Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul)

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD hisse senedi endekslerinde dört günlük düşüşün sona ermesinin ardından Asya piyasalarında bu sabah karışık bir seyir izlenmekte. Japonya hisse senetleri kayıplarını ikinci güne taşırken Nikkei225 Endeksi %0,59, Topix Endeksi %0,50 ekside seyretmekte. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,32, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,41 düştü; Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,12 yükseldi. Hong Kong'un yöneticisi John Lee'nin şehrin ekonomik, sosyal ve siyasi durumuna ilişkin bilgilendirme yaptığı yıllık ziyareti için hafta sonuna kadar Pekin'e gitmesi beklenmekte. Güney Kore Kospi Endeksi %0,18 düşerken Kosdaq Bileşik Endeksi %0,43 arttı. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi bugün %0,29 yükseldi. Bugün veri takviminde Almanya'da ocak ayı GfK Tüketici İklimi Endeksi ve ABD'de aralık ayı Consumer Board Tüketici güven endeksi ile geçen ayın ikinci el konut satışları verileri takip edilecek. İkinci el konut satışları, pandemi dolayısıyla 2020 başındaki bozulma hariç, ekimde on bir yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Fiyatlarda ve faiz oranlarındaki yüksek seyir ile konut piyasasındaki yavaşlamanın sürmesi beklenmekte. Dün yayınlanan kasım ayı konut başlangıçları ve inşaat izinleri verileri de bu yönde sinyal vermeye devam ediyor. Haftanın son işlem gününde geçen ayın yeni konut satışları açıklanacak.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Küresel piyasalarda dün Avrupa hisse endeksleri karışık bir görünüm sergilerken ABD hisse endekslerinde sınırlı artışla pozitif kapanışlar gerçekleşti. Avrupa'da; DAX Endeksi %0,42 ve CAC 40 Endeksi %0,35 düştü. FTSE 100 Endeksi ise yatay alıcılı fiyatlandı. ABD'de Dow Jones Endeksi %0,28 artarken S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi'nde sınırlı değişimler kaydedildi. EUR/USD paritesi 1,06 seviyesinde işlem görmeye devam etti. Ancak USD/JPY paritesindeki düşüşün etkisiyle Dolar Endeksi (DXY) 0,7 puan azalarak günü 104 puanın hemen altında tamamladı. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 9,8bp artarak %3,69'a yükseldi. 2 yıllık tahvil faiziyse %4,26 seviyesinde yatay kaldı. DXY'deki gerileme değerli metal fiyatlamalarına olumlu yansıdı. Böylece ons altın %1,7 artarak 1.818USD'ye ulaştı. Brent petrol %0,31 düşerek varil başına 80USD oldu. Almanya'da üretici enflasyonu geçen ay beklenenden hızlı yavaşladı. Yıllık ÜFE %28,2 ile şubat ayından bu yana ilk defa %30'un altına geriledi. Ancak aylık ÜFE'nin ise %2,5 azalması beklenirken %3,9 olarak ölçüldü. ABD'de geçen ayın konut başlangıçları önceki aya kıyasla sınırlı düşerek 1,43 milyona indi. Ancak gelecek aylardaki konut başlangıçlarına dair fikir veren inşaat izinleri tahminlerden fazla düşerek 1,34 milyona kadar geriledi. Yüksek enflasyonun alım gücünü düşürmesi, konut fiyatlarında ve kredi faizlerindeki yavaşlamada etkili olmaya devam ediyor.
BIST 100 Endeksi günün ikinci yarısında bir miktar etkili olan alışların neticesinde dün %0,5'lik artış kaydetti. Böylece Endeks 5.419,02 puanla yeni rekor kırarken işlem hacmi 137,42 milyar TL oldu. Ancak pazartesi günü gerçekleşen sert alışların ardından dün gelen kâr satışlarıyla Banka Endeksi (XBANK) %4,63 düştü. Kur tarafında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. Gram altın ons fiyatından destek bularak 18 TL değerlenerek 1.090 TL oldu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre bu ay tüketici güven endeksi 1 puan düşerek 75,6 puana geriledi.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş