Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 27 Haziran Pazartesi ABD; Dayanıklı Mal Siparişleri, Bekleyen Konut Satışları
• 28 Haziran Salı ABD; Konut Fiyat Endeksi, CB Tüketici Güveni
• 29 Haziran Çarşamba Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Haziran) Almanya; TÜFE (Öncü) ABD; GSYİH (1Ç22-Nihai), Ham Petrol Stokları
• 30 Haziran Perşembe Çin; PMI Verileri İngiltere; GSYİH (1Ç22) Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Mayıs), Hizmet ÜFE (Mayıs) ABD; PCE Fiyat Endeksi (Mayıs), Kişisel Harcamalar
• 1 Temmuz Cuma Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; İSO İmalat PMI (Haziran) Euro Bölgesi; TÜFE (Öncü)
- Hisse senetleri için oldukça çalkantılı geçen yılın ilk yarısı sona ererken ABD’de geçen ayın PCE enflasyon rakamları ve konut piyasasına ilişkin bir dizi veri ile Euro Bölgesi enflasyonu, dünya genelinde ise PMI verileri takip edilecek.
Küresel piyasalar açısından haftanın en önemli verisi ABD’de perşembe günü açıklanacak mayıs ayı PCE Fiyat Endeksi olacak. Fed’in yakından izlediği enflasyon verisi enflasyonun seyrine ilişkin ipucu verecek. PCE enflasyon nisanda yıllık bazda sınırlı ölçüde ivme kaybetmesine karşın bir önceki aya göre önemli ölçüde yavaşlamış, ancak çekirdek fiyatlarda aylık bazda bir yavaşlama olmamıştı. Mayıs beklentileri de önemli bir yavaşlama olmadığını işaret ediyor. Zira daha önce açıklanan mayıs TÜFE rakamların da yıllık bazda kırk yılın rekorunu tazelenmişti. Beklentiden önemli sapmaların yaşanması durumunda piyasalarda hareketliliği artırabileceğini düşünmekteyiz.
Euro Bölgesi’nde haftanın son işlem günü haziran ayına ilişkin öncü TÜFE rakamları yayınlanacak. Gıda ve enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle manşet rakam mayısta yıllık %8,1 ile rekor seviyeye yükselmişti. Nisan ayına göre de belirgin bir yükseliş gözlemlenirken çekirdek rakamlar enflasyonda görece durağan bir seyri işaret etmişti. Haziranda manşet enflasyondaki artışın sürmesi bekleniyor.
ABD’de hafta boyunca takip edilecek dayanıklı mal siparişleri ve tüketici güveni verilerindeki bozulmanın devam etmesi beklenebilir. Ayrıca konut piyasası verileri agresif fiyat artışları ve faizlerin konut piyasasını nasıl etkilediğine dair fikir verecek. Ayrıca bu hafta, Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) oy hakkı bulunan New York Fed Başkanı John Williams, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın konuşmaları olacak.
Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) Portekiz’de yapacağı yıllık toplantı pazartesi başlayacak ve üç gün sürecek. “Hızlı değişen dünyada para politikası zorlukları” temalı toplantıda dikkatler, AMB Başkanı Christine Lagarde, Fed Başkanı Jerome Powell ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey’nin katılımcı olacağı çarşamba günkü panelde olacak. Liderlerin küresel enflasyonu kontrol altına alma yönünde adımlar atarken ekonomilerde yumuşak inişin nasıl yapılabileceğine ilişkin görüşleri risk iştahı açısından önemli olabilir.
Perşembe ve cuma günleri Çin, Japonya, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de haziran ayı PMI verileri yayınlanacak. Yükselen enerji fiyatları, tedarik zincirlerinde devam eden aksaklıklar ve Çin’de aylardır süren karantina önlemleri ekonomik faaliyetleri küresel ölçekte olumsuz etkilemeye devam etmekte. Geçen hafta yayınlanan öncü PMI verilerinin Avrupa ve ABD’de büyümenin belirgin bir şekilde yavaşladığını işaret etmesiyle resesyon endişeleri artmıştı. Ancak yavaşlama sinyallerine karşın imalat faaliyetlerinde büyüme devam etmekte. Bununla birlikte PMI verilerinde ekonomik faaliyetlerin yavaşlamaya devam edip etmediğine ilişkin sinyaller küresel piyasalardaki resesyon algısı açısından kritik önemdedir.
- Bu hafta yurt içinde ekonomik güven endeksi, dış ticaret dengesi, hizmet ÜFE ve imalat PMI verileri takip edilecek. Ayrıca perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen haftaki para politikası toplantısının özeti yayınlanacak.
TÜİK çarşamba günü haziran ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni yayınlayacak. Endeks mayısta önceki aya göre %2,1 artışla 96,7 puana yükselmişti. Endeksteki artış tüketici, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklanmıştı. Alt endekslerin haziran verileri Ekonomik Güven Endeksi’nde gerileme olacağını işaret etmekte. Tüketici Güven Endeksi haziranda %6,2 düşüşle 63,4 puan ile tarihi düşük seviyeye geriledi. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış olarak 2,4 puan düşüşle 104,6 puana indi. Hizmet ve perakende ticaret sektörlerinde güven endeksleri haziranda düşerken inşaat sektöründe yükseldi.
Perşembe günü TÜİK’in mayıs dış ticaret rakamları ve hizmet ÜFE verisi takip edilecek. Geçici dış ticaret verilerine göre nisanda genel ticaret sistemine göre ihracat %24,6, ithalat %35,0 artarken dış ticaret açığı 6,11mlr USD olmuştu. Ocak-Nisan döneminde ihracat %21,6, ithalat %40,2 artarken aynı dönemde dış ticaret açığı 32,55mlr USD seviyesinde gerçekleşti. TÜİK verilerine göre hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) nisanda yıllık %83,27, aylık %4,95 arttı. On iki aylık ortalamalara göre %51,60 artış kaydetti.
Haftanın son işlem gününde İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Markit tarafından hazırlanan Türkiye İSO imalat sektörü PMI raporu takip edilecek. Mayısta 49,2 puan ile önceki aya göre değişim göstermeyen PMI verisi eşik değer 50 seviyesinin altında kaldı. Raporda talep koşullarında durağan seyrin devam ettiği, tedarik zincirlerindeki aksaklıkların ve enflasyonist baskıların hafiflediği ve istihdamda artış eğiliminin sürdüğü belirtilmişti. Ayrıca cuma günü açıklanacak İstanbul perakende ve toptan fiyatları pazartesi günü TÜİK’in yayınlanacağı haziran enflasyon verileri için öncü nitelikte olacak.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
FRANSA MALİYE BAKANI : ENFLASYON GELECEK HAFTALARDA YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK
Farnsa Maliye Bakanı enflasyonun zirvesinde olduklarını tekrarladı
FRANSA MALİYE BAKANI : ENFLASYON 2023'TE RAHATLAYACAK
FRANSA MALİYE BAKANI : BU YIL ENFLASYON %5 CİVARINDA OLMALI
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Borrel'in seyahatinin ardından toplar, 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmak için ABD mahkemesinde
Facebookta Paylaş