Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta ABD enflasyon verileri ile Fed tutanakları izlenecek…

Küresel piyasalarda bu hafta ABD'de enflasyon rakamları ve FOMC toplantı tutanakları, Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, Almanya'da TÜFE, İngiltere'de aylık GSYH ve BoE Başkanı Bailey'in konuşması, Çin ve Japonya'da enflasyon rakamları, yurt içinde ödemeler dengesi ve işgücü istatistikleri öne çıkan makroekonomik veriler arasında yer alıyor.
            
ABD'de, bu hafta gözler enflasyon rakamlarında olacak. 12 Nisan Çarşamba günü TSI ile 15:30'da açıklanacak TÜFE'nin aylık bazda %0,30 artması bekleniyor. Enflasyonda baz etkisinin yanı sıra, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımları, gıda fiyatlarındaki düşüş ve tedarik zincirindeki iyileşmenin etkisiyle yıllık TÜFE'nin %6,0'dan %5,2'ye gerilemesi bekleniyor. Enflasyonda tahminlere paralel veya üzerinde bir düşüş gerçekleşmesi durumunda Fed'in mayısta faizi sabit tutacağı beklentileri artabilir. Piyasalarda 3 Mayıs'taki toplantıda faizin sabit tutulacağı olasılığı %29; 25 baz puan artırılacağı olasılığı ise %71 olarak fiyatlanıyor. TÜFE ile aynı gün yayımlanacak olan mart ayı toplantısına ilişkin FOMC tutanakları da yakından takip edilecek. Tutanaklarda önümüzdeki döneme ilişkin ipuçları aranacak. TÜFE'nin ardından 13 Nisan Perşembe günü TSI ile 15:30'da üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak. Şubatta %0,10 düşen ÜFE'nin martta %0,10 artması bekleniyor. Arz tarafındaki problemlerin azalmasıyla yıllık ÜFE'nin %4,60'tan %3,10'a gerilemesi bekleniyor. İstihdam piyasasına ilişkin verilerin takip edildiği haftayı ABD'nin üç majör endeksi karışık seyir ile tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %0,63 yükselirken, S&P500 %0,10 ve Nasdaq %1,10 değer kaybetti.

Euro Bölgesi'nde perakende satışlar, Almanya'da TÜFE öne çıkarken, İngiltere'de aylık GSYH ve BoE Başkanı Bailey'in konuşması takip edilecek. Tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen perakende satışların şubatta %0,80, yıllık bazda ise %3,50 düşüş göstermesi bekleniyor. 11 Nisan Salı günü TSI 12:00'da açıklanacak olan perakende satışlar ocakta %0,30 artmıştı. Almanya'da mart ayına ilişkin final TÜFE izlenecek. 13 Nisan Perşembe günü TSI 09:00'da açıklanacak olan tüketici fiyatlarının aylık bazda %0,80 artması, yıllık bazda %8,7'den %7,4'e gerilemesi bekleniyor. Merkez bankasının faiz artırımlarının ardından büyümeye ilişkin endişelerin arttığı İngiltere ekonomisi beklentilerin aksine 2022'nin son çeyreğinde %0,1 büyümüştü. Dördüncü çeyrek verisinin ardından ülkede bu hafta 2023 şubat ayına ilişkin GSYH takip edilecek. Ülke ekonomisinin şubatta %0,20 büyümesi bekleniyor. Bu hafta ayrıca İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey'in açıklamaları takip edilecek. BoE Başkanı'nın enflasyon ve para politikasına ilişkin mesajları izlenecek.

Asya Bölgesi'nde bu hafta enflasyon rakamları takip edilecek. Çin'de aylık TÜFE'nin %0,20, yıllık bazda ise %1,90 artması bekleniyor. Şubatta tüketici fiyatları %0,50 düşüş kaydetmişti. Ülkede yıllık ÜFE'nin ise %1,30 düşmesi bekleniyor. Japonya'da mart ayında üretici fiyatlarının %0,30 düşmesi, yıllık ÜFE'nin ise %8,20 seviyesinden %7,10 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde bu hafta gözler şubat ayı ödemeler dengesi istatistikleri ve işgücü istatistiklerinde olacak. Cari dengenin şubatta 8,45mlr dolar açık vermesi bekleniyor. Türkiye'nin cari açığı ocak ayında 9,85mlr dolar olmuştu. 12 aylık cari açık 51,7mlr dolar ile 9 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Portföy yatırımları 490mn dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 486mn dolar net satış ve DİBS piyasasında 22mn dolar net alış yaptığı görüldü. Net hata ve noksanda 119mn dolar çıkış gerçekleşirken, ocakta ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 12,4mlr dolar oldu. İşsizlik oranı ocakta %9,7 ile beş ay sonra ilk kez tek haneye gerilemişti. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı ise 0,5 puan artarak %48,9 oldu.

ABD'de 12 Nisan Çarşamba günü TSI ile 15:30'da açıklanacak TÜFE'nin aylık bazda %0,30 artması bekleniyor. Enflasyonda baz etkisinin yanı sıra, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımları, gıda fiyatlarındaki düşüş ve tedarik zincirindeki iyileşmenin etkisiyle yıllık TÜFE'nin %6,0'dan %5,2'ye gerilemesi bekleniyor. Son açıklanan verilerde istihdam piyasasında soğuma işaretleri oluşurken, enflasyonda tahminlere paralel veya üzerinde bir düşüş gerçekleşmesi durumunda Fed'in mayısta faizi sabit tutacağı beklentileri artabilir. Piyasalarda 3 Mayıs'taki toplantıda faizin sabit tutulacağı olasılığı %47,9; 25 baz puan artırılacağı olasılığı ise %52,1 olarak fiyatlanıyor.











TÜFE ile aynı gün yayımlanacak olan mart ayı toplantısına ilişkin FOMC tutanakları da yakından takip edilecek. Tutanaklarda önümüzdeki döneme ilişkin ipuçları aranacak. TÜFE'nin ardından 13 Nisan Perşembe günü TSI ile 15:30'da üretici fiyat endeksi (ÜFE) açıklanacak. Şubatta %0,10 düşen ÜFE'nin martta %0,10 artması bekleniyor. Arz tarafındaki problemlerin azalmasıyla yıllık ÜFE'nin %4,60'tan %3,10'a gerilemesi bekleniyor.

ABD'de hafta içinde ayrıca New York Fed tüketici enflasyon beklentileri, federal bütçe dengesi, haftalık işsizlik başvuruları, perakende satışlar, kapasite kullanım oranı, sanayi üretimi, Michigan tüketici hissiyatı ve Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi şubatta %4,2 ile yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Tüketicilerin uzun vadeli enflasyon beklentisi ise 0,1 puan artışla %2,6'ya yükselmişti.

Almanya'da mart ayına ilişkin final TÜFE izlenecek. 13 Nisan Perşembe günü TSI 09:00'da açıklanacak olan tüketici fiyatlarının aylık bazda %0,80 artması, yıllık bazda %8,7'den %7,4'e gerilemesi bekleniyor


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.