Haftalık BIST ve Hisse Analizi (Noor Capital)

2.Çeyrek Finansal Tabloları Sonrası Genel Değerlendirme ve Beklentilerimiz

2018 yılının ikinci çeyreğinde Borsa İstanbul’da işlem gören toplam 414 şirketten 357’si finansal tablolarını açıkladı. Genel olarak açıklanan finansalların 1.çeyrek ve geçen yılın aynı dönemine göre nispeten olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre tüm sektörlerdeki toplam net dönem karı artışı 20,3% olarak gerçekleşirken, faiz ve vergi öncesi karların ise daha güçlü biçimde 38,6% arttığını görmekteyiz. Kur kaynaklı zararların etkisi ile net kar artışları daha sınırlı kalırken, bu alanda asıl etkiyi TL’nin sert değer kaybı yaşadığı 3.çeyrek itibariyle görüleceğini düşünüyoruz. BIST100 endeksindeki şirketlerin ortalama net kar marjı geçen yılı 11.36% ile tamamlarken bu yılın birinci çeyreğinde 11.14% seviyesine gerilemişti. 2.çeyrektede gerileme devam etti ve net kar marjı 10.80% olarak gerçekleşti. Hem yükselen döviz kurlarının etkisi hem de ekonomideki normalleşmenin yılın kalan 6 aylık bölümünde hissedilecek olmasından dolayı genel finansal performansta dengelenme ile net kar artışlarındaki gerileme eğilimi devam edebilir. Buna karşın bazı sektörlerin öne çıktığını ve genel gidişattan olumlu ayrıştığını da söyleyebiliriz. İkinci çeyrekte finansal performans bakımından başı çeken sektörler olarak Holding, Demir Çelik, Havayolu, Madencilik, Savunma Sanayii, Kimyasal Maddeler, Cam ve Makine Sanayi sektörleri görünmektedir. Holding sektörünün kar artışında Doğan Holding şirketlerinin Demirören grubuna satışı etkili oldu. Bu nedenle tek seferlik bir gelir artışından dolayı faiz ve vergi öncesi kar rakamlarında güçlü bir artış görmüyoruz. Ancak özellikle geçen yılın aynı dönemine göre 61,6%’lık kar artışı sağlayan Demir Çelik sektörünün finansal performansındaki gelişim çok pozitif görünüyor. Yatırımcıların bu dönemde hisse seçimi yaparken şirketin döviz pozisyonunda sıkıntısı olmaması, yeterli likiditesi olması, esas faaliyetlerinden istikrarlı bbiçimde kar elde etmesi, yurt dışı pazarlarda satış yapabilmesi ve makroekonomik ve siyasi faktörlere olan duyarlılığının düşük olması kriterlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri ve Yabancı Portföy Yatırımları

TCMB’nin haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre 31 ağustos ile biten haftada yabancı yatırımcılar TL hisse senetlerinde -22 milyon USD tutarında net satış gerçekleştirdi. Bir önceki hafta 112 milyon USD tutarında net satış gerçekleşmişti. Yabancı yatırımcılar yıl başından beri toplamda ise hisse senedi piyasasında -1.3 milyar USD değerinde net satış gerçekleştirdi. Geçen yılın aynı döneminde yıl başı itibariyle hisse senedi piyasasına nette 3.07 milyar Dolar giriş gerçekleşmişti. Geçen yılın aynı dönemine göre yabancı portföy girişlerinin ciddi ölçüde azaldığı ve risk iştahının son derecede kısıtlı olduğu görülmektedir.
Yabancı ilgisi açısından siyasi gelişmelere ilişkin haber akışı, TCMB para politikası gelişmeleri, Türkiye ekonomissinin konjonktürel durumu ve diğer gelişen ülke borsalarının seyri takip edilecek rehberler konumunda olmaya devam etmektedir. Özellikle diğer gelişmekte olan ülke borsalarındaki fiyatlamalar, ABD ile ilişkiler ve TCMB’nin para politikası duruşuna ilişkin kararı kısa vadede ana gündem maddeleri olarak görünmektedir.

BIST100 TEKNİK GÖRÜNÜM

Endeks geçen hafta 92.300-95.000 aralığında yatay bir seyir izledi. Önemli hareketli ortalamaların altında devam eden seyirle trend aşağı yönlü gelişmeye devam etmektedir. Haftalık grafiklerde RSI göstergesinden bullish divergence sinyali oluştuğunu görüyoruz. Yani momentum göstergeleri yeni tepeler test ederken fiyat grafiği buna uyum sağlamıyor. Çoğu zaman bu formasyondan sonra piyasa yükselişe geçer. Bu bağlamda aşağı yönde hareket alanı kısıtlı kalabilir. Ancak herhangi olumsuz bir gelişmede piyasanın satışlara karşı çok kırılgan olduğunu belirtmek gerekiyor. Sanayi şirketleri hariç diğer hisselerde aşağı yönde kuvvetli trend hala devam ediyor. 92.300 altına bir sarkmada 91.000-88.000 seviyeleri izlenecek iken ana destek seviyesi 85.000 olacaktır. Yukarıda ise 50 günlük hareketli ortalama 95.000 güçlü direnç olmaya devam etmektedir. Kısa vadeli yatırımcıların 95.000 kırılmadığı sürece sanayi endeksine dahil hisseler haricinde temkinli olması gerektiğini düşünüyoruz.

ÇEMTAŞ

Hisse senedi geçen hafta 6,93 seviyesine kadar yükseldikten sonra kar satışları ile bir miktar geriledi. Şu anda piyasa konsolidasyon aşamasında görünüyor. Teknik olarak mart ayından gelen yükselen trend kanalının dirençleri iyi çalışıyor. Şu aşamada gerilemeler yeniden pozisyon alma fırsatı sağlayacaktır. Özellikle 50 günlük hareketli ortalama 6,00 seviyesinden geçiyor ve güçlüd estek sağlamasını bekliyoruz. Hisse senedi seçimine ilişkin modelimizin kriterlerini karşılayan Çemtaş ile ilgili temel değerlendirmemiz ise olumlu olmaya devam ediyor. Cari F/K oranı 5,18 seviyesinde ve 5 yıllık ortalamalarının altında olmakla birlikte aynı zamanda emsal şirkettlere göre de daha iskontolu olmaya devam ediyor. Değerlememize göre 7,38 hedef fiyat beklentimizi koruyoruz. Kar satışlarının güçlenmesi halinde 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaların geçtiği 6,00-5,60 bölgesi yeniden pozisyon alma fırsatı sağlayacaktır.
Riske düşük toleransı olan kısa vadeli yatırımcılar aldıkları pozisyonlarda 6,30 seviyesini stop loss olarak kullanabilir

SODA SANAYİİ

Hisse senedi geçen hafta başındaki yükselişten sonra kar satışları ile geriledi ve konsolidasyon eğilimi gösterdi. Buna rağmen yükselen trend devam ediyor ve bu bağlamda geri çekilmeler tepkisel değerlendirilmelidir. Şirketin olumlu finansal rasyoları, artan yatırım harcamaları, düşük borçluluğu, ihracat gelirleri ve döviz pozisyonu fazlasının temel hikayesinin en önemli bileşenleri olduğunu düşünüyoruz. Döviz pozisyonunda net fazla olması sepet kurdaki yükselişin şirket açısından önemli bir risk oluşturmadığı gibi kur farkı geliri yazmasını sağlıyor. Son beş yıllık periyotta haftalık verilerle bakkıldığında 0,35 seviyesine gerileyen beta katsayısının görece düşük bir sistematik riske işaret etmesi de beklenmeyen olumsuz gelişmelerde hissedeki kayıpların kısıtlı kalabileceğini ve defansif stratejiler için de uygun olduğunu gösteriyor. Cari F/K rasyosu 8,4 seviyesinde iken emsal şirketler F/K bazında ortalama 13,0 ile fiyatlanmaktadır. Bu bağlamda
geri çekilmeler alım yönünde değerlendirilebilir ve alım yönlü pozisyonlar korunabilir.
Beklentimiz aksine bir fiyatlamada stop loss seviyesini 6,90 kademesine güncelliyoruz.

ŞİŞE CAM

Bu yılın ilk altı ayında güçlü finansallar açıklayarak olumlu yönde ayrışan cam sektöründe faaliyet gösteren Şişe Cam 2018 ilk yarısında konsolide net karını yıllık bazda 93%’lük artışla 1,6 milyar TL seviyesine yükseltti. Esas faaliyetlerinden elde ettiği karla güçlü bir performans gösteren şirketin satışlarının içindeki ihracat gelirlerinin payı da 59% seviyesinde gerçekleşti. Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışındaki birimlerde gerçekleştirileen üretimden yapılan satışların toplamını gösteren yurt dışı gelirlerin ciro içindeki payının yükselmesini şirketin gelecekteki mali performansı açısından olumlu yorumluyorum. Yılın ilk yarısında toplam 1.2 milyar TL yatırım harcaması yaptığını açıklayan şirket özellikle cam talebinin arttığı Hindistan’daki yatırımlarını yoğunlaştırmış görünüyor. İtalya’daki düz cam üretim tesisine yapılan yatırımla bu ülkedeki üretim kapasitesini de artıran şirket üretim noktalarını çeşitlendirmek ve maliyetlerini optimize etmek üzere yaptığı çalışmalarla faaliyet verimlilik göstergelerinde artan bir eğilim izleyeceğini düşünüyorum. Diğer yandan şirketin maliyetlerinde önemli payı bulunan Doğal Gaz fiyatlarının zayıf seyretmesi ve bu yılın üçüncü çeyreğinde 2.çeyreğe göre yaklaşık 4% gerilemesi de şirketin kar marjlarının olumlu gelişimine katkıda bulunacaktır. Bu yılın ikinci çeyreğinde toplam aktif büyümesi 24,3% olarak gerçekleşti. Bu oran ilk çeyrekte 12,1% iken 2017 12 aylık dönemde 11,2% seviyesiindeydi. Artan yatırımlarla birlikte nakit akımlarının maliyetlerin üzerinde bir oranda büyüyeceğini ve şirketin önümüzdeki çeyreklerde de karlılığını artırmaya devam edeceğini düşünüyorum. Şirketin döviz pozisyonunda fazla olması da hisseyi cazip kılan faktörlerden bir diğeri olarak görünmektedir. 8,27 seviyesindeki cari F/K oranı son beş yıllık ortalamasının 20% altında bulunmakta ve hisse senedinin iskontolu olduğu yönünde bir imaj oluşturmaktadır.
Hissede 17% yükseliş potansiyeli ile 7.24 TL hedef fiyat öngörmekteyim.
Beklentimiz aksine bir harekette kısa vadeli pozisyonlar için stop noktasını 5,40 seviyesine güncelliyoruz.

TÜPRAŞ

2018 yılı 1.çeyrekte beklentilerin altında net kar açıklayan Tüpraş ikinci çeyrekte bakım ve yenileme duruşları ile kapasite kullanım oranlarındaki düşüş sonucu üretimdeki gerilemeye rağmen petrol fiyatları ve kurlarda görülen yükselişin etkisi ile satış gelirlerini yıllık bazda 59% arttırdı. Kapasite kullanım oranında yapılan düşüşe rağmen şirketinn karlılık göstergelerinde 2.çeyrek itibariyle görülen yükselişin, yukarı yönlü eğilimini koruyan petrol fiyatları ve döviz kurları ile yılın devamında da korunacağını düşünüyorum. Şirket, 2018 yılı Brent ham petrol fiyatları tahminini 70 usd/varil - 75 usd/varil aralığına yukarı yönlü revize ederken aynı zamanda bu yıl içinde tam kapasite kullanımına erişmeyi hedeflediğini belirtti. Şirketin özkaynak karlılığı 2018 ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre azalarak 36,4% olarak gerçekleşse de piyasadaki ortalama faiz oranlarının oldukça üzerinde bulunmaktadır. Bu yıl içinde bitirilmesi beklenen bakım ve yenileme duruşları sonrasında artan kapasite kullanımına bağlı olarak satış hasılatının yükseleceğini öngörüyorum. Bu bağlamda geçen yıla göre yavaşlayan net kar marjı da tekrar artışa geçecektir. Diğer yandan net satış/aktif rasyosunun, operasyonel verimlilik göstergelerinde artışla birlikte geçen yılın ilk altı ayında 138,6% iken bu yılın ilk altı ayında 155,3% seviyesinee yükseldiğini ve şirketin finansal kaldıraç kullanımında artışla aktif/özkaynak rasyosunun da bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemindeki 3.64’lük değerinden 5.06 seviyesine yükseldiğini görüyoruz ki tüm bu göstergeler çerçevesinde şirketin özkaynak karlılığının artış göstereceğini düşünüyorum. Şirketin 1,06 seviyesindeki cari oranı likidite konusunda bir sıkıntı olmadığını göstermektedir. Aynı zamanda son beş yıllık zaman aralığında haftalık verilerle bakıldığında 0.67 seviyesinde görünen beta katsayısı şirketin sistematik risk faktörlerine duyarlılığının düşük olduğunu ve beklenmeyen olumsuz şoklarda hisse senedindeki kayıpların görece düşük kalacak olmasından dolayı defansif stratejiler için de uygun olduğunu göstermektedir. Hissede 147 TL hedef fiyat öngörmekteyiz.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK

Şirketin 2017 yılından beri güçlü ve sürekli gelişim gösteren bir finansal performansı bulunmaktadır. Özellikle bu yılın ikinci çeyreğinde faaliyet verimliliği, likidite, karlılık ve büyümme göstergeleri açısından oldukça iyi sonuçlar açıklandığını görüyoruz. Kar marjlarında artan bir eğilim izleyen şirket aynı zamanda varlıklarını verimli kullanarak nakit akımı yaratma kapasitesini de genişletmektedir. 2.çeyrek itibariyle şirketin yatırımlarla toplam varlık büyümesinin yıllık 49%’a ulaştığını görüyoruz. Yükselen kar marjları ve artan faaliyet verimliliği göstergelerine ek olarak 2.çeyrek itibariyle açıkladığı yeni yatırım projeleri ile büyümeye devam edecek olmasını da gelecek dönem nakit akımları açısından olumlu yorumluyoruz. Ayrıca şirketin gelirlerinin Dolar, giderlerinin ise kısmen TL bazlı olması Dolar kurundaki yükselişten şirketin olumlu etkilenmesini sağlamaktadır. Şirket kaynak yapısı içinde düşük borç kullanıyor. Borç/özkaynak rasyosu 0,2 seviyesinde bulunurken, düşük finansal kaldıraçla çalışması şirketin riskinin düşük olmasını sağlamaktadır. Güçlü nakit pozisyonuna ek olarak 2,54 seviyesindeki cari oranı şirketin işletme sermayesinin de güçlü olduğu ve likkidite sıkıntısı yaşamayacağı şeklinde yorumluyorum. Şirket satışlarının 13.3%’ünü yurt dışına yapıyor ve bu satışlarda Kuzey Amerika’nın payı sadece 5% oranında. Bu nedenle ABD’nin çeliğe getirdiği gümrük vergisinin şirketin satış büyümesini çok fazla etkilemesini beklemiyorum. FD/FVÖK çarpanında emsal şirketler ortalaması 10,6 iken Ereğli’nin cari FD/FVÖK rasyosu 7,3 seviyesinde ve aynı göstergenin son beş yıllık ortalaması ise 6,22 seviyesinde. Benzer bir görünüm F/K oranı açısından baktığımızda da mevcut ve güçlenmeye devam etmesini beklediğimiz finansal performansına karşılık iskontolu çarpanlarla fiyatlanmasından dolayı yukarı yönlü potansiyelini korumasını bekliyorum. Hissede 13.20 TL hedef fiyat öngörmekteyiz.




 Noor Capital Market Menkul Değerler A.Ş.
 noorcm.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hiizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İNGİLTERE MALİYE BAKANI : BREXİT ANLAŞMASI ALTI İLA SEKİZ HAFTADA YAPILABİLİR
BIST KIYMETLİ MADENLER VE TAŞLAR PİYASASI'NDA BUGUN TOPLAM 755 KG ALTIN, 4.004 KG GÜMÜŞ ISLEMİ YAPILDI *
12 EYLÜL – 12 EKİM 2018 TARİHLERİ ARASINDA, 5 HAFTA BOYUNCA ETAPLAR HALİNDE AVRO CİNSİ DEVLET TAHVİLİ VE KİRA SERTİFİKASI İHRACI TALEP TOPLAMA YÖNTEMİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR- HAZİNE
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -169863,4 milyon TL
ABD'DE JOLTS AÇILAN İŞLER TEMMUZ'DA: 6 MİLYON 939 BİN (ÖNCEKİ: 6 MİLYON 662 BİN )
ABD'DE HAZİRAN AYI JOLTS VERİSİ 6 MİLYON 662 BİNDEN 6 MİLYON 822 BİNE REVİZE EDİLDİ
Facebookta Paylaş