Haftalık Bülten (Odeabank)

Geçen hafta piyasalar Başkan Trump tarafından alınan çelik ve alüminyum ithalat vergisi kararı, Almanya ve İtalya'da gözlenen politik risklerin piyasalarda geçici süreli etkisinin ardından toparlandı. ABD ve Avrupa'da enflasyon artışı ihtimallerinin daha uzun sürede gerçekleşebileceğine işaret eden geçen haftaki veri akışları Dolar'ın belli aralıklarda seyrinin ana gerekçesi oldular. Avrupa Merkez Bankası (AMB) para politikası toplantısında beklentiler dahilinde faizlerini sabit tutarken sözlü yönlendirmede yapılan değişiklikler bir miktar şahin algılandı. 2018'e ilişkin büyüme görünümü yukarı revize edilse de enflasyon görünümü bir miktar aşağı yönde güncellendi. Karar sonrasında yayımlanan açıklamada, AMB'nin ekonomik görünüm ve finansal koşulların olumsuza dönmesi halinde varlık alımlarını artırmaya hazır olduğuna yönelik ifade çıkarıldı. Bu değişiklik oldukça şahin bir tona işaret etse de AMB Başkanı Draghi bu durumun geriye doğru alınmış bir karar olduğunu ve AMB'nin reaksiyon fonksiyonunu değiştirmediğinin altını çizerek dengeleyici bir duruş sergiledi. Bu karar ve mesajlar AMB'nin para politikasında normalleşmeye daha erken başlayabileceğine yönelik beklentileri bir miktar desteklese de mevcut enflasyon ve büyüme eğilimleri altında AMB'nin varlık alım programını Eylül'de sonlandırmak üzere Mayıs ayı ve sonrasında sözlü yönlendirmelerde bulunabileceği beklentimizi koruyoruz. Türkiye'de ise geçen haftaki TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ise genel beklentiler dahilinde faizler sabit kalırken karar metninde iktisadi faaliyetin gücünü koruduğu ve mevcut enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yüksek seviyelerinin fiyatlama davranışları için risk oluşturmaya devam ettiği belirtildi. TCMB'nin para politikası duruşunu uzun süre sabit tutacağı ve önümüzdeki dönem enflasyonda beklenen iyileşmenin ve/veya finansal istikrarın tehlikeye düşmesi halinde, küresel gelişmeler ve enflasyon dinamiklerindeki seyre bağlı olarak ilave sıkılaştırma yapması gerekebileceeği beklentimizi koruyoruz. ABD Şubat ayı kazanç ve istihdam verileri ise işgücü piyasasındaki toparlanmayı teyit ederken ekonomide aşırı ısınma endişelerini bir miktar azalttı. Bu gelişmeler ışığında geçen hafta Dolar'a karşı diğer kurlarda beklentimize paralel şekilde önceki haftalarda test edilen aralıklarda dengeli bir seyir hakim oldu. Küresel para politikalarında sıkılaşma ve normalleşme dönemini yaşayacağımız ve etkilerini en çok göreceğimiz 2019 yılından önce bu Nisan-Mayıs ayı dönemi ve sonrasında risklerin ve oynaklığın ekonomilerdeki büyüme eğilimlerine göre değişebileceğini tahmin ediyoruz. Kurların hareketlerinden daha çok faiz hareketlerinin ekonomik büyüme ve gelişim açısından en önemli risk olduğunu düşünmeye devam ederken yıl içinde Dolar ve Euro faizlerinin hareketlerine bağlı olarak daha çok finansal likidite problemleri gözlenebilme ihtimali riski küresel ticaret üzerine uygulanan vergiler ile git gide artıyor.
Makroekonomi gündeminde ise ABD'de tarım dışı istihdam Şubat'ta bir önceki aya göre 205 bin kişi olan beklentilerin oldukça üzerinde 313 bin kişi artarken işsizlik oranı %4,1'te sabit kaldı. Öte yandan, ortalama saatlik ücretler Şubat'ta bir önceki aya göre %0,2'lik tahminlerin altında kalarak %0,1 artarken saatlik ücretler yıllık artış hızı Ocak'taki %2,8'den %2,6'ya geriledi. Ocak ayındaki istihdam artışı yukarı yönlü revizyona karşın aynı aydaki ücret artışları aşağı çekildi. ABD'de hizmet sektörü ISM aktivite endeksi Ocak'taki 59,9'dan Şubat'ta 59,0 olan beklentilerin üzerinde gelerek 59,5'e hafif geriledi. Siparişlere yönelik alt endekste yükseliş Şubat'ta sürerken istihdam alt endeksindeki düşüş genel endeksin de bir miktar düzeltme yapmasına neden oldu. Veriler ABD'de enflasyon dinamiklerinin ılımlı kaldığını gösterirken işgücü piyasasındaki ve ekonomik aktivitedeki istikrarlı eğilimi destekliyorlar. ABD'de faiz artışı beklentilerinde yukarı yönlü risklerin Nisan ayı ve sonrasında oluşabileceğini tahmin ediyoruz.
Euro Bölgesi'nin iise 2017 son çeyrek GSYH bir önceki çeyreğe göre öncü hesaplamalar ve tahminlerle uyumlu bir şekilde %0,6 olarak teyit edilirken 2017'de yıl genelinde büyüme %2,3 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte Euro Bölgesi'nin Şubat ayı hizmet sektörü ve bileşik PMI'lar sırasıyla 56,7'den 56,2'ye ve 57,5'ten 57,1'e revize edildiler. Almanya'daki yavaşlama İtalya ve Fransa'ya kıyasla daha sınırlı görünürken belli başlı ekonomilerde endekslerin mevcut seviyeleri 2018 yılında bölgede ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret ediyor. Ocak ayı perakende satışlar ise bir önceki aya göre tahminler dahilinde %0,1 gerilerken ülke bazında veriler karışık seyir gösterdiler. Avrupa'da ekonomik büyümedeki hızlanmanın enflasyona yansıma hızının ve seviyesinin önem kazanacağı Mayıs ayı ve ertesindeki dönemlerde ECB'den daha sıkı tutum içeren sözlü yönlendirmeler ihtimalini yüksek görüyoruz.
Çin'de genel TÜFE yıllık enflasyonu Ocak'taki %1,5'den Şubat'ta %2,5 olan beklentileri aşarak %2,9'a yükselirken aynı dönemdde ÜFE yıllık enflasyonu %4,3'ten %3,7'ye düştü. Önceki ay belirttiğimiz gibi, TÜFE'deki hızlı yükseliş gıda fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı yukarı yönlü bir düzeltmeye işaret ederken ÜFE'deki ılımlı gerileme ise küresel emtia fiyatlarındaki gelişmeleri yansıtıyor.
Türkiye'de ise Ocak'ta cari işlemler açığı beklentilerimizle uyumlu olarak 7,1 milyar Dolar olarak gerçekleşirken enerji ve altın hariç dengede 1,6 milyar Dolar açık oluştu. Böylece 12 aylık toplam genel cari açık Aralık'taki 47,2 milyar Dolar'dan 51,6 milyar Dolar'a yükselirken enerji ve altın hariç dengede son 12 ayda sadece 5,9 milyar Dolar açık oluştu.
Bu hafta veri gündeminde ABD Şubat ayı TÜFE, ÜFE ve perakende satışlar verileriyle beraber Şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak. Avrupa, Çin ve ABD'de açıklanacak Şubat ayı sanayi üretimi verileri de gelişen ekonomilerde büyüme eğilimi için önemle takip edilecek. Aynı zamanda gelişen ekonomiler için de açıklanacak olan Şubat ayı sanayi üretimi verileri küresel büyüme bekklentileri açısından önemli. Türkiye'de de açıklanacak olan Şubat ayı sanayi üretimi verisiyle beraber Aralık ayı işsizlik oranı takip edilecek. Geçen hafta ABD verilerinin büyüme ve ekonomik aktiviteyi destekleyici fakat enflasyon beklentilerinde daha ılımlı sinyaller vermesi küresel piyasalarda faiz hadlerinde bir sonraki sıkılaşma döneminin bir süredir paylaştığımız Nisan ayı ve ertesi döneme doğru kaydığına işaret ediyor. Mart ayı boyunca son zamanlarda gözlenen aralıklarda seyretmesini tahmin ettiğimiz piyasalarda Dolar'a karşı kurların dengeli bir seyir içinde olabileceğini fakat Nisan ayı ve ertesinde gelişen ekonomilerin finansal varlık fiyatlarında değer kayıpları ihtimaline karşılık Mart ayı sonunda gelişen ekonomilere fon akışlarının yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Bu görüşler doğrultusunda bu haftaki beklentilerimiz:
EURUSD: 1,1960 - 1,2550
USDTRY: 3,7880- 3,8820
BIST 100: 114.200 - 121.500
10 YILLIK BONO (Bileşik): %122,10 - %12,50
ALTIN: 1.300$ - 1.360$



Odea Bank A.Ş.
www.odeabank.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde gelen teklif 1.23 milyar dolar
ÇİN BANKACILIK DÜZENLEME KURULUŞU: TİCARİ BANKALAR İ,ÇİN SERMAYE ARAÇLARI GENİŞLETİLECEK
FRANSIZ AREVA, FİNLANDİYA'DAKİ REAKTÖR ANLAŞMAZLIĞINI 554 MİLYON DOLAR ÖDEMEYİ KABUL EDEREK ÇÖZDÜ
TCMB, 1.25 milyar dolar tutarlı 1 hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açtı
Merkez Bankası'nca açıklanan verilere göre bankaların serbest depoları toplamı 26383,7 milyon TL
ECB/COEURE: ENFLASYON, EURO BÖLGESİNDEKİ OLMASINI İSTEĞİMİZ YERDE DEĞİL
ECB/COEURE: KISA VADELİ FAİZ ORANLARININ ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERDE KALMASINI BEKLİYORUM
Facebookta Paylaş