Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Akışında Bugün Neler İzlenecek?

• ABD, New York Fed Tüketici Enflasyon Beklentileri (Mar),
• ABD, Fed Üyesi Williams’ın Konuşması,
• Türkiye, Ödemeler Dengesi İstatistikleri, İşgücü İstatistikleri (Şub)

Küresel piyasalar haftaya karışık seyirle başlıyor...
Geçtiğimiz hafta ABD’de takip edilen istihdam ve büyümeye ilişkin makro ekonomik veriler sonrası piyasalarda resesyon endişeleri güç kazandı. Ancak cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı istihdam piyasasının hala sıkı olduğunu gösterdi. Küresel piyasalarda durgunluk endişelerinin artması sonrası büyüme ve teknoloji ağırlığı yüksek Nasdaq haftayı %1,1 değer kaybıyla tamamladı. Küresel piyasalar makro ekonomik veri akışının yoğun seyredeceği haftaya karışık risk iştahı ile başlıyor. Avrupa borsaları bugün Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak. Artan küresel durgunluk endişeleri sonrası 2000 dolar üzerine yükseliş kaydeden, Ons Altın fiyatları haftaya 1994 dolar seviyelerinden başlıyor. Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de enflasyon rakamları, FOMC tutanakları ile büyüme ve tüketici davranışlarına ilişkin yakından izlenen perakende satışlar ile sanayi üretimi takip edilecek. Ayrıca Euro Bölgesinde perakende satışlar ile Almanya, Çin ve Japonya’da TÜFE, yurt içinde ödemeler dengesi raporu ile sanayi üretimi takip edilecek. ABD’de takip edilecek enflasyon ve büyümeye ilişkin veriler sonrası piyasalarda Fed’in faiz artırımına yönelik beklentiler varlık fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabilir. Tarım dışı istihdam sonrası Fed’in Mayıs toplantısında 25 baz puan faiz artırım olasılığı güç kazanırken, enflasyon rakamı sonrası beklentilerde değişim yakından takip edilecek. Ayrıca resesyon göstergesi olarak izlenen ABD 10 yıllık tahvil getirisi ile 3 aylık tahvil getirisi arasındaki fark 150 puanı geçerken, geçmiş veriler incelendiğinde verim eğrisi daha önce sadece 1980- 81 döneminde bu kadar terse döndüğü görülüyor. Bu da kısaca tahvil piyasasının resesyon endişelerini teyit ettiğini gösteriyor. Yurt içinde bugün açıklanacak ödemeler dengesi raporunda cari açığın 8,45mlr USD olması bekleniyor. Geçtiğimiz haftayı psikolojik eşik 5000 seviye altında tamamlayan BIST100 endeksinde yeni haftaya hafif artı yönde başlanabilir. Gün içi işlemlerde 4885 -5060 bandı dışındaki fiyatlamalar kısa vadeli yönde belirleyici olabilir.

Piyasalarda cuma günü neler oldu?
ABD borsalarında cuma günü tatil nedeniyle işlem gerçekleştirilmedi. ABD’de haftanın en önemli verisi olan işgücü istatistikleri açıklandı. Tarım Dışı İstihdam (TDI) mart ayında 236bin kişi arttı. Piyasa beklentisi 239binde bulunuyordu. İşsizlik oranı %3,6’dan %3,5’e geriledi. Martta ortalama saatlik kazançlar piyasa beklentilerine paralel olarak %0,3 arttı. Geçen hafta açıklanan verilerin istihdam piyasasında soğumaya işaret etmesine rağmen, işsizlik oranında görülen düşüş istihdam piyasasının hala sıkı olduğunu gösterdi. Yurt içinde finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları ile hazine nakit dengesi takip edildi. Martta aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %3,32, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %1,45 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından BIST 100 endeksi %3,27, mevduat faizi (brüt) %1,04, Amerikan Doları %0,38 ve Euro %0,30 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %2,62 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi %1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; mevduat faizi (brüt) %0,79, Amerikan Doları %1,44, Euro %1,52 ve DİBS %4,38 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. Hazine nakit dengesi martta 32,05mlr TL açık verdi. Böylelikle hazine nakit açığı ocak-mart döneminde 257,83mlr TL’ye ulaştı. Martta faiz dışı denge ise 2,08mlr TL fazla verdi.

Veri Gündemi: Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem günü veri gündemi sakinken, yurt içinde şubat ayı ödemeler dengesi ve işgücü istatistikleri takip edilecek. ABD’de Fed üyesi Williams’ın enflasyon ve para politikasına ilişkin açıklamaları izlenecek. Ülkede ayrıca New York Fed tarafından yayımlanan tüketici enflasyon beklentileri takip edilecek. Şubatta tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi %5’ten %4,2’ye gerilemişti. Yurt içinde cari dengenin şubatta 8,45mlr dolar açık vermesi bekleniyor. Türkiye’nin cari açığı ocak ayında 9,85mlr dolar olmuştu. 12 aylık cari açık 51,7mlr dolar ile 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Portföy yatırımları 490mn dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 486mn dolar net satış ve DİBS piyasasında 22mn dolar net alış yaptığı görüldü. Net hata ve noksanda 119mn dolar çıkış gerçekleşirken, ocakta ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 12,4mlr dolar oldu. İşsizlik oranı ocakta %9,7 ile beş ay sonra ilk kez tek haneye gerilemişti. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise 0,5 puan artarak %48,9 oldu.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş