Haftalık bülten (Anadolu Yatırım)

Bu hafta ABD’de Fed, İngiltere’de BoE’nin faiz kararları yakından takip edilecek...

Bu hafta küresel piyasalarda veri akışı oldukça yoğun. ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararları, ABD İş gücü İstatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam (TDI) ve İşsizlik Oranı), Euro Bölgesinde öncü TÜFE ve GSYH ile yurt içerisinde Ekim ayına ilişkin enfasyon rakamları öne çıkıyor.

ABD’de 02 Kasım Çarşamba günü TSI 21:00’de gerçekleşecek olan FOMC küresel çapta varlık fiyatlamalarını derinden etkileme gücüne sahip karar olarak öne çıkmaktadır. Geçtiğimiz haftalarda WSJ’da çıkan bir habere göre Fed üyelerinin faiz artırım hızında yavaşlamayı tartıştıklarına ilişkin haber ardından, küresel risk iştahında toparlanma izlendi. ABD’de Ekim ayında çekirdek TÜFE’nin 1982’den bu yana en yüksek seviye olan %6,6’ya yükseliş kaydetmesi, istihdam piyasasının güçlü seyretmesi ve geçen hafta öncü GSYH’nın büyüme işaret etmesi Fed’in elini güçlendirmektedir. CME FedWatch’de Fed’in 2 Kasım’da gerçekleştireceği FOMC’de 75 baz puan faiz artırım olasılığı %85,0 seviyesinde bulunmaktadır. Alınacak olan kararda üyelerinden 50 baz puan önerisi gelmesi halinde, piyasalarda “Fed yavaşlamaya geçiyor” beklentisi ile riskli varlıklarda yukarı yönlü ivme hız kazanabilirken, dolar endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllıklarda satışlar hızlanabilir. Karar ardından TSI 21:30’da Başkan Jerome Powell’ın vereceği mesajlar ise piyasaların yönü konusunda belirleyici olacaktır. ABD’de FOMC ardından, gözler Tarım Dışı İstihdam (TDI) verisine çevrilecek. TDI verisinde beklenti 200 bin seviyesinde bulunurken, beklenti dahilinde gerçekleşmesi dahilinde son bir yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçecek. TDI verisi TSI 15:30’da açıklanacak. ABD’de borsaları geçtiğimiz haftayı şirketlerin 3Ç22 kar raporlarını paylaşması ardından, haftayı yükseliş ile tamamladı. Haftayı Dow Jones %5,72, S&P500 %3,95 ve Nasdaq %2,24 değer kazandı.

Euro Bölgesinde İngiltere’de son birkaç aylık süreçte devam eden karışık seyir, geçtiğimiz haftalarda istifa eden Başbakan Truss ile tekrardan hız kazandı. Truss’un ardından, eski Hazine Bakanı olan Sunak’ın Başbakan seçilmesi ile piyasalarda istikrarın tekrardan sağlanması beklenmektedir. Eylül ayında İngiltere’de enflasyon zirve yenileyerek, %10,1’e yükseliş kaydetti. Ülkede tarihi seviyelerde olan enflasyonu dizginlemek için bu hafta İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) politika faizini 75 baz puan artırarak, %3,00 seviyesine yükseltmesi beklenmektedir. Karar 3 Kasım Perşembe TSI 15:00’te açıklanacak. Euro Bölgesinde ise öncü TÜFE ve GSYH yakından izlenecek. Bölgede enflasyonun tarihi zirvesini yenileyerek, %10,2’ye yükseliş kaydetmesi beklenirken, GSYH’nın çeyreklik bazda %1,00 büyüme kaydetmesi beklenmektedir. Asya piyasalarında gözler dünyanın ikinci ekonomisi olan Çin’in yılın son çeyreğine nasıl başladığını gösteren imalat ve hizmet PMI verilerinde olacak. Geçtiğimiz haftaki Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısının tutanakları ise yakından takip edilecek.

Yurt içerisinde gözler Ekim ayına ilişkin TÜFE ve ISO PMI verilerine çevrildi. TCMB, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yılın son enflasyon raporunda 2022 yıl sonu enflasyon beklentisi 4,8 puan artış ile %60,4’ten %65,2’ye, 2023 yılı tahmini 3,1 puan artış ile %19,2’den %22,3’e revize edildi. Toplantıda yapılan değerlendirmeye göre enflasyondaki düşüşün kalıcı bir fiyat istikrar sağlaması açısından iki ön koşulu olduğu belirtilirken, bu şartlar kalıcı cari fazla verme kapasitesine ulaşılması ile hane halkının, firmaların ve bankaların bilançolarında TL baskınlığının sağlanması şeklinde belirtildi. (Liralaşma Stratejisi). Foreks’in Ekim ayına ilişkin yapmış olduğu enflasyon anketine göre TÜFE’nin aylık medyan %3,62 olurken, yıllık medyan tahmin %85,65 olarak gerçekleşti. Konsolide olmayan bilançolar 31 Ekim Pazartesi, konsolide bilançolar ise 9 Kasım’da sona erecek.


 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş