarında yaşanan artışlar halen kontrol edilemiyor. Bu gelişme ile birlikte hafta başında Almanya’dan gelen Ifo Enstitüsü’nün iş dünyası güven endeksi verisi takip edildi. Gelen veriye göre Almanya’da işletmelerin koronavirüsün yayılmaya devam etmesinin etkisi ile birlikte ekonomik toparlanmaya yönelik güvenini kaybediyor. Yaklaşık olarak son 6 aydır az da olsa sürekli toparlanma sergileyen endeks, Ekim ayında 92.7 değerini aldı ve böylelikle Eylül ayının 93.2 seviyesinin altında kaldı. Almanya Başbakanı Merkel, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak ikinci çeyrekte yaşanan kapanma önlemlerinin tekrarlanmaması için elinden geleni yapacağını belirtmişti. Fakat gelen veriler ile birlikte işletmelerin üzerindeki gerginlikler hissediliyor. Doların yeni haftadaki performansına baktığımızda ise, ABD’de ek mali teşvik paketinin Başkanlık Seçimleri öncesinde geçeceğine dair beklentiler günler geçtikçe azalıyor. Beklentilerin azalması ile birlikte dolar da küresel bazda bir miktar toparlanıyor. Tüm bunlar birleşince EURUSD paritesinde dün kademeli aşağı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Haftanın ikinci işlem gününde pariteyi teknik olarak inceleyecek olursak 1.18773 - 1.19266 - 1.20088 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 1.17942 - 1.16942 - 1.16144 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.