Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/34986

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 04 Nisan Pazartesi Türkiye; TÜFE-ÜFE (Mart), Dış Ticaret Dengesi (Mart-Öncü) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güveni, ÜFE ABD; Fabrika Siparişleri
• 05 Nisan Salı Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; Reel Efektif Döviz Kuru (Mart) ABD; Dış Ticaret Dengesi
• 06 Nisan Çarşamba Dünya Geneli; PMI Verileri Euro Bölgesi; ÜFE ABD; Ham Petrol Stokları, FOMC Tutanakları
• 07 Nisan Perşembe İngiltere; Konut Fiyat Endeksi Almanya; Sanayi Üretimi Euro Bölgesi; Perakende Satışlar ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Mart)
• 08 Perşembe Cuma Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Nisan), İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Mart)
- Nisanın ilk işlem haftasına girerken Ukrayna krizi ile ilgili gelişmeler ve Fed’in sıkılaştırma adımlarına yönelik ipuçları ön planda olmaya devam edecek. Veri akışının sınırlı olduğu haftada Fed’in 2018 sonundan bu yana ilk kez faiz artırımına gittiği mart toplantısının tutanakları tahvil ve hisse senedi piyasaları açısından önemli olacaktır.
Majör hisse senedi endeksleri martta yükselmesine karşın yılın ilk çeyreğinde zayıf bir performans gösterdi. Rusya-Ukrayna savaşı, dünya genelinde yükselen enflasyon ve büyük merkez bankalarının parasal sıkılaştırma süreçleri yüksek volatilite ve sınırlı risk iştahına neden olmaktadır. Şubat ayında başlayan savaşta geçen hafta yapılan Dolmabahçe görüşmelerinin ardından çelişkili haberler gelmeye devam etmekte. Taraflar iki ülkenin liderleri arasında doğrudan bir görüşmenin olabileceğinin sinyalini verirken bölgeden gelen haberler son durum itibarıyla askeri hareketliliğin hız kesmediğini gösteriyor. Nisan ayının ilk işlem haftasında küresel piyasalarda yüksek volatilitenin sürmesini beklemekteyiz. Rusya ve Ukrayna liderlerinin doğrudan görüşmesi durumunda Türkiye’de gerçekleştirilebilir.
Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) mart tutanakları çarşamba günü yayınlanacak. Tutanaklarda Fed’in 25bp faiz artırımıyla başladığı sıkılaştırmacı adımlarına nasıl devam edileceği ve 9trln USD’lik bilançonun nasıl daraltılacağına ilişkin detaylara odaklanılacaktır. Vadeli piyasalardaki fiyatlamalara göre Fed’in mayıs toplantısından 50bp faiz artırımı kararı çıkması bekleniyor. ABD’de fiyat artışlarının hız kesmediğine dair veriler gelmeye devam etmekte. Fed’in önem verdiği çekirdek PCE Fiyat Endeksi, geçen hafta yayınlanan verilere göre şubatta aylık %0,4 yükselirken yıllık bazda %5,4 artışla neredeyse kırk yılın enflasyon rekorunu tazeledi. Bu hafta Fed yetkililerinin yorumları da faiz beklentileri bağlamında önemli olacaktır. Kansas City Fed Başkanı Esther George geçen hafta Fed’in bilançosunun önemli ölçüde daraltılması gerektiğini söylemişti. Hafta boyunca konuşacak çok sayıda FOMC üyesinden Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard, New York Fed Başkanı John Williams ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın bu yıl oy hakkı bulunuyor.
Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) son para politikası toplantısının tutanakları yayınlanacak. Son toplantısında varlık alım programının beklenenden daha hızlı küçültüleceğini ifade eden AMB, programın sonlandırılmasına ilişkin yılın üçüncü çeyreğini işaret etmişti. Ayrıca faizlerin mevcut seviyelerde ya da daha aşağıda oluşabileceği yönündeki ifadelere yer vermeyerek bu yıl için faiz artırımına kapı aralamıştı.
- Yurt içinde bu hafta mart ayı enflasyon verileri, Reel Efektif Döviz Kuru (REDK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek.
Haftanın ilk işlem gününde TÜİK geçen ayın enflasyon gerçekleşmelerini yayınlayacak. Foreks’in anketinden çıkan rakamlara göre ekonomistlerin medyan tahmini TÜFE’nin aylık %5,30, yıllık %60,90 arttığı yönünde. Tüketici fiyatları şubatta aylık %4,81, yıllık %54,44 artmıştı. Üretici enflasyonu aylık %7,22, yıllık %105,01 olmuştu.
TCMB salı günü aylık enflasyon değerlendirmelerinin bulunduğu Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunu yayınlayacak. Aynı gün geçen aya ilişkin REDK takip edilecek. TÜFE bazlı REDK aralıkta 47,87 puan ile dip seviyeyi görmesinin ardından yükselişini sürdürerek şubatta 54,78 değerini almıştı.
Haftanın son işlem gününde İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile Markit tarafından hazırlanan mart ayı ihracat iklimi endeksi açıklanacak. İhracat ikliminde şubatta son altı ayın en güçlü iyileşmesi gerçekleşmişti. İSO’nun raporuna göre Omikron varyantının etkisinin hafiflemesinden dolayı ana ihracat pazarlarında uluslararası talep koşullarının iyileştiğine dair belirtiler gözlemlenmekte. Mart verisinde Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı küresel talepteki düşüşün etkileri görülebilir.
Yakın dönemde küresel hisse senedi piyasalarından pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da kısa vadede yükseliş eğiliminin devam etmesini beklemekteyiz. Ukrayna kriziyle ilgili gelişmeler ve bu hafta çok sayıda Fed konuşmacısının görüş bildirecek olmasından dolayı yüksek volatilitenin devam edebileceğini düşünmekteyiz.

Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.