Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/34888

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 07 Mart Pazartesi Çin; Dış Ticaret Dengesi İngiltere; Halifax Konut Fiyat Endeksi Almanya; Fabrika Siparişleri, Perakende Satışlar Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi Türkiye; Hazine Nakit Dengesi (Şubat)
• 08 Mart Salı Almanya; Sanayi Üretimi Euro Bölgesi; GSYİH (4Ç21) ABD; Dış Ticaret Dengesi
• 09 Mart Çarşamba Japonya; GSYİH (4Ç21) Çin; Enflasyon Verileri ABD; JOLTS Açık İş Sayısı, Ham Petrol Stokları
• 10 Mart Perşembe Japonya; ÜFE Türkiye; İşsizlik Oranı Euro Bölgesi; Faiz Kararı ABD; TÜFE, Haftalık İşsizlik Başvuruları
• 11 Mart Cuma İngiltere; GSYİH (Ocak), Sanayi Üretimi Almanya; TÜFE Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Ocak), Sanayi Üretimi (Ocak), TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Mart) ABD; Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi
- Küresel piyasaların gündeminde bu hafta Ukrayna krizi ile ilgili gelişmeler ilk sırada gelmeye devam edecektir. Petrol ve emtia fiyatlarındaki yükseliş ve bu bağlamda ABD’de Şubat ayı Tüketici Enflasyonu piyasaların odaklanacağı diğer konular olacak. Ukrayna’da devam eden jeopolitik riskin etkisiyle hisse senedi piyasalarında haftalardır devam eden çalkantının sürebileceğini düşünmekteyiz. Bir haftada %20’den fazla artan petrol fiyatlarındaki yüksek seviyeler ve güvenli varlıklara yönelik talep korunabilir. Geçen haftanın son işlem gününde Brent petrol vadelileri 118 USD, 115 USD seviyesini aşarken ons altın haftayı 1.970 USD’nin üzerinde tamamladı. Şubat ortasından bu yana düşüşte olan 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi %1,73’e kadar geriledi. Rusya-Ukrayna savaşında görünümün kötüleşmesi durumunda riskli varlıklardan kaçış hızlanabilir.
Fed tarafında; 15-16 Mart Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yaklaşırken, bankanın sıkılaştırma döngüsünde izleyeceği patikaya ilişkin ipuçları piyasaların daha fazla radarında olacaktır. Bununla birlikte hem yetkililerin toplantı öncesinde kamuya açık şekilde görüş beyan etmediği sessizlik dönemine girildiği hem de piyasaların gündeminde ilk sırada Ukrayna krizi olduğu için Fed kaynaklı önemli hareketlilik ihtimali yüksek görünmemekte. Başkan Powell’ın son açıklamaları doğrultusunda Mart toplantısında 25bp faiz artırımına gidilmesi yüksek ihtimal olup piyasa fiyatlamaları da bu yöndedir.
Bu hafta küresel ekonomi takviminde ABD’de Perşembe günü yayınlanacak TÜFE rakamları veri akışında öne çıkıyor. Tüketici Fiyatları Ocak’ta aylık %0,6’lık güçlü bir artış yaparken yıllık bazda %7,5 ile 1982 yılından bu yana en sert yükselişini gerçekleştirmişti. Önceki aya göre %0,6 yükselen çekirdek gösterge de henüz enflasyon dinamiklerinde herhangi bir yavaşlama sinyali vermiyor. Piyasa beklentisi yıllık TÜFE artışının Şubat’ta %7,8 seviyesine yükseldiği yönünde. Enerji ve emtia fiyatlarındaki sert yükselişlerden dolayı enflasyonda riskin yukarı yönlü olduğunu düşünmekteyiz. Savaş, Rusya’nın kilit tedarikçilerinden olduğu buğdaydan doğal gaza, paladyumdan alüminyuma kadar birçok emtia kanalıyla enflasyon ihraç etmektedir.
Avrupa Merkez Bankası (AMB) bu hafta bir araya gelerek Perşembe günü para politikası kararını açıklayacak. Beklentiler sıfıra yakın seviyedeki faizlerde herhangi bir değişiklik olmayacağı yönünde olsa da varlık alımlarına ilişkin sözlü yönlendirmede olası güncellemeler takip edilecek. Ayrıca yılsonuna kadar olası bir faiz artırımı iması olup olmayacağı izlenecek. Başkan Lagarde, son toplantının ardından gerçekleştirilen basın toplantısında yılsonuna kadar faiz artırımı ihtimalini yok saymamıştı. Bu çerçevede, Euro Bölgesi’nde Yıllık Tüketici Enflasyonu’nun Şubat’ta belirgin ölçüde yükseldiğini gösteren geçen haftaki verilerin önemli olduğunu düşünüyoruz.
- Yurt içinde bu hafta sakin bir veri akışı bulunuyor. Hafta boyunca Ödemeler Dengesi İstatistikleri, Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar verileri ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi takip edilecek.
TÜİK Çarşamba günü Ocak Ayı İş Gücü İstatistikleri’ni yayınlayacak. Geçen ay açıklanan verilere göre Mevsim Etkisinden Arındırılmış (MA) İşsizlik Oranı Aralık’ta 0,1 puan azalarak %11,2 olarak gerçekleşirken MA İş Gücüne Katılım Oranı 0,3 puan artarak %52,9 olmuştu. (MA) Genç İşsizlik %20,8, Atıl İş Gücü Oranı %22,6 oldu.
Haftanın son işlem gününde Ocak Ayı Cari Denge rakamları, Sanayi Üretimi ve Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları takip edilecek. 2021 yılının son ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerine göre Cari İşlemler Açığı Aralık’ta 3,84mlr USD ile 16 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Cari Açık yılın tamamında 14,88mlr USD olarak gerçekleşmişti.
TCMB’nin Şubat 2022 Piyasa Katılımcıları Anketi’nde Cari Yılsonu Enflasyon Beklentisi %29,75’ten %34,06’ya yükselmişti. 12 aylık TÜFE Beklentisi ise %25,37’den %24,83 seviyesine geriledi. TÜİK’in geçen haftaki verilerine göre Tüketici Enflasyonu Şubat’ta yıllık %48,69’dan %54,44’e yükselirken üretici tarafında fiyat artışları %93,53’ten üç haneli rakamlara çıkarak %105,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Küresel enflasyonist koşulların devam etmesi, enerji ve emtia fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve enflasyon gerçekleşmelerindeki belirgin yükseliş dolayısıyla piyasa beklentilerindeki artışın süreceğini düşünmekteyiz.
Ukrayna kriziyle ilgili gelişmeler yurt içinde de piyasa için kısa vadede en belirgin risk olmaya devam edecektir. Haber akışına bağlı olarak Türk Lirası cinsi varlıklarda her iki yönde de sert hareketler sürebilir. Borsa İstanbul’da volatil seyrin devam etmesini beklemekteyiz.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş