Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de GSYH ile PCE enflasyon rakamları izlenecek…

Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de final 4Ç22 GSYH, Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate aldığı PCE enflasyon rakamları, Euro Bölgesi ve Almanya’da öncü TÜFE ile işsizlik oranı, İngiltere’de yılın son çeyreğine ilişkin final büyüme rakamları, Çin’de PMI rakamları, yurt içinde TCMB PPK Özeti ile Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P Global’in kredi notu değerlendirmesi öne çıkan makro ekonomik veriler arasında yer alıyor.
            
ABD’de, SVB’ın iflası sonrası küresel piyasalarda bankacılık sektörüne ilişkin endişeler yakından takip ediliyor. Bankacılık krizi gölgesinde bu hafta gözler ABD’de yılın son çeyreğine ilişkin final büyüme rakamlarında olacak. ABD ekonomisi 4Ç22 ilk okumada %2,9 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydederken, ikinci okuma %2,7 olarak açıklanmıştı. 30 Mart Perşembe TSI 15:30’da açıklanacak yılın son çeyreğine ilişkin final GSYH’nın öncü veriye paralel olarak %2,7 büyüme kaydetmesi bekleniyor. ABD’de hafta içinde ayrıca Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu “Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE)” yer alıyor. ABD’de Ocak’ta beklentilerin üzerinde artış kaydeden enflasyon rakamları sonrası PCE enflasyon beklenin üzerinde gelmişti. Ocak’ta çekirdek PCE %0,6 artarak, %4,3 olan piyasa beklentilerinin üzerinde %4,7’ye yükseldi. 31 Mart Cuma TSI 15:30’da açıklanacak Şubat ayı çekirdek PCE’ın aylık %0,4 artarak, %4,7’de sabit kalması bekleniyor. ABD’de hafta içinde öne çıkan bir diğer veri olarak tüketicilerin durumlarını yansıtmaları açısından izlenen Conference Board (CB) Tüketici Güveni takip edilecek. Şubat ayında 107,1’den 102,9’a gerileyen CB tüketici güvenin Mart’ta 101,0’e gerilemesi bekleniyor. CB Tüketici Güveni 28 Mart Salı TSI 17:00’de açıklanacak. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ve bankacılık sektörüne ilişkin gelişmelerin takip edildiği haftayı ABD’nin üç majör endeksi yükseliş ile tamamladı. Haftalık bazda Dow Jones %1,19 S&P500 %1,39 ve Nasdaq %1,66 değer kazandı.

Euro Bölgesi’nde bu hafta makro ekonomik veri akışı yoğun. Euro Bölgesi ve Almanya’da öncü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile işsizlik rakamları öne çıkarken, İngiltere’de yılın son çeyreğine ilişkin final GSYH takip edilecek. Euro Bölgesinde enflasyon rakamları TTF GAS’ın Rusya - Ukrayna savaşı öncesi seviyeleri test etmesi (42€) ve ECB’nin enflasyon ile mücadele de kararlı duruşu sayesinde %8,5’e geriledi. 31 Mart Cuma TSI 12:00’de açıklanacak Euro Bölgesi Mart ayı öncü TÜFE’nin düşüş eğilimini devam ettirmesi ile yıllık %7,2’ye gerilemesi bekleniyor. Almanya’da ise 30 Mart Perşembe TSI 15:00’de açıklanacak TÜFE’nin aylık %0,7 artarak, yıllık %8,7’den %7,3’e gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesinde işsizlik oranın %6,7’de Almanya’da %5,5’te sabit kalması bekleniyor. İngiltere’de son süreçte yüz binlerce çalışan maaş artışı ve çalışma koşullarında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle iş bıraktı. Ayrıca ülkede uygulanan sıkılaştırıcı para politikası (borçlanma maliyetlerinde artış) büyüme üzerinde baskı oluşturuyor. Ülkede 400 binden fazla çalışanın greve gitmesi sonrası 4Ç22’de ekonominin çeyreksel bazda -0,20% daralması bekleniyor. Ayrıca İngiltere’nin 2022 yılını %0,4 büyüme ile tamamlaması tahmin ediliyor.

Asya Bölgesi’nde bu hafta Japonya ağırlıklı veri akışı takip edilecek. Ayrıca Dünya’nın en büyük ekonomisi Çin’de PMI rakamları izlenecek. Japonya’da geçtiğimiz hafta enflasyonun düşüş göstermesi sonrası bu hafta gözler Tokyo TÜFE rakamlarında. Tokyo’da çekirdek TÜFE’nin %3,3’ten %3,1’e gerilemesi bekleniyor. Ayrıca ülkede işsizlik oranını %2,4’de sabit kalması bekleniyor. Geçtiğimiz ay -5,3% düşüş gösteren sanayi üretiminin Şubat’ta öncü okumada %2,7 artması öngörülüyor. Çin ekonomisinde Ocak’ta yeni yıl tatili sonrası PMI rakamları Nisan 2012’den bu yana en yüksek seviye 52,6’ya yükseldi. 31 Mart Cuma açıklanacak İmalat PMI’ın Şubat’ta 52,6’dan 50,5’e gerilemesi bekleniyor.

Yurt içinde geçtiğimiz hafta TCMB’nin faiz kararı sonrası bu hafta PPK özeti ile kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in Türkiye raporu takip edilecek. TCMB politika faizini beklentiler doğrultusunda %8,5’te sabit bıraktı. TCMB karar metninde “para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir” ibaresine yer verdi. S&P Global Türkiye için kredi notu “B” ve görünümü “durağan” olarak belirlemişti. 31 Mart Cuma TSI 23:00’ten sonra açıklanması beklenen kredi notu ve görünüm tavsiyesinde herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

ABD’de bu hafta yılın son çeyreğine ilişkin final büyüme rakamları, Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu “Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE)”, tüketicilerin durumlarını yansıtmaları açısından yakından takip edilen Conference Board (CB) Tüketici Güveni takip edilecek. ABD ekonomisi 4Ç22 ilk okumada %2,9 ile beklentilerin üzerinde büyüme kaydederken, ikinci okuma %2,7 olarak açıklanmıştı. 30 Mart Perşembe TSI 15:30’da açıklanacak yılın son çeyreğine ilişkin final GSYH’nın öncü veriye paralel olarak %2,7 büyüme kaydetmesi bekleniyor. İkinci öncü okumada tüketici harcamaları %1,4 artış kaydetmesine karşın, 2022 yılı en düşük artışı kaydetmişti. ABD’de hafta içinde ayrıca Fed’in enflasyon hedeflemesinde dikkate almış olduğu “Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE)” yer alıyor. ABD’de Ocak’ta beklentilerin üzerinde artış kaydeden enflasyon rakamları sonrası PCE enflasyon beklenin üzerinde gelmişti. Ocak’ta çekirdek PCE %0,6 artarak, %4,3 olan piyasa beklentilerinin üzerinde %4,7’ye yükseldi.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.