Günlük Rapor (Odeabank)

Türkiye:
• Takvim etkisinden arındırılmış verilere göre sanayi üretimi Ekim’de yıllık bazda %7,3 ile beklentilerimizle uyumlu bir büyüme kaydetti. Takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre ise sanayi üretim endeksi aynı ayda bir önceki aya göre %0,7 oranında arttı. Üçüncü çeyrekteki hızlı büyümenin ardından Ekim verilerinin detayları ekonomik aktivitede bu yılın son çeyreği ile birlikte genele yayılmış ve kademeli bir yavaşlamanın başlamış olabileceği yönündeki görüşümüzü teyit ediyorlar. Önümüzdeki dönemde dış talebin gücünü koruması ile alt sektörler arasında bir ayrışma olabileceğini düşünsek de öncü veriler Kasım ve Aralık’ta sanayi üretiminde yavaşlamanın genel olarak devam edebileceğine işaret ediyor. Ancak bu patikanın 2017 için %5,2 olan GSYH büyüme tahminimiz ile uyumlu olduğunu değerlendiriyoruz.
• 2016 Kasım’da 7,2 milyar TL açık veren Hazine’nin nakit dengesi bu yıl aynı ayda 5,7 milyar fazla verirken geçen yıl ayı ayda 3,7 milyar TL açık veren nakit bazlı faiz dışı denge 10 milyar TL fazla verdi. Nakit bazlı gelir artışı, büyümeyi destekleyici politikaların sona ermesi ile Kasım’da da yıllık bazda %47,6 artış ile güçlü gerçekleşirken giderlerde yıllık bazda %15,6 artış yaşandı. Aralık’ta nakit giderlerin hızlanabileceğini düşünürken gelirlerdeki kademeli toparlanmanın devam etmesi ile nakit dengedeki bozulmanın sınırlı kalacağını öngörüyoruz.
Dünya:
• İngiltere ve AB, İngiltere’nin birlikten ayrılmasına yönelik tıkanan müzakerelere yeniden dönme konusunda anlaşmaya vardı. Böylece ekonomik ilişkilerin geleceğine yönelik görüşmelere yeniden başlanabilecek olsa da müzakere sürecinin zorlu olabileceği ve nihai sonucun zaman alabileceği öngörülüyor.
• Euro Bölgesi’nin 2017 üçüncü çeyrek GSYH çeyreklik büyümesi %0,6 olarak teyit edilirken yıllık bazda büyüme hızı ikinci çeyrekteki %2,4’ten son 10 yılın en yüksek seviyesi olan %2,6’ya yükseldi. Üçüncü çeyrekte kamu ve özel sektör tüketim harcamaları hafif aşağı revizze edilirken sabit yatırım harcamalarındaki yukarı yönlü revizyon ve net dış talepten gelen pozitif katkı Bölge’nin ekonomik görünümü açısından destekleyici sinyaller verdi.
• Japonya’nın 2017 üçüncü çeyrek GSYH çeyreklik büyümesi %0,3’ten %0,4 olan tahminlerin de üzerine %0,6’ya revize edilirken yıllıklandırılmış büyüme hızı %1,4’ten %2,5’e yükseltildi. Euro Bölgesi’nde olduğu gibi, Japonya’da da yatırımlardaki canlanma dikkat çekse de iç talepte kırılganlıkların üçüncü çeyrekte devam ettiği görülüyor.
• Çin ekonomisi Kasım’da 35,0 milyar Dolar olan beklentilerin üzerinde 40,21 milyar Dolar dış ticaret fazlası verdi. Kasım’da ihracat yıllık bazda %12,3 artış ile beklentileri aşarken aynı ayda ithalat yıllık bazda %17,7 artış kaydetti. İthalattaki güçlü artışlar kısmen emtia fiyatlarındaki dalgalanmaları yansıtırken ihracat verileri Çin ekonomisindeki dengelenmenin ve küresel ticaretteki canlılığın genel olarak sürdüğü görüşümüzü teyit ediyorlar.



Odea Bank A.Ş.
www.oddeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş