Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün

• ABD, İşsizlik Başvuruları (Haf), Ticaret Dengesi (Ağu), Fed Üyesi Mester ve Barkin’in Konuşması,
• Euro Bölgesi, S&P Global İnşaat PMI (Eyl), ECB Üyesi Lane’in Konuşması,
• İngiltere, BoE Üyesi Broadbent’in Konuşması,
• Türkiye, Para ve Banka İstatistikleri, Menkul Kıymet İstatistikleri (Haf)

Küresel piyasalarda karışık risk iştahı
Küresel piyasalar güne karışık risk iştahı ile başlıyor. Bu sabah ABD vadeli endeksleri hafif eksi, Asya borsaları pozitif yönde hareket ediyor. Dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ardından küresel piyasalarda alıcılı yönde hareket edildi. ABD’de özel sektör istihdamı 89 bin ile beklentilerin oldukça altında gerçekleşerek iş gücü piyasasındaki daralmaya işaret etti. Citigroup, Çin’e yönelik büyüme tahminini bu yıl için %4,7’den %5’e yükseltti. Citigroup ekonomistleri, son açıklanan verilerin umut verici olması nedeniyle yukarı yönlü bir revizyon yaptıklarını belirtti. Son yedi ayın en düşük seviyelerinde bulunan ONS altın ise 1827 dolardan işlem görmektedir. %4,89 ile 16 yılın zirvesini test eden ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah %4,71 ile eksi yönde hareket etmektedir. Küresel piyasalarda bugün ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ve Fed üyelerinin açıklamaları, Euro Bölgesi’nde inşaat PMI takip edilecek. Yurt içinde ise haftalık menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri açıklanacak. Yurt dışı yerleşikler 18-22 Eylül haftasında hisse senetlerinde 74,39mn dolar net alış gerçekleştirmişti. Dün UNCTAD tarafından yayımlanan raporda, Türkiye için 2023 yılı büyüme tahmininin %2,6'dan %3,7'ye yükseltildiği belirtildi. Dün günü satıcılı yönde kapatan BİST 100 endeksinde güne pozitif görüntü ile başlanmasını beklemekteyiz. Endekste yukarı yönlü olarak 8400-8562 direnç, 8186-8020 destek olarak takip edilebilir.

Veri Gündemi
ABD’de bugün ağustos ayına ilişkin ticaret dengesi takip edilecek. Temmuz ayında 65,00mlr dolar açık veren ticaret dengesinin ağustos ayında 64,60mlr dolar açık vermesi bekleniyor. Ülkede ayrıca haftalık olarak takip edilen işsizlik başvuruları açıklanacak. Geçtiğimiz hafta işsizlik başvuruları 204 bin kişi artış göstermiş, 4 haftalık ortalama ise 211bin olarak gerçekleşmişti. Bu hafta ise beklenti 210 binde bulunmaktadır. Ülkede son olarak Fed üyeleri Mester ve Barkin’in konuşmaları takip edilecek. Önceki konuşmalarında Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester "Eğer ekonomi bir sonraki toplantıda da son toplantımızdaki gibi görünürse, bir faiz artışı daha yaparım” derken Richmond Fed Başkanı Barkin ise yeni bir para politikası kararı verebilmek için daha fazla veriye ihtiyacın olduğunu iletti.

Euro Bölgesi’nde S&P Global inşaat PMI eylül ayı verisi takip edilecek. İnşaat PMI ağustos ayında 43,4 puan olarak gerçekleşmişti. Bölgede ayrıca ECB üyesi Lane’in konuşması izlenecek. Lane 3 Ekim tarihli konuşmasında “Henüz enflasyon hedefine ulaşamadık, daha fazla çalışma yapılması gerekiyor. Yurt içi enflasyon, ücretlerden kaynaklanan baskının devam ettiğini gösteriyor. Hala iki yıl daha oldukça büyük ücret artışlarımız var” şeklinde ifade verdi. İngiltere’de ise BoE üyesi Broadbent’in konuşması takip edilecek. BoE Başkan Yardımcısı Ben Broadbent, önceki konuşmasında İngiltere Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmak zorunda kalacağını, çünkü gaz ve üretici fiyatlarındaki son düşüşlere rağmen enflasyonun patladığı kadar hızlı düşmeyeceğini ifade etmişti.

Yurt içinde haftalık menkul kıymet ile banka istatistikleri takip edilecek. TCMB tarafından haftalık olarak açıklanan menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışı yerleşikler geçtiğimiz hafta (18-22 Eylül) hisse senetlerinde 74,39mn dolar net alış gerçekleştirdi. Böylelikle yabancılar satış tarafındaki 2 haftalık seriyi sonlandırarak alış tarafına geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) brüt rezervleri 22 Eylül itibarıyla 3 milyar 752 milyon dolar, net rezervleri 6 milyar 446 milyon dolar artış gösterdi. TCMB tarafından açıklanan verilerine göre, bir önceki hafta 80 milyar 59 milyon dolar olan brüt döviz rezervleri, 83 milyar 811 milyon dolara yükseldi. Böylece 16 Aralık 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviye görülmüş oldu.

Piyasalarda dün neler oldu?

ABD’de salı günü açıklanan JOLTS verilerinin ardından dün ADP özel sektör istihdam verileri takip edildi. Özel sektör istihdamı eylül ayında 153bin bekleniyordu. Açıklanan veri ise 89bin oldu. Ağustos ayı verisi ise 180bin olarak yukarı yönde revize edildi. JOLTS verisi güçlü bir istihdam piyasasına işaret ederken özel sektör istihdamına ilişkin veri ise işgücü piyasasındaki daralmayı gösterdi. ADP Başekonomisti ise veriye ilişkin “Bu ay istihdamda keskin bir düşüş görüyoruz. Ayrıca son 12 ayda ücretlerde de istikrarlı bir düşüş görüyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca ülkede S&P bileşik PMI eylül ayında 50,2 puanda sabit kalırken, hizmet PMI ise 50,5 puandan 50,1’e geriledi. Fabrika siparişleri ise %0,2 beklenirken açıklanan veri ise %1,2 oldu. ISM imalat dışı PMI ise beklentiler doğrultusunda 0,9 puan azalışla 53,6 puan olarak gerçekleşti.

Euro Bölgesi’nde S&P Global bileşik PMI eylül ayında 46,7’den 47,2’ye, hizmet PMI ise 47,9’dan 48,7’ye yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bölgede ÜFE ise aylık %0,6 artışla yıllık bazda %11,5 düştü. Perakende satışlar ağustos ayında aylık %1,2, yıllık bazda %2,1 düşüş kaydetti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde’ın konuşmaları takip edildi. Lagarde “Spesifik olarak geleceğe yönelik kararlarımızı üç kritere bağlı olarak aldık: enflasyon görünümü, enflasyonun temel dinamikleri ve para politikası aktarımının gücü. ECB'nin temel faiz oranlarının, yeterince uzun bir süre sürdürüldüğü takdirde, enflasyonun orta vadeli hedefimize zamanında dönmesine önemli katkı sağlayacak seviyelere ulaştığını düşünüyoruz. Gelecek kararlarımızda bu üç kriteri esas almaya devam edecek ve faiz oranlarının gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde kalmasını sağlayacak.” şeklinde konuştu.


















Almanya’da bileşik PMI eylül ayında 46,4 açıklanırken hizmet PMI ise 50,3 olarak gerçekleşti. Resesyon endişelerinin devam ettiği İngiltere’de ise eylül ayında bileşik PMI 48,6’dan 48,5’e ; hizmet PMI ise 49,5’ten 49,3’e geriledi. Yurt içinde TCMB tarafından yayımlanan Fiyat Gelişmeleri Raporu takip edildi. Raporda “Tüketici fiyatları eylül ayında yüzde 4,75 oranında yükselmiş, yıllık enflasyon 2,59 puan artışla yüzde 61,53 olarak gerçekleşmiştir. Türk lirasında yaşanan değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkiler zayıflamış, aylık fiyat artışları hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşlamıştır. Hizmet grubunda hâkim olan dönemsel fiyat belirleme ve geçmiş enflasyona endeksleme davranışları neticesinde güçlü fiyat artışları genele yayılan bir şekilde devam etmiştir. Eylül ayında üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemler yüksek fiyat artışları ile öne çıkarken kirada süregelen yükseliş eğilimi güçlenmiştir. Enerji grubu fiyat artışında başta ham petrol olmak üzere enerji emtia fiyatlarındaki gelişmeler etkili olmuştur” ifadeleri yer aldı. Ayrıca TCMB tarafından açıklanan veriye göre TÜFE bazlı reel efektif kuru eylül ayında önceki aya göre 3,10 puan artışla 55,52 olarak açıklanırken Yi-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ise 3,48 puan artışla 88,29 olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise eylülde yıllık yüzde 48,1 azalışla 5 milyar dolar olarak gerçekleşti.








 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.