Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

Bugün Ne Bekliyoruz? Asya piyasalarında bu sabah alış ağırlıklı bir seyir izlenmektedir. Japonya’da Nikkei225 Endeksi %0,16, Topix Endeksi %0,42 artıda seyretmekte. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi %1,42, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,77, Hong Kong Hang Seng Endeksi teknoloji hisselerindeki güçlü alımların etkisiyle %3,44 yükseldi. ABD endekslerindeki satıcılı kapanışların ardından vadeli kontratlar pozitif bir açılışı işaret etmekte. ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında, G20 zirvesinin yapılacağı Endonezya’da gerçekleştirilen görüşmenin ardından Washington ile Pekin ilişkilerinin istikrara kavuşturulmasına yönelik pozitif sinyaller vermeleri Asya hisse senedi piyasalarını desteklemektedir. Bu sabah gelen Asya verilerine göre Japonya ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %1,2 daraldı. Piyasa beklentisi Asya devinin %1,1 büyüme kaydettiği yönündeydi. Enflasyon, zayıf Japon yeni ve Kovid-19 dalgası sürpriz daralmada etkili oldu. Çin verilerine göre sanayi üretimi ekim ayında yıllık %5,0 artarak beklentinin biraz altında kaldı. Perakende satışlar da aynı dönemde %0,5 azalarak %1 arttığı yönündeki beklentiyi karşılayamadı. Gün boyunca Almanya’da kasım ayı ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Euro Bölgesi’nde üçüncü çeyrek öncü büyüme rakamları, ABD’de geçen haftaki kasım TÜFE verisinin ardından ÜFE takip edilecek. Yurt içinde ekim ayı tarım ÜFE ve merkezi yönetim bütçe dengesi verileri izlenecek. Tarım ÜFE eylülde aylık %7,14, yıllık %156 artış kaydetmişti. Merkezi yönetim bütçe açığı eylülde yıllık %233 artarak 78,63mlr TL’ye yükselmişti. Faiz dışı açık %380 artışla 45,51mlr TL seviyesinde gerçekleşti. Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nde 4000 puan sonrası hızlı yükselişin ardından pozisyonlanmalarda daha temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Haftanın ilk işlem gününde Avrupa hisse endekslerinde pozitif bir görünüm hâkim olurken ABD hisse endekslerinde negatif kapanışlar gerçekleşti. FTSE 100 Endeksi %0,92’lik artışla Avrupa’daki yukarı yönlü harekete öncülük etti. DAX Endeksi %0,62 ve CAC 40 Endeksi %0,22’lik artışla takip etti. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %1,12, S&P 500 Endeksi %0,89 ve Dow Jones Endeksi %0,63 düştü. EUR/USD paritesi 1,03 seviyesine gerilerken Dolar Endeksi (DXY) 0,6 puanlık artışla 106,9 puana yükseldi. DXY’nin paralelinde ABD Hazine tahvili faizlerinde de yükseliş görüldü. 10 yıllıklar 6,3bp’lik artışla %3,87’ye ve 2 yıllıklar 7,4bp’lik artışla %4,40 düzeyine ulaştı. Dolar’daki bir miktar güçlenme değerli metallerdeki pozitif fiyatlanmalarını hafifçe baskıladı. Ons altın 1.772USD seviyesinde yatay alıcılı olarak işlem gördü. Emtia grubundan Brent petrol %3’e yakın düşüşle varil başına 92USD’ye geriledi. Eurostat’ın dün açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi sanayi üretimi eylülde aylık %0,9 ve yıllık %4,9 arttı. Piyasa beklentisi ise aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2,8’lik artış gerçekleşmesi yönündeydi.
BIST 100 Endeksi günün ilk işlem saatlerinde etkili olan alışlar ile dün %2,57 arttı. Böylece küresel hisse endekslerinden pozitif ayrışan gösterge endeks, 4.570,2 puan ile tüm zamanların kapanış rekorunu yeniledi. USD/TRY kuru %0,29’luk artışla yeniden 18,6 TL seviyesine yükselirken EUR/TRY kuru 19,22 TL’de stabil kaldı. Gram altınsa 6 TL değerlenerek 1.060 TL ile tarihi rekora ulaştı. TÜİK’in eylül ayına ilişkin açıkladığı verilere göre dış ticaret haddi 71,2 puanla rekor düşük seviyede gerçekleşti.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/Villeroy: Maliye politikası uzun vadede önce istikrar sağlamalı, sonra kamu borç yükünü azaltmalı
ECB/Villeroy: Küresel hız farkı ve bazen para politikalarındaki ayrışma Euro ve hatta daha fazla olaran yen üzerinde aşağı yönlü baskıları açığa çıkarıyor
ECB/Villeroy: Yüksek borç seviyeleri, mevcut finansal piyasa şartlarında potansiyel bir finansal kırılganlık kaynağı haline gelebilir
GÜNEY KORE'DE KOSPI ENDEKSİ %0.23 ARTIŞLA 2480,33 PUANDAN KAPANDI
FRANSA'DA 3. ÇEYREKTE İLO İŞSİZLİK ORANI : %7.3 (BEKLENTİ: %7.3 ÖNCEKİ: %7.4)
Facebookta Paylaş