Haftalık Bülten (Gedik Yatırım)

ABD’de açıklanan finansal sonuçların beklentilerin üzerinde gelmesi geçen haftanın ilk yarısında risk iştahını ve küresel hisse piyasalarını destekleyen bir gelişme oldu. Ancak gündemdeki ana risk başlıklarına bağlı olarak risk iştahındaki toparlanmanın kalıcılık sağlayamadığı ve haftanın kalan bölümünde risk iştahının yeniden baskı altında kaldığı görüldü. Küresel piyasalarda zaman zaman toparlanma gözlense de bu taraftaki iyimserliğin kısa vadeli kaldığı ve son aylarda ağırlıklı olarak satıcılı bir fiyatlamanın öne çıktığı takip ediliyor. Küresel çapta yüksek seyreden enflasyonu kontrol altına alabilmek için merkez bankaları 2022 yılında agresif faiz artırımlarını gündeme alırken, 2022 yılının son çeyreğinde de sıkılaşma sürecinin devam etmesi bekleniyor. Fed’in kasım ayı toplantısında 75 baz puan faiz artırımına gitmesine kesin gözüyle bakılırken, aralık toplantısı için piyasadaki beklentiler 50 baz puan ile 75 baz puan arasında değişim gösteriyor. Aralık ayındaki faiz artırımının büyüklüğü konusunda ilerleyen süreçte açıklanacak enflasyon ve istihdam verileri belirleyici olacaktır. 2023 yılının ilk toplantısında da Fed’in 25 baz puan faiz artırımına giderek faiz oranını %4,75 ya da %5,00 seviyesine getirdikten sonra güçlü sıkılaşmanın etkilerini görmek adına beklemeye geçeceği değerlendiriliyor. Son dönemde Fed üyelerinden gelen açıklamalar da bu beklentileri büyük ölçüde doğrular nitelikte. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da artan resesyon endişelerine rağmen bu yılın kalan bölümünde faiz artırımlarını sürdürmesi öngörülüyor. ECB eylül toplantısında tarihinde ilk kez 75 baz puan faiz artırımına giderken, ekim ve aralık toplantılarında da benzer adımların devamı bekleniyor. ECB’nin yeni haftada 27 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek toplantısındaki faiz kararı ve toplantı sonrasında ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları yakından takip edilecektir. Yine aynı gün akşam saatlerinde Fed Başkanı Powell’ın konuşması ve vereceği mesajlar da yakından izlenecektir. Özetle, 2022 yılının son çeyreğinde de merkez bankalarının önden yüklemeleri agresif faiz artırımlarını sürdürecekleri ve 2023 yılı başlarında biraz daha ılımlaşarak beklemeye geçeceklerini değerlendiriyoruz. Yılın kalan bölümünde merkez bankalarının sıkılaşma adımları risk iştahı üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. Küresel hisse piyasalarında sıkılaşma ve resesyon endişelerini dikkate aldığımızda hala daha aşağı yönlü bir alan olduğu kanısındayız. Tüm bu gelişmelere ek olarak Avrupa’daki enerji krizi, Çin’de gayrimenkul piyasasında yaşanan sıkıntılar ve Rusya- Ukrayna savaşı gibi jeopolitik gelişmeler de takip edilen diğer önemli risk başlıklarıdır.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Küresel piyasalarda, Fed'in kasım ayı toplantısına doğru zaman daralırken, Fed ile ilgili beklentiler, tahvil faizlerindeki oynaklık ve resesyon endişeleri, risk iştahının seyrinde belirleyici olmaya devam ediyor. Ekim ayının son haftası içinde bu başlıkların, piyasadaki fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdürmesi beklenebilir. Fed'in 1-2 Kasım tarihlerinde toplantısını gerçekleştirmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta, Fed üyelerinden gelen şahin ifadeler, küresel piyasalarda doların pozitif seyrini desteklemiş ve Dolar endeksinde yükselişin korunduğu görülmüştü. Bu hafta içinde bu etkinin devam etmesi beklenebilir. Fed toplantısı öncesi son hafta olması sebebiyle piyasalar üzerinde Fed ile ilgili belirsizlik, bu hafta içerisinde etkili olabilir. Yeni haftada, küresel piyasaların gündeminde Avrupa Merkez Bankasının(ECB) faiz kararı bulunuyor. Bu hafta, ECB'nin faiz kararı takip edilecek. ECB, temmuz ayı toplantısından bu yana para politikasında sıkılaşmaya başladı. Fed kadar agresif olmamasına karşın bu haftaki toplantısı içinde ECB'den faiz artış beklentisi korunuyor. ECB'nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde'ın yapacağı basın açıklaması, piyasaların seyrinde belirleyici olabilir. Avrupa piyasalarında son dönemde İngiltere ile ilgili gelişmeler ön planda olurken, risk iştahı üzerinde de baskının arttığı görülüyor. En son İngiltere Başbakanı Truss'ın istifası yankılanırken, yeni hafta içinde İngiltere'deki siyasi olaylar takip edilebilir. Yeni haber akışları, Avrupa piyasaları üzerinde etkisini gösterebilir. Petrol fiyatlarıyla ilgili tedirginlikte risk iştahını baskılayan ana unsurlardan biri olarak bulunuyor. OPEC+ grubunun, ekim ayı toplantısında petrol üretiminde kesinti kararı almasıyla piyasada artan arz sıkıntısı, fiyatları da baskılıyor. Bu konuyla ilgili olarak ABD Başkanı Biden'ın benzin fiyatlarındaki yükselişin önüne geçmek için yeni tedbirler açıkladığı görülüyor. Bu hafta içinde ABD'de Biden hükümetinin bu konuya dair olası açıklamaları, petrol fiyatlarının seyri açısından izlenebilir. ABD'de 8 Kasım tarihinde ara seçimler yapılacak. Öncesinde ABD Başkanı Biden'ın seçim öncesi yaptığı turlar ve oradaki açıklamaları takip ediliyor. Bu hafta içinde bu konular gündemde olabilir. Yurt içinde, 24 Ekim Pazartesi günü, Kabine toplantısının yapılması bekleniyor. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacak açıklamalar takip edilebilir. TCMB bu yılın son enflasyon raporunu 27 Ekim tarihinde yayınlayacak. Aynı gün, 20 Ekim günü yapılan TCMB faiz kararı toplantısının özeti takip edilecek. Hafta içerisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı temasları da, izlenecek gelişmeler arasında sıralanabilir.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AKSA, CEMTS, ENJSA, SISE
 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş