Günlük Rapor (Odeabank)

Türkiye:
" Geçtiğimiz hafta TCMB'nin sıkı para politikası duruşunu sözlü olarak bir miktar güçlendirmesine rağmen Türk finansal varlıkları küresel eğilimler ve Türkiye'nin ABD ve Almanya ile politik ve ekonomik ilişkilerine yönelik negatif söylentiler ve haberler nedeniyle satış baskısı altında kaldılar. Yeni haftada ise küresel veri akışı ve risk iştahının yanında Türkiye'de politik gelişmelerle ilgili haberlerin ve Ekim ayı enflasyon verilerinin finansal varlıkların performansı açısından önemli olabileceğini düşünüyoruz. Ekim'de TÜFE'nin bir önceki aya göre %2,17 arttığını, TÜFE yıllık enflasyonunun ise Eylül'deki %11,20'den %12,00'a yükseldiğini hesaplıyoruz. Çekirdek TÜFE yıllık enflasyonunun ise döviz kurlarındaki yükselişlerin ve metodolojik değişikliklerin giyim grubu fiyatlarına etkisiyle %10,98'den %11,27'ye çıktığını öngörüyoruz.
" TCMB'nin kalite etkisinden arındırılmış (hedonik) verilerine göre, Ağustos konut fiyatları bir önceki aya göre %0,48 artarken yıllık konut fiyat artış oranı Temmuz'daki %9,95'ten %9,42'ye geriledi. Reel olarak bakıldığında ise konut fiyatlarında yıllık bazda %1,14 oranında azalış yaşandı. Üç büyük ilde en yüksek fiyat artışları İzmir'de görülürken İstanbul ve Ankara'da konut fiyatlarında artışlar oldukça sınırlı kalıyor.
Dünya:
" Geçen hafta genelinde global jeopolitik gerilim görece düşük yoğunlukta devam ederken makroekonomik veri akışı dünya ekonomisinin temellerindeki kademeli iyileşmeyi teyit etmeyi sürdürdü. Ancak ABD'deki beklenen vergi reformu, ABD Merkez Bankası (Fed) muhtemel yeni başkanı üzerindeki tartışmalar, İspanya'daki politik gelişmeler, Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararı, Brexit görüşmeleri ve Çin'in Komünist Parti kongresi sonrasındaki ekonomi politikalarına yönelik belirsizlikler finansal piyasalarda oynaklığa neden oldu. Bununla birlikte gelişmiş ülkelerden gelen güçlü veriler ABD önderliğinde tahvil faizlerinde yükselişlere yol açarken Dolar dünya genelinde güçlü seyretti. Güvenli limmanlara yönelik talep bir miktar zayıflasa da gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinde hızlı değer kayıpları yaşandı. Yeni haftada ise yoğun gündemin küresel risk iştahının yönünü belirleyeceğini düşünüyoruz. Küresel piyasalarca Fed toplantısı ve para politikası kararının yanında Ekim ayı tarım dışı istihdam, ISM imalat ve hizmet sektörü PMI ve Eylül ayı PCE verileri yakından takip edilecek. Fed'in bu toplantıda faizleri sabit tutacağını düşünüyor ve makroekonomik temellerdeki iyileşmeye karşın enflasyon görünümündeki belirsizliklerin altını çizeceğini öngörüyoruz.
" ABD'de GSYH 2017 üçüncü çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %2,6 olan tahminlerin üzerinde %3,0 oranında büyüdü. Özel sektör harcamalarındaki yavaşlamanın endişe edildiği kadar hızlı olmaması bu güçlü sonuçlarda kısmen etkili olurken detaylar kasırgaların olumsuz etkisinin öncü verilerle uyumlu olarak sınırlı kaldığını teyit ediyorlar. Dahası kasırgalar nedeniyle stoklarda kaydedilen artışlar büyümenin beklentillerin üzerinde gelmesinde etkili olan bir diğer faktör olarak öne çıkıyor.



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş