Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 10 Ekim Pazartesi Türkiye; İşsizlik Oranı (Ağustos), İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi (Eylül) Euro Bölgesi; Sentix Yatırımcı Güven Endeksi
• 11 Ekim Salı İngiltere; İşsizlik Oranı Türkiye; Cari İşlemler Dengesi (Ağustos)
• 12 Ekim Çarşamba İngiltere; İmalat Sanayi Üretimi Türkiye; Sanayi Üretimi, Perakende Satışlar (Ağustos) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi ABD; ÜFE (Eylül), FOMC Toplantı Tutanakları
• 13 Ekim Perşembe Japonya; ÜFE (Eylül) Almanya; TÜFE (Eylül) ABD; TÜFE (Eylül)
• 14 Ekim Cuma Çin; TÜFE/ÜFE (Eylül) Türkiye; TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi (Ekim), Konut Satışları (Eylül), Tarım ÜFE (Eylül) ABD; Perakende Satışlar, Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi
- Küresel piyasaların, cuma günkü ABD istihdam verisi öncesi ve sonrasında yaşanan birkaç günlük satışa rağmen haftayı kazançla tamamlamasının ardından bu haftanın gündeminde ABD enflasyon verileri ve Fed’in son toplantısının tutanakları öne çıkıyor. Ayrıca dikkatler ABD’de büyük bankaların finansalları ile başlayacak 3Ç22 bilanço dönemine odaklanacaktır.
ABD’de cuma günü açıklanan resmi istihdam raporunun ardından, bu hafta açıklanacak enflasyon rakamlarının önemi arttı. Zira eylül ayı tarım dışı istihdam artışının piyasa beklentisinin hafifçe üzerinde gelmesi, işsizlik oranının belirgin bir şekilde gerilemesi, kısacası iş gücü piyasasının Fed’in enflasyonla mücadelede büyümeyi kısıtlayıcı adımlarına rağmen güçlü kalması Fed’in gelecek para politikası toplantısına dair faiz artırımı beklentilerini artırdı. Dolayısıyla eylül ayı enflasyonu piyasanın mevcut durumda 75bp faiz artırımı fiyatladığı kasım beklentisi açısından önem taşıyor. Çarşamba günkü ÜFE’nin temmuz ve ağustosta aylık bazda gerilemesinin ardından eylülde artması, yıllık bazda ise artış hızının azalması bekleniyor. Çekirdek rakamlarda aylık artış hızının hafifçe azalması, yıllık bazda değişmemesi beklenmekte. Perşembe günkü TÜFE’de aylık beklenti artışın hafifçe hızlandığı, yıllık beklenti ise artışın bir miktar azaldığı yönünde. Çekirdek TÜFE’de beklenti aylık artışta hafifçe gerileme olduğu, yıllık bazda artışın hafifçe hızlandığı şeklinde. Enflasyonun gücünü koruduğu ve istihdam piyasasının zayıflama sinyali vermediği mevcut ortam sürdükçe piyasanın “şahin Fed” beklentisinde değişim beklenmemeli. Bu bağlamda piyasanın yakından izleyeceği enflasyon rakamlarının yüksek gelmesi halinde küresel hisse endekslerindeki kısa vadeli iyimserlik sona erebilir.
Fed’in 20-21 Eylül toplantısının çarşamba günü yayımlanacak tutanakları piyasanın bu hafta izleyeceği gelişmeler arasında yer alıyor. Politika yapıcılar söz konusu toplantıda 75bp faiz artırarak federal fonlama hedef aralığını %3-3,25 seviyesine yükseltmişti. Son noktasal grafiğe göre yetkililerin yıl sonu faiz beklentisi %4,4 civarında ve yıl bitmeden iki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı daha olacak. Yılın son çeyreğine girilmesinin ardından, Fed’in duruşuna ilişkin piyasa beklentilerinin değerlendirilmesinde politika yapıcıların yıl sonu enflasyon beklentilerine odaklanmakta fayda olabilir. Zira Fed’in tercih ettiği PCE enflasyon (Nisandan bu yana %5’in altında), noktasal grafikteki %5,4’lük 2022 yıl sonu beklentisinin altında seyretmekte.
ABD’de haftanın son işlem gününde bankaların bilançoları takip edilecek. JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup ve Morgan Stanley 3Ç22 finansallarını açıklayacak. Fed’in faiz artırımlarına rağmen mortgage vb. kredi talebindeki düşüşün etkisiyle banka kârlarında sınırlı düşüşler beklenmekte. Ayrıca, hafta içerisinde BlackRock, PepsiCo, TSMC, Delta Air Lines gibi çeşitli sektörlerden büyük şirketlerin bilançoları izlenecek.

- Yurt içinde hisse senetleri için pozitif geçen haftanın ardından iş gücü piyasasına ilişkin veriler, cari işlemler dengesi, sanayi üretimi ve perakende satışlar ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi yeni hafta boyunca takip edilecek konular olacak.
TÜİK haftanın ilk işlem gününde ağustos ayı iş gücü verilerini açıklayacak. Mevsim etkisinden arındırılmış (MA) işsizlik oranı temmuzda önceki aya göre 0,3 puan azalarak %10,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Aynı dönemde genç nüfusta MA işsizlik oranı 0,8 puan azalarak %19,1, MA atıl işgücü oranı 2 puan artarak %22,5 oldu. Ayrıca, pazartesi günü İstanbul Sanayi Odası (İSO) eylül ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi’ni yayımlayacak. Son on dokuz ayda ilk kez eşik değer 50 seviyesinin altında kalan endeks, ağustosta 48,8 olarak gerçekleşti. ABD, Almanya gibi ana ihracat pazarlarındaki iklim bozulmaya devam ederken Orta Doğu büyümenin kaynağı olmaya devam etmişti.
TCMB salı günü ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi gelişmelerini yayımlayacak. Cari işlemler açığı temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre 3,70mlr USD artarak 4,01mlr USD olarak gerçekleşti. Temmuzda on iki aylık cari işlemler açığı 36,59mlr USD olmuştu. Foreks’in anketinden çıkan sonuçlara göre piyasanın ağustos ayı için medyan beklentisi 3,21mlr USD açık verildiği yönünde.
TÜİK çarşamba günü ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerini açıklayacak. Sanayi üretimi temmuzda aylık bazda marttan beri ilk kez daralırken, yıllık bazda büyüme yavaşladı. Nisan 2020’den bu yana aylık bazda %6,2 ile en sert daralmanın gözlemlendiği veride, %2,4 ile Haziran 2020’den beri en yavaş yıllık büyüme kaydedilmiş oldu. Benzer bir yavaşlama perakende satış hacminde de mevcut. Perakende satışlar temmuzda aylık %0,3 daralırken yıllık bazda büyüme %2,0 seviyesine yavaşladı.
Haftanın son işlem gününde TCMB’nin ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nden çıkan sonuçlar ile TÜİK’in eylül ayı konut satışları verileri takip edilecek. TCMB’nin eylül anketinde katılımcıların yıl sonu TÜFE beklentisi %70,60’tan %67,73’e gerilemişti. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi %41,99’dan %36,74’e gerilemişti. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları ağustosta yıllık %12,7 azalarak yaklaşık 123 bin oldu. Ocak-Ağustos döneminde yıllık %17,7 artışla yaklaşık 943 bin olarak gerçekleşti.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ECB/Villeroy: ECB, iki üç yıl içinde enflasyonu %2'ye geri getirmeye kararlı
Fransa Merkez Bankası: 3. çeyrekte gsyih büyümesinin %0.25 olması bekleniyor (Önceki:%+0.3)
BOE: Ayrıca LDI fonlarının karşılaştığı likidite baskılarının daha da hafifiletilmesini desteklemek için her Salı düzenli endeksli uzun vadeli repo operasyonlarına hazır olacağız
BOE: Maksimum ihale büyüklüğü günlük işlemlerde 10 milyar sterline kadar belirlenecek
BOE: Bankanın mevcut rezerv fiyatlama mekanizması bu dönemde çalışmaya devam edecek
BOE: 14 Ekim Cuma gününden önce tahvil alımları için yeterli kapasite olması amacıyla günlük ihalelerinin büyüklüğünü artırmaya hazırız
Facebookta Paylaş