Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 29 Ağustos Pazartesi Türkiye; Ekonomik Güven Endeksi (Ağustos), Dış Ticaret Dengesi (NihaiTemmuz)
• 30 Ağustos Salı Euro Bölgesi; Tüketici Güven Endeksi, Sanayi Güven Endeksi Almanya; TÜFE (ÖncüAğustos) ABD; Konut Fiyat Endeksi, CB Tüketici Güven Endeksi, JOLTS Açık İş Sayısı
• 31 Ağustos Çarşamba Çin; PMI Verileri Türkiye; GSYİH (2Ç22) Almanya; İşsizlik Oranı Euro Bölgesi; TÜFE (Öncü-Ağustos) ABD; ADP İstihdam Raporu, Chicago PMI
• 1 Ağustos Perşembe Dünya Geneli; PMI Verileri Türkiye; İSO İmalat PMI (Ağustos)
• 2 Ağustos Cuma Türkiye; Dış Ticaret Dengesi (Öncü-Ağustos) ABD; İstihdam Raporu (Ağustos), Fabrika Siparişleri

- Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konferansındaki konuşması sonrasında ABD hisse senedi endekslerinde cuma günü yaşanan sert satışların ardından bu hafta ABD’de istihdam piyasasına ilişkin veriler ve dünya genelinde PMI rakamları küresel piyasaların gündeminde olacak.
Çarşamba günü ADP Araştırma Enstitüsü’nün öncü nitelikteki istihdam raporu, cuma günü ise resmi rakamlar takip edilecek. Temmuzda 528 bin ile beklentinin oldukça üzerinde artan tarım dışı istihdam için ağustos beklentisi 290 bin civarında. İstihdam verileri pandemi öncesi dönemin yakalandığını işaret etmekte. İşsizlik oranı %3,5 seviyesinde bulunuyor. ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmiş olmasına karşın istihdam piyasası diğer ekonomik göstergelerin aksine henüz önemli bir yavaşlama sinyali vermedi. Salı günü yayınlanacak JOLTs raporu temmuz işe giriş çıkışlarına ilişkin ipucu verecek.
Fed Başkanı Powell, Jackson Hole konuşmasında ek bir bilgi vermemekle birlikte piyasa tarafından oldukça şahin algılandı. Eylül ayından itibaren faiz artırımlarının şiddetinin azalması ihtimali için kapıyı aralık bırakırken ekonomik verilerin kritik önemde olduğu vurgusunu yineledi. Konuşmanın ardından gelen ilk tepki sonrasında bu haftaki istihdam verileri faiz artırımı beklentileri ve kısa vadeli fiyatlamalarda etkili olabilir. Powell’ın açıklamalarının ardından eylül ayı için faiz artırımı beklentileri 50bp civarında kaldı. Beklentinin üzerinde gelen üç istihdam verisinin ardından dördüncünün de yukarı yönlü sürpriz yapması halinde beklentilerde 75bp’a doğru bir kayış görülebilir.
ABD’de salı günü haziran konut fiyat endeksi ve S&P/CS 20 kentte konut fiyat endeksi takip edilecek. 20 kentte konut fiyatları mayısta aylık %1,5, yıllık %20,5 artmıştı. Konut satışları ve konut başlangıçları verilerinde görülen yavaşlama henüz fiyatlara yansımadı. Yükselen kredi maliyetlerine karşın fiyatlar yıl boyunca yükselişini sürdürdü. Ayrıca, ABD’de salı günü Conference Board Tüketici Güven Endeksi takip edilecek. Endeks, yakıt ve gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle geçen ay 95,7 puana gerilemişti. Petrol fiyatlarındaki son düşüşün etkisiyle endekste ağustos ayında bir miktar yükseliş olabilir.
Euro Bölgesi’nde çarşamba günü ağustos ayına ilişkin öncü TÜFE rakamları takip edilecek. Geçen ayın %8,9’luk yıllık enflasyonundan sonra piyasa bu ay %9 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Çekirdek göstergede yıllık beklenti %4 seviyesinin korunacağı yönünde. Kış aylarına doğru ilerledikçe piyasa enerji maliyetlerinin fiyatlara etkisine odaklanacaktır.

- Yurt içinde hafta boyunca ekonomik güven endeksi, ikinci çeyrek büyüme rakamları, imalat PMI ve dış ticaret verileri takip edilecek.
Haftanın ilk işlem gününde TÜİK, ağustos ayı ekonomik güven endeksini yayınlayacak. Endeks temmuzda hafifçe düşerek 93,4 puana geriledi. Ağustosta tüketici güven endeksi yükseldi. Sektörel güven endekslerinde hizmet ve perakende ticaret endeksleri düşerken inşaat endeksi yükseldi. Ayrıca TÜİK, aynı saatte temmuz ayının nihai dış ticaret rakamlarını açıklayacak.
Çarşamba günü 2Ç22 büyüme rakamları izlenecek. Türkiye ekonomisi yılın ilk üç aylık döneminde %7,3 büyüme kaydetmişti. Foreks anketinden çıkan sonuçlara göre ikinci çeyrekte medyan tahmin %7,5 seviyesinde bulunuyor. Ayrıca, çarşamba günü TÜİK’in temmuz hizmet üretici fiyat endeksi (ÜFE) yayınlanacak. Haziranda yıllık %91,27, aylık %7,34 artan endeks, on iki aylık ortalamalara göre %61,85 artış kaydetti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) çarşamba günü Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu’nu açıklayacak. Veri temmuzda 46,9 puana gerileyerek 26 ayın en düşük değerini aldı. Temmuz raporunda zayıf talebin üretim ve yeni siparişlerde yavaşlamaya yol açtığı, nihai ürün fiyatlarında yaklaşık bir buçuk yılın en hafif yükselişinin olduğu ve istihdamın sınırlı arttığı kaydedildi. Verilerin, enflasyonist baskıların zirve yaptığı yönünde sinyal vermeye devam ettiği ifade edildi. Perşembe günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından enflasyon verisi için öncü gösterge niteliğindeki İstanbul perakende ve toptan eşya fiyatları açıklanacak. İstanbul’da perakende fiyatlar temmuzda aylık %4,09, yıllık %99,11 arttı.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
İtalya'nın 10 yıllık tahvil faizi %3.87 ile 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı, artış 18 baz puan
Almanya'nın 2 yıllık tahvil faizi %1.135 ile 22 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı, artış 15 baz puan
GÜNEY KORE'DE KOSPI ENDEKSİ %2.18 DÜŞÜŞLE 2426,89 PUANDAN KAPANDI
Euro Bölgesi para piyasaları ECB'den Eylül'de 75 baz puanlık faiz artırımına %67 ihtimal veriyor (Cuma: %48) - Refinitiv
Facebookta Paylaş